Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:32:55

Валерій Куліч: рівний доступ, прозора ціна, максимальна підтримка місцевого виробника – "правила гри" у деревообробній галузі області

05.11.2016   11:22Агенцiя

Комплексні зміни у Лісопромисловій галузі економіки – давно на часі, – вважають профільні виробники Чернігівщини. Але зараз, напередодні запровадження мораторію на експорт лісу-кругляка (1 січня 2017 року), деякі положеня вже просто необхідно переглянути. До набуття чинності забороною, яка, ймовірно, суттєво вплине на ринок, його учасники в області – лісозаготівельні та деревообробні підприємства – прагнуть вибудувати прозорі та взаємовигідні механізми співпраці.

Про засади такої взаємодії говорили 3 листопада на нараді з проблем та перспектив розвитку деревообробної галузі області. У зустрічі взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Куліч, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, заступник голови ОДА Сергій Сергієнко, представники профільних організацій і підприємств.

Нині основним каменем спотикання є те, що на товарну агропромислову біржу потрапляє лише 40% деревини області, а більше половини реалізовується в інший спосіб. Така система продажу, на переконання місцевих підприємців, не є прозорою, тому створює широке поле діяльності для перекупників, здебільшого з інших областей. Це, у свою чергу, спричиняє здорожчання сировини для реальних виробників Чернігівщини, зменшення обсягів виробництва та відтік коштів з області. Запровадження ж мораторію на вивіз кругляка збільшить обсяг сировини на внутрішньому ринку. І ця вивільнена маса може або сприяти стабілізації ситуації, або поглибити дисбаланс. Ця перспектива й спонукає учасників ринку деревини в області до якнайшвидшого напрацювання механізмів якісного й прозорого врегулювання відносин.

Деревообробники зауважують, що місцеві виробництва самі готові переробляти існуючі об’єми сировини. Лише 19 найактивніших підприємств області, серед понад трьохсот загалом, мають потребу в 200-х тисячах кубометрів лісу щороку.

До того ж, на Чернігівщині вже реалізуються проекти будівництва декількох теплових електростанцій, паливом для яких слугуватимуть, зокрема, відходи деревообробної промисловості та чагарники-відходи санітарної очистки лісів.

«Головне наше з вами завдання – зробити механізм співпраці у деревообробній галузі Чернігівщини максимально чесним: рівний доступ до сировини, прозоре ціноутворення і, звичайно ж, підтримка місцевого виробника, – зазначив Валерій Куліч. – Для цього чимало питань варто врегулювати на законодавчому рівні. Однак «правила гри» можна сформулювати і на місцях».

Як результат обговорення – відповідний структурний підрозділ ОДА розпочне формування обласної програми із засад деревообробної галузі регіону.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини