Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 06:18:09

Відбувся форум керівників територіальних громад Чернігівщини щодо децентралізації та реформування територіального устрою

20.04.2016   08:30Агенцiя

Форум керівників територіальних громад Чернігівщини щодо децентралізації та реформування територіального устрою відкрив і провів голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч.

На захід також були запрошені голова обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Валерій Давиденко, представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Микола Рубчак, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, голови районних рад та райдержадміністрацій, керівники об'єднаних територіальних громад, сільські, селищні, міські голови та інші.

Валерій Куліч у своєму виступі зазначив, що у минулому році в області було утворено 5 територіальних громад - Макіївську, Вертіїівську, Парафіївську, Кіптівську та Деснянську.

На всі громади України, що об'єдналися торік, Урядом додатково було виділено 1 млрд. грн, з них 31,65 млн. грн - на 5 громад нашої області (Деснянську - 11 921,8 тис. грн, Кіптівську - 5 313,7 тис. грн, Парафіївську - 5 968,6 тис. грн, Вертіївську - 6 062,7 тис. грн, Макіївську - 2 382,4 тис. грн).

За словами голови обласної державної адміністрації, об'єднана територіальна громада має надавати весь комплекс послуг, які зараз частково надає райцентр, і вони повинні забезпечувати інтереси громадян. Головна мета об'єднаної територіальної громади – максимально отримати повноваження для вирішення соціально-економічних проблем, самостійно формувати місцевий бюджет, розпоряджатися майном і ресурсами.

Ігор Вдовенко від імені обласної ради привітав учасників, практиків місцевого самоврядування Чернігівщини з відкриттям форуму.

За словами керівника, децентралізація влади, об'єднання територіальних громад – це процес демократизації суспільства, який пройшли багато країн світу і Європи, зокрема. - Цей шлях нам необхідно пройти і йому немає альтернативи. Але при цьому слід забезпечити послідовність і логічність у здійсненні цих важливих перетворень, - підкреслив очільник обласної представницької влади і висловив сподівання, що цей масштабний форум принесе порозуміння і консолідацію сил для успішного втілення реформ, стане майданчиком для обміну думками та напрацювання спільної стратегії розвитку на майбутнє.

Валерій Давиденко, у свою чергу, зазначив, що для успішного впровадження реформи необхідна комплексна та системна робота всіх рівнів влади. Головний напрямок реформи на рівні центральних органів виконавчої влади – реалізація правового поля місцевого самоврядування.

Створення громад - це перспективна робота, яка передбачає організацію виробництва, нових робочих місць, залучення інвестицій. Об'єднані територіальні громади отримають повноваження і ресурси міст обласного значення. Вже цього року такі новостворені громади будуть отримувати субвенції для модернізації інфраструктури. Ці кошти можна буде використати на ремонт і будівництво доріг, закупівлю шкільних автобусів, пожежної і спеціальної рятувальної техніки. Для того, щоб всі ці проекти стали реальністю, необхідно об'єднувати громади – це ключова умова реформи.

– Наше покоління повинно реалізувати і створити в Україні справжнє європейське сильне самодостатнє місцеве самоврядування, - зауважив народний депутат України.

Представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Микола Рубчак поінформував присутніх про організаційні аспекти реформування місцевого самоврядування, законодавчі особливості об'єднання територіальних громад.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко у своєму виступі акцентував увагу на фінансовій складовій утримання територіальних громад, а саме - освіти, медицини, інфраструктури, формуванні самодостатніх місцевих бюджетів тощо.

Після жвавої дискусії, на завершення заходу Валерій Куліч подякував учасникам форуму за плідну роботу та наголосив, що в районах разом із місцевими депутатами будуть проведені відповідні заходи для того, щоб спільними зусиллями прийти до найоптимальнішого варіанту формування дійсно спроможних територіальних громад.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини