Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:58:50

Відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації

25.03.2016   08:23Агенцiя

Засідання консультативно-дорадчого органу Чернігівської ОДА, яке відбулося 24 березня, зібрало для обговорення нагальних питань розвитку області значне представництво.

Порядок денний містив усього два пункти – про стан реалізації державної політики у сфері будівництва та про стан виконання заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 – 2020 роки за підсумками 2015 року. Проте це були не єдині теми, на яких сконцентрували увагу учасники зібрання.

У засіданні під головуванням Валерія Куліча взяли перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич, заступники Сергій Сергієнко і Наталя Романова, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, представник обласної організації роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар, народні депутати України Анатолій Євлахов і Олег Дмитренко.

Також на засідання колегії були запрошені голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови районних рад, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, начальники територіальних органів центральних органів виконавчої влади, обласних установ і організацій, керівники підрядних та проектних підприємств і організацій області, представники ЗМІ.

Перед початком розгляду питань порядку денного голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч запропонував ушанувати борців за цілісність і незалежність України, вручивши їм та родинам загиблих героїв державні нагороди у відповідності до Указу Президента України Петра Порошенка. Підтриманий зібранням, Валерій Куліч виконав почесну місію, подякував захисникам України, батькам і родичам загиблих Героїв і спільно з усіма присутніми вшанував їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Також до розгляду питань по суті голова ОДА з дозволу членів колегії зачитав заяву про підтримку офіційної позиції Президента України про невизнання вироку російського суду Надії Савченко. Після цього, за згодою учасників колегії, заяву було підписано від імені представників органів місцевої влади Чернігівської області.

Про стан реалізації державної політики у сфері будівництва

Слово для доповіді з означеного питання було надано Людмилі Григорівні Шкуріній, начальнику Управління капітального будівництва обласної державної адміністрації.

Вона роз’яснила, що одним із основних планових завдань управління у 2015 році була реалізація інвестиційних програм і проектів Державного фонду регіонального розвитку і проектів, що фінансуються за рахунок коштів субвенції із Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів із соціально-економічного розвитку окремих територій.

Зокрема, начальник управління поінформувала про виконання розпоряджень голови Чернігівської ОДА. Документом від 12.10.2015 № 555 зі змінами управлінню було виділено кошти в обсязі 38737,708 тис. гривень та 4717,928 тис. гривень співфінансування з обласного бюджету. Надійшло всього коштів – 43455,636 тис. гривень, (погашено кредиторську заборгованість у сумі 1218,067 тис. гривень), освоєно – 34804,86578 тис. гривень. Роботи, заплановані в 2015 році, виконані на 12 об’єктах у повному обсязі. Роботи на 3-х об’єктах планується продовжити в 2016 році.

Розпорядженням голови Чернігівської ОДА від 20.08.2015 № 423 зі змінами управлінню виділено 8134,3 тис. гривень., із них освоєно – 6561,86991 тис. гривень. Роботи, заплановані в 2015 році, виконані на 7-и об’єктах у повному обсязі, на 1-у об’єкті планується продовження робіт у 2016 році.

Крім того, з обласного бюджету були виділені кошти на будівництво, реконструкцію об’єктів соціальної інфраструктури в обсязі 719,732 тис. гривень., із них освоєно - 571,58594 тис. гривень. Один об’єкт введено в експлуатацію, а роботи по 2-х об’єктах планується продовжити в 2016 році.

Також було озвучено, що Чернігівською обласною радою затверджений перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на загальну суму 5747,97 тис. гривень, у т. ч. на виконання робіт із будівництва та реконструкції природоохоронних об’єктів та придбання обладнання. Надійшло коштів – 5557,218 тис. гривень, із них освоєно – 3831,333 тис. гривень. Роботи, заплановані в 2015 році, виконані в повному обсязі на 5-и об’єктах, придбане обладнання для заміни зношеного на каналізаційних мережах у шести населених пунктах. Роботи на 3-х об’єктах планується продовжити в 2016 році.

У той же час упродовж 2015 року передано на баланс місцевим громадам 13 об'єктів будівництва та на 23-х об'єктах завершені будівельні роботи.

Для участі у відборі проектів, що будуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в 2016 році управлінням подано до Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури перелік інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в 2016 році. У переліку 9 об’єктів реконструкції та капітального будівництва.

В обговоренні першого питання порядку денного участь брали Людмила Василівна Коваленко – начальник Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в області та Віктор Федорович Міщук – голова Бахмацької районної державної адміністрації, також до обговорення долучився й народний депутат України Олег Дмитренко.

Заслухавши доповідь та її обговорення, голова ОДА Валерій Куліч звернув увагу представників органів влади районів області на те, що значні перешкоди для реалізації проектів у 2015 році створювала наявність кредиторської заборгованості в Управління капітального будівництва. Це призводило до регулярного блокування рахунків і, як наслідок, сповільнення темпів розрахунків.

За словами голови ОДА, заборгованість попередніх років ще минулого року складала близько 17 мільйонів гривень. Залишок суми боргу після заходів із його ліквідації на державному та обласному рівнях становить 6 мільйонів гривень, і майже в повному обсязі є у площині відповідальності міст і громад області. Тому особливу увагу Валерій Куліч звернув на необхідність ліквідації цього залишку, адже його наявність може нести загрозу для реалізації проектів у поточному році, в яких, у першу чергу, зацікавлені самі ж місцеві громади.

Також Валерій Куліч акцентував увагу на необхідності оформлення планів реконструкції та розвитку об’єктів соціальної інфраструктури в якісні, сучасні й технічно грамотні проекти.

Про стан виконання заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 – 2020 роки за підсумками 2015 року

Доповідачем із цього питання виступила Катерина Вікторівна Тканко, директор Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Вона повідомила, що з 2014 року в області діє Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 – 2020 роки, спрямована на реалізацію державної політики України в галузі охорони навколишнього природного середовища, підвищення ефективності державного контролю, поліпшення екологічної ситуації і створення безпечних умов для життєдіяльності людини.

Основною метою програми є створення умов для екологічної безпеки, охорони навколишнього природного середовища та поліпшення його стану, реалізація ефективної природоохоронної політики на обласному рівні.

У 2015 році у відповідності до програми виконувалися природоохоронні заходи за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (ОНПС). Розпорядниками коштів були визначені структурні підрозділи облдержадміністрації: Департамент екології та природних ресурсів та Управління капітального будівництва.

Станом на 01 січня 2016 року виконано природоохоронних заходів на загальну суму 7107,29 тис. гривень, що становить 72,6% від передбачених переліком видатків обласного фонду ОНПС на 2015 рік.

Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації, як розпорядником коштів обласного фонду ОНПС, виконувалися наступні заходи:

- тампонування недіючих артезіанських свердловин у Н.-Сіверському, Коропському, Ічнянському та Щорському районах області на загальну суму 1986,10 тис. гривень;

- облаштування сміттєзвалище в м. Бобровиця області – 95,0 тис. гривень;

- протизсувні роботи по вулиці Весняна в м. Новгород-Сіверський – 557,713 тис. гривень.

Фінансування заходів з організації системи екологічного моніторингу довкілля області здійснювалося з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в розмірі 119,52 тис. гривень, а саме:

- розробка програмного забезпечення для інтерактивного доступу громадськості до інформації про стан довкілля на базі геоінформаційної системи – 99,9 тис. гривень;

- визначення токсичності поверхневих вод – 16.45 тис. гривень.

На початку липня та в кінці жовтня 2015 року здійснено визначення токсичності поверхневих вод у межах Чернігова. В липні було зафіксовано слабку токсичну дію в двох створах р. Стрижень: біля села Півці, РАЦСу та в одному створі р. Білоус біля села Новий Білоус. У жовтні в цих створах токсичної дії вод не виявлено.

- Відбувалося визначення вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі Чернігова – 2,72 тис. гривень.

За результатами вимірювань, які здійснювала лабораторія Чернігівської ТЕЦ у період із 23 липня по 18 серпня 2015 року в рамках програми, перевищень максимально разових гранично допустимих концентрацій в атмосферному повітрі Чернігова не зафіксовано. У точках, де було зафіксовано підвищений вміст діоксиду сірки на рівні 1 – 1,7 рівнів гранично допустимих концентрацій у жовтні 2014 року (перехрестя вул. 1 Травня і вул. Генерала Бєлова, а також на Красній площі), у 2015 році перевищень не зафіксовано
.

- Видано доповідь про стан навколишнього природного середовища в Чернігівській області за 2014 рік, екологічний паспорт області за 2014 рік – 99,9 тис. гривень;

- забезпечено функціонування Орхуського центру – 20,0 тис. гривень. Придбано обладнання та відремонтовано оргтехніку.

- Здійснено благоустрій природного джерела «Кадка» в с. Грем’яч Новгород-Сіверського району та «Метіївка» в с. Рудня Коропського району – 99 тис. гривень.

З метою оцінки складу й перспектив розвитку природно-заповідного фонду, стану територій та об'єктів, що входять до нього, організації їх охорони й ефективного використання, планування наукових досліджень, а також забезпечення державних органів, заінтересованих підприємств, установ та організацій відповідною інформацією департаментом у 2015 році:

- розроблено та впроваджено державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду – 99,9 тис. гривень.

Для інформування про наявність об’єктів природно-заповідного фонду та недопущення порушення природоохоронного законодавства на їх території виготовлено та встановлено інформаційно-охоронні знаки на загальну суму 199,28 тис. гривень
.

Розпорядником коштів обласного фонду ОНПС – Управлінням капітального будівництва облдержадміністрації – виконані наступні природоохоронні заходи:

- реконструкція КНС №1 з підключенням житлових будинків по вул. Комсомольська, 34,36,46, 54, 56 до самопливного колектору в селищі Козелець – 998,58 тис. гривень;

- реконструкція очисних споруд у селищі Куликівка – 1429,75 тис. гривень.

Розпочаті й частково виконані роботи на таких об'єктах:

- будівництво інженерних мереж водовідведення від багатоквартирних житлових будинків по вул. Перемоги в м. Бахмач – 271,83 тис. гривень;

- реконструкція каналізаційних очисних споруд у с. Григоро-Іванівка Ніжинського району з заміною зношеного обладнання – 26,98 тис. гривень;

- реконструкція системи каналізації Коропської центральної районної лікарні – 239,81 тис. гривень;

- придбано насоси для заміни зношених на каналізаційних мережах у містах Варва, Городня, Ніжин, Семенівка, Прилуки та в с.Журавка Варвинського району на загальну суму 1144,75 тис. гривень
.

За співфінансування з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища збудовано напірний каналізаційний трубопровід по намивній території «Лісковиця» від гідрокар’єру до вул. Ушинського в Чернігові.

Фактично профінансовано за рахунок:

- державного бюджету – 7283,08 тис. гривень;

- місцевого бюджету – 4500,00 тис. гривень;

- коштів КП «Чернігівводоканал» – 278,63 тис. гривень.

Будівництво трубопроводу діаметром 800 мм довжиною 1082,5 м завершено.

В обговоренні другого питання порядку денного участь узяли Олексій Михайлович Ракоїд – голова Куликівської районної державної адміністрації та Олег Анатолійович Бондаренко – Новгород-Сіверський міський голова.

Після обговорення означених порядком денним питань голова Чернігівської обласної державної адміністрації підсумував озвучену інформацію та звернувся до присутніх із вкрай важливого, на його переконання, питання – впровадження заходів із підвищення енергоефективності та зменшення залежності від газопостачальних організацій. Валерій Куліч закликав представників органів місцевої влади вжити всіх можливих заходів для переведення закладів соціальної інфраструктури на опалення відновлювальними видами пального місцевого виробництва, запевнив у всебічній підтримці таких проектів і їх пріоритетності при розподілі коштів. Підтримали та розширили прохання голови ОДА народні депутати від Чернігівщини Анатолій Євлахов та Олег Дмитренко.

На цьому засідання розширеної Колегії облдержадміністрації було завершено.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини