Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:38:05

Виконком схвалив цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові

19.03.2016   08:57

У Чернігові 17 березня відбулось засідання виконавчого комітету міської ради. Загалом на розгляд виконкому виносилось 42 питання, всі вони розглянуті та прийняті.

Серед розглянутих питань: цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу; транспортне забезпечення населення міста; надання матеріальної допомоги; затвердження списків громадян, поставлених на квартирний облік, виділення житла підприємствам, громадянам міста, видача ордерів; порядок загальної міської електронної реєстрації дітей до дошкільних навчальних закладів; Програма розвитку міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій, Програма поліпшення екологічного стану міста, Програма відновлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків, затвердження Статутів комунальних підприємств «АТП – 2528» та «Зеленбуд»; проект Програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців м. Чернігова та інші питання життєдіяльності міста Чернігова.

Про основні напрямки програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові розповіла заступник начальника управління охорони здоров'я міської ради Ольга Малець.

За словами О. Малець, питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу є одним із пріоритетних напрямів регіональної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку. На сьогодні епідемічна ситуація характеризується високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед представників різних груп населення, насамперед, осіб, які належать до групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, переважним ураженням осіб працездатного віку, нерівномірним поширенням та зміною основного шляху передачі ВІЛ з парентерального на статевий. Епідемія ВІЛ-інфекції є чинником негативного впливу на працездатне населення та призводить до негативних соціально-економічних наслідків. У зв’язку з тим, що переважна більшість ВIЛ-інфікованих є особами працездатного та репродуктивного віку, епідемія негативно впливає на соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу національній безпеці.

Світовий досвід свідчить, що поширення ВIЛ-інфекції/СНIДу призводить до зменшення тривалості життя, зростання потреби в медичних послугах, загострення проблем бідності, соціальної нерівності та сирітства, подолання яких потребує постійного збільшення видатків.

Як повіломила заступник начальника управління охорони здоров'я, епідемічна ситуація із захворюваністю на ВІЛ/СНІД у місті Чернігові залишається складною. За всі роки спостереження виявлено 2577 ВІЛ-інфікованих осіб. На диспансерному обліку перебувають 1356 ВІЛ-інфікованих осіб, показник поширеності - 467,8 на 10 тис.населення (по області –302,6, Україна 2013 рік – 308,4 на 100 тис. населення). У 145 осіб хвороба досягла кінцевої стадії – СНІДу, поширеність 83,0 на 100 тис. населення (по області - 61,4, Україна 2013 рік – 64,1). Із числа ВІЛ-інфікованих за всі роки спостереження померло 559 осіб.

Водночас, у результаті виконання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009-2013 років спостерігається тенденція до стабілізації епідемічної ситуації, зокрема, знизився показник темпів приросту нових випадків ВІЛ-інфекції (з 18% у 2006 році до 1% в 2014 році), зменшилася кількість випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію у віковій групі від 15 до 30 років з 28% у 2012 році до 23% у 2014 році, знизився показник частоти передачі ВІЛ від матері до дитини.

Незважаючи на позитивні зрушення, кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції щороку збільшується, при цьому рівень доступу до послуг з лікування, особливо серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, є низьким, а отже, рівень смертності від СНІДу залишається високим.

«Метою Цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові є зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед, представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, медичної допомоги, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я», - зазначила О. Малець.

Загальний орієнтовний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми з міського бюджету складає 514470 грн, у т.ч. за роками:

2016 рік – 170490 грн.

2017 рік – 171490 грн.

2018 рік – 172490 грн.

Виконання Програми дасть змогу:

- значно зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед населення з поступовим унеможливленням інфікування;

- зменшити ризик інфікування ВІЛ медичних працівників під час надання медичної допомоги пацієнтам (не допускати випадків інфікування ВІЛ медичними працівниками);

- зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику;

- зменшити до 1 відсотка кількість випадків інфікування внаслідок передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

- забезпечити доступ представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ до участі у профілактичних програмах;

- охопити 100 відсотків учнів та студентів під час виконання програм профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя;

- забезпечити людей, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я, медичною допомогою та соціальними послугами з догляду та підтримки;

- зменшити смертність від туберкульозу серед хворих з поєднаною інфекцією ВІЛ/туберкульоз;

- сформувати у населення толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і знизити рівень їх дискримінації.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.