Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:48:53

Сесія обласної ради: швидко, конструктивно та результативно

28.01.2016   07:47Агенцiя

Третя сесія обласної ради, що відбулася 27 січня, виявилася продуктивною не лише за кількістю затверджених рішень – 49 документів, – але й за числом прийнятих депутатським корпусом політичних звернень до центральних органів влади.

Народні обранці більшістю голосів прийняли сім політичних звернень. В їх числі:

- Звернення до Президента України та Верховної Ради України щодо доцільності внесення змін до статті 93 Конституції України.

- Звернення до Президента України та Уряду України щодо відміни дії постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1173, в частині змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року №615.

- Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині сплати податків суб'єктами господарювання, занесеними до Реєстру великих платників податків.

- Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян.

- Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України щодо фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

- Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення імунобіологічними препаратами медичних закладів Чернігівської області.

- Звернення до Верховної Ради України щодо неприпустимості прийняття змін до Конституції України в частині запровадження особливого порядку місцевого самоврядування на окремих територіях Луганської і Донецької областей.

Розпочалася ж сесія з хвилини мовчання, яку очільник обласної представницької влади Ігор Вдовенко оголосив на знак вшанування пам'яті жертв Голокосту - однієї з найбільших гуманітарних катастроф XX століття. Міжнародний День пам'яті жертв цієї трагедії українці разом усією світовою спільнотою відзначають саме сьогодні.

Однак не обійшлося відкриття сесії і без більш приємних приводів. За багаторічну сумлінну працю Ігор Вдовенко нагородив Почесною грамотою обласної раи депутата Миколу Шматка, який сьогодні святкує свій День народження.

Далі народні обранці перейшли до формування порядку денного сесії та безпосереднього розгляду його питань і затвердження проектів рішень.

В числі перших депутатський корпус схвалив зміни до обласного бюджету на 2016 рік.

Доходи обласного бюджету затверджено в сумі 3 560 153,3 тис. грн, у тому числі доходи загального фонду – в сумі 3 477 043,0 тис. грн, доходи спеціального фонду – в сумі 83 110,3 тис. гривень.

Видатки обласного бюджету затверджено в сумі 3 557 418,2 тис. грн, у тому числі видатки загального фонду – в сумі 3 468 475,7 тис. грн, спеціального фонду – в сумі 88 942,5 тис. гривень.

Сесія також розглянула та прийняла рішення «Про розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету в установах банків». За пропозицією постійної комісії з питань бюджету та фінансів депутати врахували, що при визначенні кола банків, де можуть бути розміщені кошти відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України, обов'язковим критерієм повинна бути належність банку до державної власності.

Народні обранці затвердили рішення «Про Програму економічного і соціального розвитку області на 2016 рік». Згідно з цим рішенням, основні макроекономічні показники в Програмі розраховані на 2016 рік та на період до 2018 року – за двома сценаріями. Основну різницю між сценаріями формує, насамперед, інтенсивність стабілізації функціонування реального сектору економіки, наявність достатньої кількості енергоресурсів, тенденції валютного ринку, запровадження зони вільної торгівлі з країнами Євросоюзу та ситуація на інших зовнішніх ринках, швидкість та ефективність проведення реформ в усіх сферах суспільного життя.

Індекс фізичного обсягу валового регіонального продукту в 2016 році за сценарієм 1 прогнозується на рівні 100,5 %, промислового виробництва – 100,2 %, сільськогосподарського виробництва – 102,0 %, обороту роздрібної торгівлі – 100,1 %.

Економічне зростання у 2016 році за сценарієм 2 формуватиметься головним чином за рахунок збільшення внутрішнього попиту, імпортозаміщення на фоні поступової переорієнтації ринків збуту на нові країни, що нівелюватиме економічне ембарго Російської Федерації. Це дає підстави прогнозувати зростання валового регіонального продукту на 1,5 %.

Під час пленарного засідання депутати прийняли Програму розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016-2020 роки «Чернігівщина – конкурентоспроможний регіон». Результатом досягнення цілей Програми визначено створення цілісної ефективної системи підвищення конкурентоспроможності регіону, що сприятиме послідовному налагодженню партнерських відносин та забезпеченню належного, цілеспрямованого і стабільного виконання регіональної складової загальнонаціонального курсу України на інтеграцію у світове співтовариство, формування позитивного міжнародного іміджу Чернігівської області. Все це має забезпечити створення інформаційного простору, сприятливого для політичного та економічного розвитку Чернігівщини, а також стимулювання сталого економічного і соціального розвитку територіальних громад області.

Наступною депутати затвердили Програму стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2016-2017 роки. У рамках реалізації даної Програми передбачено механізм стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів, які планується здійснювати протягом 2016 - 2017 років. Суть цього механізму полягає у відшкодуванні з обласного бюджету позичальникам 10% відсотків річних у національній валюті за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження, та за кредитами, отриманими на заходи, орієнтовані на використання альтернативних до газу джерел енергії.

Своїм рішенням депутати також схвалили Програму передачі не́телей багатодітним сім'ям, які проживають у сільській місцевості, Чернігівської області на 2016-2020 роки. Програма передбачає надання підтримки з обласного бюджету багатодітним сім'ям, які проживають у сільській місцевості, шляхом закупівлі нетелей у суб'єктів племінної справи Придесення.

Далі депутати розглянули та затвердили зміни ще до кількох обласних галузевих програм. Зокрема прийняли рішення:

- Про Програму підтримки особистих селянських господарств Чернігівської області на 2016-2020 роки.

- Про внесення змін до Програми фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області на 2015-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 29 квітня 2015 року.

- Про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 - 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2014 року.

- Про внесення змін до Комплексної обласної програми підтримки сім'ї, забезпечення ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року, затвердженої рішенням обласної ради від 29 березня 2013 року.

Цього ж сесійного дня депутати розглянули та прийняли кілька рішень з управління та розпорядження комунальною власністю, з кадрових і організаційних питань та підтримали кілька депутатських запитів.

По завершенню третьої сесії відбувся підхід до преси голови обласної ради Ігоря Вдовенка та його заступника Арсена Дідура, під час якого керівники відповіли на запитання журналістів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини