Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:35:54

Скандали, як робота на впізнаваність, активізація технічних кандидатів, силовий сценарій виборів – моніторинг громадської думки чернігівців

20.07.2015   15:58Агенцiя

20 липня в дискусійному клубі «Експертна думка» представники громадських організацій розказали про результати ще одного тижня дослідження громадської думки чернігівців щодо виборчого процесу, що проходить по 205 округу.

Цього тижня чернігівців турбувала ситуація з роздачею продовольчих пакетів від деяких кандидатів, зазначав Вадим Антошин. При цьому люди, що стоять в чергах за ними усвідомлюють, що це теж може бути підкупом. Активіст ГО «Єдиний Чернігів» наголосив, що кримінальним кодексом передбачена відповідальність для тих, хто підкуповує, і тих, хто свій голос продає.

Відмітили виступаючі підвищення тривоги у населення через початок силового протистояння між претендентами на депутатське крісло. Кандидати, що вважають себе лідерами виборчих перегонів, не збираються здаватися, а тому у місті з’явилися люди в формі, невідомі молодики спортивної статури, машини з нетутешніми номерами. «Через це жителі міста бояться повтору мукачівського сценарію в Чернігові», - підкреслив Антошин.

Уже традиційно Олександр Булах презентував результати дослідження громадської думки. Цього разу активістами організацій було опитано 4305 осіб (на минулому тижні –  1901). «Люди охочіше стали йти на контакт та спілкуватися з волонтерами, за умови, що вони не представляють жодного з кандидатів», - зазначив представник ініціативної групи. Як і минулого разу, умовно учасники опитування були об’єднані в три групи: молодь, люди середнього віку та літні громадяни.

Так, аналіз результатів опитування показав, що більшість населення не вірить передвиборчим обіцянкам кандидатів (від 37% до 52% в різних вікових групах), при цьому на чесність кандидатів все ж сподіваються близько 40% літніх людей.  Про підкуп стали говорити набагато більше і відкритіше, чому посприяли скандальні події минулого тижня: якщо раніше в лише одиниці підтверджували факт спроби підкупу їх особисто, то цього разу таких було 11-13% опитаних серед молоді та осіб середнього віку, та близько 25% літніх людей. А у поєднанні з найбільшою толерантністю цієї вікової групи до обіцянок кандидатів, можна припустити, що саме вони визначатимуть результат голосування.

Та все ж таки молодь демонструє більш радикальні настрої у випадку можливого зриву чи фальсифікації виборів: на акції протесту у такому випадку підуть близько 17% молодих людей, в той час як чернігівців середнього віку – 14%,  а літніх громадян майже 10% готові відстоювати чесне волевиявлення.
Активісти також питали, за кого ж з кандидатів пропонували продати голос. Майже по 30% відповідей в процентному співвідношенні припало на найскандальніших кандидатів.

Олександр Бондарев, аналізуючи, маніпулятивні технології, що застосовуються на 205 окрузі, відмітив активізацію, так званих, технічних кандидатів, збільшення використання ними брендів, кольорів та месиджів своїх суперників. 
«З’являється література, в котрій кандидати друкують матеріали, що їх же і очорнюють, та намагаються виставити це як чорний піар від імені своїх конкурентів», -зазначив Бондарев. На думку громадського діяча, блокування машини, роздача гречки та проднаборів – це також маніпуляції громадською думкою. Їх завдання різко підвищити впізнаваність прізвищ задіяних в скандалах осіб. «У метровому бюлетені люди обиратимуть, в першу чергу, знайомі імена», - пояснив це активіст.

Учасники ініціативної групи, що займаються моніторингом громадської думки, впевнені, що ситуація на окрузі з наближенням 26 липня тільки загостриться, а політтехнологи активізуються, і ми побачимо збільшення маніпуляцій думкою виборців. Саме тому спікери закликають громадян, у випадку, коли неможливо уникнути цього інформаційного потоку, об’єктивно та беземоційно оцінювати подібні ситуації, не піддаватися паніці чи ажіотажу, а також свідомо і обдумано підходити до вибору депутата Верховної ради.

В п’ятницю активісти запрошують на прес-конференцію, де розкажуть про те, що ж може очікувати Чернігів у день Х – 26 липня. Час та місце заходу буде анонсовано додатково.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини