Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:30:22

Вулицям Чернігова повернуть історичні назви?

13.06.2015   13:32

12 червня, відбулося засідання комісії з упорядкування найменувань вулиць Чернігова під керівництвом секретаря міської ради Владислава Кухаря.

Обговорювалося питання перейменування вулиць, провулків та площ міста Чернігова у зв’язку із набуттям чинності Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» (від 09.04.2015 р. № 317) .
 
Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», повідомив про видання збірника «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість», який є своєрідним методичним посібником із декомунізації для влади і громадськості. Він також запропонував на першому етапі повернути історичні назви вулицям, у назвах яких використовується символіка комуністичного тоталітарного режиму. Важливим також є і залучення до цього питання громадськості міста.
 
Дискусії були бурхливі. Адже близько 100 вулиць, провулків і площ старовинного міста ще мають комуністичні тоталітарні назви. Серед них: Ворошилова, Войкова, 50 років ВЛКСМ, Дзержинського, Калініна, Комінтерна, Павлика Морозова, Муринсона, Орджонікідзе, 50 років СРСР, Таращанська, Щорса.
 
У результаті обговорення вулиці були поділені на три групи: повернення історичних назв, перейменування, приведення у відповідність до українського правопису.
Тож є сподівання, що вулиця Василькова згодом матиме українську назву – Волошкова, Кузнечна – Ковальська, Овражна – Ярова, Річна – Річкова, Розсвітна – Світанкова, Сиренєва – Бузкова. Вулиці Муринсона повернуть історичну назву – Воскресенська (така назву вулиця мала до 1922 року, бо поряд розташована Воскресенська церква), Анонова-Овсієнка – Успенська (до 1927, розташована у напрямку до Єлецького Свято-Успенського монастиря), Комсомольська – Реміснича (до 1922, на вулиці були ремісничі майстерні).
Доволі складним буде питання перейменування вулиць, які у радянський період отримали комуністичні назви. Тож і комісії й депутатам міськради, а також громадськості доведеться ще попрацювати, щоб у вулицях старовинного міста були вшановані видатні діячі, які внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя Чернігівщини і України. Щоб вулиці обласного центру відображали і топоніміку Чернігова.
 
Члени комісії міськради з упорядкування найменувань вулиць Чернігова мають до 30 червня 2015 року подати пропозиції щодо повернення історичних назв вулицям міста та їх перейменування.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини