Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:43:48

Децентралізація влади: подолання стереотипів щодо ставлення до реформ

11.06.2015   07:56Агенцiя

Про це 10 червня, в конференц-залі обласної ради йшлося на семінарі за темою: «Подолання стереотипів стосовно децентралізації на основі кращих іноземних практик та українських законодавчих ініціатив». До участі в ньому були запрошені голови районних рад, керівники територіальних громад, представники громадськості, засобів масової інформації.

Перед початком заходу, організованого Українським інститутом міжнародної політики (УІМП) та Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні, для журналістів відбувся прес-брифінг, під час якого народний депутат України Олександр Кодола та представник відділу взаємодії з громадськістю Мінрегіонбуду України Лідія Євтушенко відповіли на численні запитання журналістів.

Як зазначалося, метою проекту є інформування та роз'яснення особливостей та переваг децентралізації влади на прикладі найкращих світових практик, подолання стереотипних уявлень населення про децентралізацію в Україні.

Відкрив роботу семінару координатор групи транскордонного та міжрегіонального співробітництва Платформи громадянського суспільства Договору про асоціацію Україна-ЄС Ростислав Томенчук.

Експертами Мінрегіонбуду, УІМП, столичних навчальних вишів під час семінару було висвітлено міжнародний досвід реформ з децентралізації влади, принципи нової системи повноважень та підзвітності місцевих органів влади в Україні після впровадження відповідних реформ, архітектури місцевих фінансів – перерозподіл місцевих та загальнонаціональних податків, ресурсна база для виконання нових повноважень органами місцевого самоврядування...

В ході семінару прозвучали виступи на тему: «Децентралізація, федералізація, місцева демократія: терміни та моделі»; «Зміна повноважень та підзвітності місцевих органів влади як ключова особливість реформи з децентралізації в Україні»; «Кращі іноземні практики децентралізації. Переваги, слабкі сторони та характерні особливості. Приклад Польщі», інші.

Підсумовуючи їх, можна акцентувати увагу на тому, що в числі позитивних перемін, які очікуються після добровільного об'єднання територіальних громад (далі - ОТГ), названі:
- ОТГ отримає статус і повноваження міста обласного значення, що передбачає прямі стосунки з державним бюджетом;
- можливість здійснення місцевих і зовнішніх запозичень;
- використання коштів Держфонду регіонального розвитку для формування інфраструктури;
-самостійне визначення ОПГ власних пріоритетів розвитку, залучення інвестицій та формування місцевого бюджету за рахунок переданих державою на місця податків;
-гарантування державної фінансової підтримки слабших громад через надання базової субвенції;
- право створювати в ОПГ власну муніципальну міліцію;
- розподілення земель районного підпорядкування між ОПГ та багато інших позитивних моментів.

Була вислухані і різні думки щодо порушеної на семінарі теми з боку голів районних рад, керівників територіальних громад і представників громадських організацій Чернігівщини. На що організатори заходу запевнили: слушні зауваження та пропозиції будуть обов'язково враховані в подальшій роботі з реформування і децентралізації влади в державі.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини