Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:24:38

В обласній раді обговорили перспективи реформування медичної галузі

16.02.2015   17:38Агенцiя

16 лютого голова обласної ради Микола Звєрєв разом із в.о. голови обласної держадміністрації Сергійом Журманом взяв участь у нараді та розширеному засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та захисту населення від насідків аварії на ЧАЕС з основних аспектів проведення медичної реформи та побудови нової системи охорони здоров'я в Україні.

В роботі засідання також взяли участь народний депутат України Олександр Черненко, радник Міністра охорони здоров'я України, експерт Реанімаційного Пакету Реформ, директор Агенції «Право і здоров'я» Зоряна Черненко, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш; голова обласного відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад, Парафіївський селищний голова Ічнянського району Валентина Карпенко, голова обкому профспілки працівників охорони здоров'я Павло Потапко, члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, голови районних рад та міські голови міст обласного значення, керівники закладів та структурних підрозділів медичної сфери області,представники громадськості та засобів масової інформації. Співголовував на спільному засіданні, що відбулося у конференц-залі будинку пленарних засідань обласної ради, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та захисту населення від насідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб.

Виступаючи перед учасниками наради, голова обласної ради Микола Звєрєв наголосив, що вирішення більшості питань життєдіяльності територіальних громад в даний час є неможливим без проведення реформ і, зокрема, це стосується й питання побудови нової системи охорони здоров'я в Україні. А для цього, насамперед, потрібне проведення комплексного реформування всіх сфер господарювання, а це: децентралізація влади, передача більшості повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад – сіл, селищ та міст, максимальна дерегуляція дозволів і послуг, дотримання принципу субсидіарності тощо.
Сьогодні, наголосив керівник, найважливіше завдання - повернення владних повноважень на місця, де безпосередньо відбувається формування стандартів життя, в тому числі сюди належить проведення реформ в охороні здоров'я, освіті, економічному житті країни... Питання реформування та модернізації медицини по своїй суті є надзвичайно складним і відповідальним для будь-якого суспільства, тим більше для України, яка сьогодні економічно ослаблена і на території якої продовжується війна, зазначив Микола Звєрєв.

Як відзначив у своєму виступі Сергій Журман, історія свідчить про те, що яку б благородну і далекоглядну ціль не несли реформи – територіальні, освітянські, медичні – вони так чи інакше у своїй більшості викликають певне неприйняття громадою.
– І наша з вами основна мета – довести до людей необхідність і значущість цих реформ, показати людям їх позитивний бік.
Десятки тисяч жителів області працюють в медичній сфері. І, відповідно, кожен з них переживає, яким чином ця реформа відобразиться на його добробуті і роботі. Тому головне завдання керівників районних рад, головних лікарів – довести до людей, що головна мета цієї реформи – покращення медичного обслуговування, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації.
За його словами, нині Україна визначила свій шлях пріоритетного розвитку. Цей шлях – Європейський союз. Саме тому ми повинні взяти на озброєння і впровадити у себе саме європейські правила життя та реформування в тому числі і медичної галузі під європейські стандарти.

У своєму слові перед присутніми народний депутат України Олександр Черненко окреслив, зокрема, перспективи законодавчого процесу з децентралізації влади в тому числі і з реформування галузі охорони здоров'я. Головне, що позитивний процес реформ вже зрушив з місця. В найближчі часи будуть прийняті необхідні зміни до Конституції країни, які сприятимуть європейському шляху розвитку нашої держави, зазначив парламентарій.

Презентацію основних напрямів і шляхів реформування медичної галузі представила учасникам засідання радник Міністра охорони здоров'я України, експерт Реанімаційного Пакету Реформ (РПР), директор Агенції «Право і здоров'я» Зоряна Черненко.

Вона, між тим, зазначила, що у грудні 2014 року Комітет з питань в охороні здоров'я ВР визнав Реанімаційний Пакет Реформ своїм стратегічним партнером. Адже місія РПР - це, насамперед, об'єднання зусиль для просування реформ у різних сферах для розбудови незалежної, демократичної, правової, сильної та авторитетної Української держави з заможним суспільством і рівними можливостями кожного громадянина на розвиток і самореалізацію.

За її словами, до числа структурних складових медичної реформи, які впливатимуть на якість послуг населенню, належать автономізація закладів охорони здоров'я; впровадження медичного страхування і системи управління якістю медичної допомоги;використання та обіг інформації в системі охорони здоров'я; створення лікарського самоврядування; зміни в навчальному процесі та підготовці медичних працівників тощо. І головне – це пакет законів, які, з метою успішного проведення реформи, будуть невдовзі прийняті парламентом. Для того, щоб не стати жертвою реформи, треба її очолити, наголосила на завершення своєї презентаційної доповіді Зоряна Черненко.

Далі свою точку зору на реформу галузі висловили також голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та захисту населення від насідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш, інші учасники робочої наради.

На завершення сьогоднішнього обговорення голова обласної ради Микола Звєрєв щиро подякував усім присутнім за участь у нараді та наголосив, що в процесі реформування медичної галузі запитань більше ніж відповідей. Але повернення з цього шляху немає. За його словами, сьогодні було внесено і озвучено багато суттєвих пропозицій для кращого вирішення цього питання і вони не залишиться поза увагою ініціаторів і розробників реформи, а повинні бути враховані в подальшій роботі в цьому напрямі розвитку медичної галузі держави.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини