Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:36:54

Лісове господарство — справа державна, — начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар

30.07.2014   13:18Агенцiя

Основним завданням лісівників Чернігівщини новопризначений начальник Чернігівського обласного управління лісового і мисливського господарства Андрій Пивовар вважає відтворення лісових ресурсів регіону. Тож на це й налаштовуватиме передовсім роботу лісових господарств області.

Маємо дбати про майбутнє

— Ми лісівники. І наша задача не тільки рубати ліс, а й відновлювати його, вирощувати, — зазначає Андрій Олексійович. — Тому що сьогодні ми користуємося тим ресурсом, який забезпечили нам попередні покоління. Тож і ми маємо подбати про майбутнє, щоб і наші діти та онуки згадували нас добрим словом.

Якщо ж говорити мовою фахівців, то зараз нам необхідно забезпечити вирощування корінних деревостанів на території області, якнайбільше сприяти природному поновленню лісів. Це дозволить суттєво зменшити відповідні затрати.

Зважаючи на зміни клімату, необхідно створювати біологічно стійкі насадження — мішані ліси, різновікові змішані насадження, які будуть більш витривалими в умовах глобального потепління. Для того ж слід забезпечувати відповідне різноманіття насіннєвого матеріалу.

Є в нас і інший, відносно новий, але вже доволі популярний напрямок діяльності — екологічний туризм. Маємо позитивні напрацювання у Добрянському лісгоспі. Керівництво цього підприємства вчасно зорієнтувалося і стало розвивати систему відпочинку на Голубих озерах. Створили рекреаційні пункти для відпочинку людей. Варто зауважити, що це позитивно відбивається на економічних показниках роботи підприємства.

Крім того, потрібно виконувати й ті численні завдання, які стоять перед лісівниками завжди. Адже лісова галузь це реальний сектор економіки, дуже важливий для нашого регіону. І, що теж не маловажно, це вагомий державний ресурс.

Лісівник — не злодій

Прикро, але за останні десятиліття у нашому суспільстві встановився стереотип, що лісник — це нечесна людина, яка може щось в лісі вкрасти, перепродати... Але ж це поодинокі випадки, а переважна більшість людей, які працюють у лісовому господарстві, — чесні, сумлінні професіонали. Тому маємо відновити довіру й повагу до професії. А для того потрібно викорінити будь-які тіньові схеми й оборудки з лісом.

Варто відмовитись і від практики, коли, працюючи на державному підприємстві, вирощують ліс одні люди, а заробляють на ньому інші, переважно приватні, структури. Нерідко трапляється, що й працівники там належно не оформлені, і зі сплатою податків не все гаразд.

Крім суто економічних втрат маємо від цього й екологічні. Адже таким фірмам і фірмочкам байдуже, що залишається після них. Вони знищують ліс цілком. А відновлювати втрачене ціною великих затрат доводиться держлісгоспам.

Тому вважаю, що питаннями заготівлі лісу, як і питаннями його вирощування та реалізації, мають займатися державні лісові підприємства.

Важливо не розгубити фахівців

Протягом кількох останніх років на підприємствах лісового господарства проводилася так звана політика «оптимізації чисельності працюючих». В результаті чимало людей було скорочено. А підприємства втратили кваліфікованих працівників.

Тепер ми від цього відмовляємося. Будемо відновлювати штатні бригади в лісових господарствах. Така позиція не лише в нашому обласному управлінні, а й у Держлісагентстві України, в обласній державній адміністрації. Адже є райони, де саме підприємства лісової галузі є основними, і від їх діяльності залежить рівень життя всього регіону.

Перші кроки в цьому напрямку вже зроблено. Якщо станом на 1 січня цього року на підприємствах галузі працювала 2731 особа, то на 1 липня — 2782. Варто зауважити при цьому, що середня заробітна плата лісівників області становить 3236 гривень.

Збільшенню кількості робочих місць та відрахувань до бюджету сприятиме і введення нових потужностей з переробки деревини. Це також одне з найважливіших завдань управління на найближчий час.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини