Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:31:29

Угода про асоціацію з ЄС – шлях до відродження чи загибелі українського АПК?

19.06.2014   09:34Агенцiя

Саме таке питання стало одним з ключових під час публічних дебатів на тему: «Угода про асоціацію сприятиме розвитку агропромислового сектору України», що відбувалися 18 червня 2014 р. в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. За визначенням опонуючих один одному сторін – це дискусія «науковців-теоретиків» та «бюрократів-практиків».

Але як зазначив директор Центру Володимир Бойко «Дебати – це інструмент, за допомогою якого можна сформувати не міфологізовану, а раціональну, аргументовану громадську думку на певну проблему». В дебатах брали участь представники Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації, науковці Чернігівського державного інституту економіки і управління, представники приватного багатопрофільного підприємства «Вимал», виробники, переробники та споживачі продукції агропромислового сектору, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ.

На думку групи експертів, що аргументували позитивні сторони Угоди, пакет запропонованих в ній економічних реформ відкриє шлях до модернізації українського сільгоспвиробництва, сприятиме створенню прозорих правил гри та підвищить інвестиційну привабливість. В цьому пакеті вміщено директиви щодо адаптації українського законодавства до європейських стандартів, зокрема щодо підвищення якості продукції. Головним тут буде переорієнтація експорту України з сировини на продукти кінцевої переробки, щоб додаткова вартість формувалася саме в Україні. Також зазначалося про пільги від ЄС щодо зниження мит на український експорт та отримання квот на безмитне завезення певного обсягу товарів.

Заперечуюча сторона звернула увагу на ряд суттєвих труднощів та загроз, що гальмують розвиток українського АПК та призведуть до його подальшого занепаду в разі підписання Угоди. Насамперед, це відсутність гармонізованої законодавчої бази, що не сприяє створенню позитивного інвестиційного клімату. В Україні занадто забюрократизована процедура реєстрації інвестиційних проектів, а чинне земельне законодавство розтягує процес оформлення земельних ділянок на роки. Нездоланною залишається проблема корумпованості владних структур. Серед інших труднощів – застарілість виробничих потужностей, фактична відсутність переробних підприємств та обтяжлива процедура сертифікації української продукції в ЄС. А квоти на її безмитне завезення – надто мізерні. Тому й підписання Угоди зараз призведе до остаточного занепаду українського сільгоспвиробника, бо вітчизняний ринок заполонять товари з Європи.

Проте, незважаючи на ці виклики, учасники дебатів відзначили, що процес переходу українських сільськогосподарських підприємств на європейські стандарти вже розпочався, а пункт Угоди про перехідний період надасть час та можливості поступово адаптувати та модернізувати агропромисловий сектор до стандартів ЄС.

Захід організовано в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень».
 

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини