Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:15:56

Чи працює в області "дозвільна гільйотина"?

05.05.2014   22:06

Заступник директора Департаменту економічного розвитку Світлана Полторацька під час чергового брифінгу в облдержадміністрації розповіла журналістам про те, як спрощуються в області умови для ведення малого та середнього бізнесу.

Відповідно до прийнятого наприкінці квітня закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру» скасовано 83 дозвільних документи. Завдяки так званій «дозвільній гільйотині», відсічено ряд несуттєвих, на думку законодавців, дозволів та узгоджень. Серед них, наприклад, висновок комісії про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; сертифікат якості зерна та продуктів його переробки; дозвіл на міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом тощо.

Сфера застосування ще десятьох дозволів обмежена. Так, ветеринарні довідки (при переміщенні в межах району) та свідоцтва (при переміщенні за межі території областей, районів, міст) застосовуються тільки для харчових продуктів тваринного походження, що споживаються людиною.

Крім того, Законом скасовано зобов’язання отримувати погодження, висновки та інші документи, які передують одержанню дозволу. А прийняття рішень щодо анулювання документа дозвільного характеру віднесено виключно до компетенції адміністративного суду.

Більше того вже найближчим часом має бути оприлюднений закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу», який суттєво полегшить процедуру відкриття й закриття власної справи.

Низку заходів, спрямованих на підтримку підприємництва в області, проведено й на обласному рівні. На Чернігівщині розроблена відповідна обласна програма, діє Регіональний фонд підтримки підприємництва, кошти якого спрямовуються на фінансове кредитування та часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими у фінансово-кредитних установах. Тільки протягом минулого року підприємства малого та середнього бізнесу області одержали понад 1,1 мільйона гривень такої фінансово-кредитної підтримки.

Водночас, за словами заступника директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації, малий бізнес відіграє вагому роль в наповненні місцевих бюджетів. Надходження до бюджетного кошика від суб’єктів малого підприємництва (юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) за січень-березень 2014-го склали 89,1 мільйона гривень (23,4% від усіх податкових надходжень, які контролюються Міндоходів).

В області розроблені економічні паспорти районів, в яких представлена інформація про ресурсний, виробничий, туристичний потенціал територій та їх інвестиційні можливості.

Створено мережу з 25 центрів з надання адміністративних послуг. Такий центр є в кожному районі та місті обласного значення, а перелік послуг, які там надаються, розширюється й удосконалюється. Центри працюють за принципом «єдиного вікна». Таким чином, наголосила Світлана Полторацька, послуги із започаткування чи скасування підприємницької діяльності повинні стати максимально уніфікованими, доступними та прозорими.

Вона поінформувала також, що за підсумками I кварталу поточного року в області діяло 5,5 тисячі малих, 425 середніх підприємств та понад 44 тисячі фізичних осіб–підприємців. За даними управління Міндоходів в області за звітний період було взято на облік більше 1050 суб’єктів підприємництва, з них 206 юридичних осіб, а це майже на 100 підприємств більше, ніж припинили свою діяльність.

Бажаючим започаткувати власний бізнес надається інформаційно-консультативна підтримка як фахівцями Департаменту економічного розвитку, так і службою зайнятості населення. За 2013 рік, пройшовши відповідне навчання, 735 безробітних стали суб'єктами підприємницької діяльності, одержавши одноразово допомогу по безробіттю на загальну суму 9629,6 тисячі гривень.

Значну увагу створенню сприятливих умов для ведення бізнесу в області приділяє голова облдержадміністрації Володимир Івашко. Він неодноразово зустрічався з промисловцями і підприємцями області. Відбулося обговорення питань активізації розвитку підприємницької діяльності, подолання корупції, зменшення фіскального тиску, дерегуляції бізнесу.

Передбачається, що подібні зустрічі будуть проводитись щомісяця, а під час найближчої, запланованої на кінець травня, розглядатиметься стан, проблеми та перспективи розвитку малого і середнього бізнесу в галузі промисловості.

Заступник начальника управління з питань розвитку підприємництва та інвестиційної діяльності Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Тамара Залозна поінформувала про рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України, у якому Чернігівщина посіла дев’яте місце (у рейтингу за попередній рік — 21 місце). Опитані підприємці та посадовці високо оцінили діловий оптимізм, адміністративні процедури та діловий клімат в області. А найгірше — високий рівень корупції та низький розвиток інфраструктури.

Голова Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Анатолій Свириденко розповів про заходи, яких його відомство вживає для поліпшення інвестиційного клімату в області та створення умов здорової конкуренції у веденні бізнесу. За його словами, найбільше виявлених порушень стосувалося газо-, електро- та водопостачання, а також надання ритуальних послуг та послуг з вивезення твердих побутових відходів в містах і районах області.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини