Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:09:31

Відбулося розширене засідання колегії Держекоінспекції у Чернігівській області

31.07.2013   07:34Агенцiя

26 липня під головуванням Леоніда Бурковського – начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, відбулось розширене засідання колегії на тему: “Підведення підсумків роботи Держекоінспекції у Чернігівській області за І півріччя 2013 року”.

У засіданні взяли участь члени колегії, керівники Департаменту екології та природних ресурсів, Головного державного управління охорони, відтворення і використання водних живих ресурсів та регулювання рибальства, Головного управління Держкомзему у Чернігівській області, Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, обласного товариства охорони природи та Громадської ради при Держекоінспекції у Чернігівській області.

В ході інспекційної діяльності виконано 79,2% планових завдань, а 20,8% склали підприємства, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування.

На ряду з цим було позапланово перевірено 110 об’єктів, з них: на вимогу органів прокуратури – 14, щодо виконання приписів та рішень – 38, за зверненнями фізичних та юридичних осіб – 41, за зверненнями інших державних органів – 13.

Слід відзначити, що показники з контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища за звітній період свідчать про підвищення ефективності заходів, які проводились Інспекцією. Так, проведено перевірки 939 суб’єктів господарювання ( у 2012 р. – 1655), що є на 43,3% менше. При цьому складено 907 протоколів про адміністративне правопорушення проти 710 протоколів складених у І півріччі 2012 року, що є збільшенням на 27,7%. Притягнуто до адміністративної відповідальності 852 особи (у 2012 р. – 678), відсоток збільшення складає 25,7%. Загальна сума штрафів склала 143,055 тис. грн., що є більше на 28% ніж у 2012 році. Відсоток стягнення складає 102%.

За 6 місяців поточного року відділом інструментально-лабораторного контролю відібрано та проаналізовано 72 проби природних вод, де виконано 1228 визначень. Проконтрольовано 37 водних об’єктів, з них – 19 річок по 62 створах, 2 водосховища, 8 озер, 5 транскордонних створів (р.р. Судость, Десна, Дніпро). Відібрано 33 проби зворотних вод, де виконано 422 визначень.

Проведено аналітичний контроль 13 комплексів очисних споруд та виробничих теплообмінних вод технічного ставка на струмку в басейні р. Убідь. За результатами контролю скидів встановлено, що на 3 об’єктах було допущено скид з перевищенням нормативів ГДС. За збитки, заподіяні державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства підприємствам пред’явлено претензії.

Також проведено контроль промислових викидів в атмосферне повітря на 14 підприємствах по 54 джерелах викидів.

Здійснено контроль викидів від пересувних джерел – 65 автотранспортних засобів.

Відібрано та проаналізовано на вміст нафтопродуктів та техногенних домішок 66 проб ґрунту.

З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище, при здійсненні виробничої діяльності у 21 випадку обмежувалась та призупинялась (до усунення недоліків) діяльність суб’єктів господарювання з прийняттям відповідних рішень. За аналогічний період минулого року випадків призупинення було 12.

Інспекторами постів екологічного та радіологічного контролю на митній території притягнуто до адміністративної відповідальності 33 порушників, накладено штрафів на суму 2533 грн.

За збитки, заподіяні державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, пред’явлено 77 претензій на суму 11 мільйонів 168 тис. 780 грн., стягнуто 96 претензій на суму 442,551 тис.грн. Матеріали 30 справ передано до правоохоронних органів.

За матеріалами Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, які було передано до правоохоронних органів порушено 3 кримінальні справи.

Звернення громадян також залишаються одним із важливих питань нашої роботи. Протягом І півріччя до Інспекції надійшло 84 звернення громадян, з них 15 колективних.

Ще одним із важливих завдань Інспекції є робота з громадськими інспекторами. І як показала практика, робота має свої результати, але і вимагає більш активного залучення громадських інспекторів до перевірок, підвищення якості їх роботи. За І півріччя 2013 року громадськими інспекторами здійснено 42 спільних рейд-перевірки, складено 9 протоколів.

Аналізуючи підсумки роботи, начальник Інспекції наголосив на необхідності підвищення ефективності здійснення державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства та прийняття більш жорстких мір покарання до порушників природоохоронного законодавства.

Визначив керівник ряд важливих питань, робота над якими потребує першочергової уваги:

– посилення контролю до виконання вимог Закону України “Про відходи”, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ у регіоні та попередження їх виникнення в подальшому;

– здійснення систематичного контролю та забезпечення організації боротьби з браконьєрством по водним живим ресурсам (ВЖР);

– посилення стану організації боротьби з порушниками правил полювання та браконьєрством, взаємодію з користувачами мисливських угідь при організації та проведенні боротьби з браконьєрством.

Пріоритетними напрямками у діяльності Держекоінспекції у Чернігівській області залишаються питання:

– підвищення кількісного та якісного показника інспекційної діяльності;

– результативність роботи всіх громадських інспекторів з охорони довкілля;

– посилення контролю за охороною та використанням водних живих ресурсів (ВЖР) та максимального забезпечення організації боротьби з браконьєрством по ВЖР шляхом максимально результативної співпраці з Головним державним управлінням охорони, відтворення і використання водних живих ресурсів та регулювання рибальства в Чернігівській області.

Як позитив, було відмічено активізацію роботи та підвищення якості по проведених перевірках, налагоджену співпрацю з рибінспекцією, управлінням лісового господарства та басейновим управлінням водних ресурсів, організацію роботи щодо співпраці з громадськими організаціями.

Члени колегії внесли пропозицію щодо спільного вирішення питань, що стосуються контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства, і в подальшому.

Заслухавши та обговоривши питання: “Про організацію здійснення державного нагляду (контролю) у сфері поводження з відходами”, “Про результати здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони і раціонального використання вод та відтворення водних ресурсів” та “Про проведену роботу у частині охорони, використання та відтворення об’єктів тваринного і рослинного світу в т.ч. занесених до Червоної книги України” вирішили роботу Державної екологічної інспекції у Чернігівській області за І півріччя 2013 року визнати задовільною.

За результатами роботи колегії будуть прийняті відповідні рішення.

 

Тетяна Войтенко, прес-служба Держекоінспекції у Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.