Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:12:50

1025-річчя Хрещення Київської Русі – свято торжества української державності

22.07.2013   15:30

22 липня з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбувся брифінг в.о. директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександра Левочка.

Під час зустрічі з журналістами, Олександр Левочко зазначив, що 21 січня 2013 року Президент України Віктор Янукович підписав Указ “Про проведення заходів з відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі”.

“Як наголошує Президент України, відзначати 1025-літній ювілей запровадження християнства як державної релігії України-Руси мусимо не лише як свято християн, але і як свято торжества української державності, її європейської ідентичності, духовного і культурного злету, як запоруку успішної демократичної модернізації українського суспільства”, – сказав Олександр Левочко.

На виконання завдань, поставлених Главою держави, головою обласної державної адміністрації Володимиром Хоменком затверджено обласний План заходів, який передбачає проведення низки заходів, присвячених цій знаменній події у тісній взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з християнськими релігійними організаціями області.

Зокрема, 24 липня Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату буде проведено урочистий хресний хід по культовим спорудам м. Чернігова. Хресний хід розпочнеться біля храму Михаїла і Федора Чернігівських, потім процесія підійде до П’ятницької церкви та до Катерининського храму, де буде відслужено Божественну літургію. У Свято-Катерининському храмі цього дня буде перебувати ковчег з часткою мощей великомучениці Варвари.

24 липня в Чернігівському обласному художньому музеї ім. Г. Галагана о 15.00 відкривається виставка іконопису з фондів музею.

23 – 24 липня в приміщенні колегіуму Чернігівська єпархія Української Православної Церкви спільно з обласним історичним музеєм ім. Тарновського та національним заповідником “Чернігів стародавній” організовує виставку робіт учнівської та студентської молоді “Духовні святині Чернігівщини”.

25-26 липня в Троїцькому кафедральному соборі Чернігівської єпархії Української Православної Церкви в рамках міжнародного хресного ходу з часткою мощей святого рівноапостольного князя Володимира, присвяченого 1025-річчю хрещення Русі, який проходить по країнам СНД, буде перебувати частина мощей та ікона святого Володимира.

27-28 липня в кінотеатрах міста та області пройдуть тематичні покази фільму “Владика Андрій” про життя митрополита Андрія Шептицького. Даний фільм було знято за підтримки Міністерства культури України.

28 липня у всіх храмах області пройдуть урочисті молебні до річниці 1025-ліття хрещення Київської Русі.

10 серпня відбудеться хресна хода віруючих та духовенства Чернігівської єпархії Української Православної Церкви до Святого Озера.

23 серпня відбудеться Урочисте засідання Ради Церков і релігійних організацій області за участю голови облдержадміністрації Володимира Хоменка.

У всіх районах та містах області пройдуть урочистості до хрещення Київської Русі. Так, відбудеться виставка ікон “За Україну помолюсь” у Бахмачі, урочисте зібрання та святковий концерт за участю церковних хорів у Козельці, круглий стіл “Християнські традиції українців – джерело духовності” у Мені, концерт української духовної музики у Ніжині та інші заходи.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини