Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:11:33

Як знешкодити непридатні хімікати, яких в області залишилося 275 тонн у восьми районах?

22.02.2013   12:06Агенцiя

Як виконувати плани з насаджування нових лісів, коли на це в місцевих бюджетах не вистачає коштів? Ці питання, зокрема, дослідили разом з фахівцями депутати обласної ради – члени постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів.

Позбутися нарешті непридатних хімікатів, як накопичилися на складах колишніх великих сільгосппідприємств, фахівці-екологи сподівалися ще в минулому році. Щодо утилізації прострочених хімічних засобів захисту рослин була розроблена спеціальна програма. Старі пестициди вивозилися активно протягом 11-го і 12-го років. Але виявилося, що кількість хімікатів визначили неточно, адже це доводилося оцінювати візуально – “на око”. Як наслідок, на території восьми районів області ще залишилося майже 275 тонн непридатних пестицидів – найбільше в Прилуцькому районі.

З остаточним вивезенням і утилізацією цих небезпечних речовин зволікати неможна. Особливої шкоди вони завдають навесні, коли разом з талою водою і дощами можуть потрапляти до грунту. Тому депутати обласної ради на засіданні постійної комісії з питань АПК, земельних відносин, екології та природних ресурсів, заслухавши доповідь екологів, вирішили направити звернення до центральних органів влади з проханням прискорити знешкодження хімікатів. Затримка пов’язана з проведенням тендерів на ці роботи. Адже за законом їх мають виконувати ліцензовані підприємства.

Також на засіданні комісії депутати ознайомилися з виконанням програми комплексного розвитку лісового господарства. Ця програма була прийнята обласною радою в 2011-му році; за 12-ий рік переважна більшість планів реалізована, крім одного з головних – насадження нових лісів. На це в місцевих бюджетах не вистачає коштів. Доводиться виконувати ці роботи менш ніж на половину від планів за кошти з державного бюджету і власні кошти лісгоспів.

Також постійна комісія з питань АПК вивчила питання про укладання договорів про участь користувачів мисливських угідь у розвитку територіальних громад, низку земельних та майнових питань.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.