Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:59:30

Перша леді Марина Порошенко в Чернігові: "Нині вже нікого не дивує, коли особлива дитина вчиться разом з усіма"

01.11.2018   12:33Агенцiя

На Чернігівщині інноваційна для України і типова для Європи інклюзивна освіта впроваджується за підтримки народного депутата Сергія Березенка.

Інклюзія - це вже не просто модний термін, це частина сучасного освітнього процесу України. А особливі діти — звичайні учні, такі, як і всі, із тією різницею, що з ними окремо займається ще й корекційний педагог.

27-ма чернігівська школа торік долучилася до цього процесу, відкривши свої інклюзивні класи. Тепер у стінах закладу є четверо учнів з особливими освітніми потребами. Але час змін у школі розпочався ще три роки тому зі співпраці з народним депутатом Сергієм Березенком, який допоміг зробити тут сучасне міні-футбольне поле. За його сприяння саме чернігівські заклади у квітні 2017-го були включені до пілотного проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації». Із 2017-го в 27-й школі запрацювала сучасна медіатека. І зміни тривають - є спеціальний підйомник, який допомагає візочникам дістатися кабінетів на другому поверсі, є пандус, необхідний персонал тощо.

Сергій Березенко коментує побачене: «Минув буквально рік, як ми у Верховній Раді ухвалили закон «Про освіту», де питання інклюзії виписано окремо, передбачені фінансування, заробітна плата додатково для корекційних педагогів, де всі асистенти розуміють, що держава піклується про них. І вже сьогодні Чернігівщина звітує — 11 із 16 необхідних інклюзивно-ресурсних центрів працюють в області. Багато шкіл у самому Чернігові взяли в роботу цю програму фонду, і кожна четверта школа міста нині в цій програмі».

Загалом до інклюзивної освіти Чернігів долучився 5 років тому. Першим закладом, який розпочав підготовку учнів саме за цими стандартами, стала 24-та школа. Нині інклюзія є в 9 загальноосвітніх навчальних закладах, а в класах з інклюзивною освітою навчаються 59 дітей. Другий рік поспіль виділяється державна субвенція саме на забезпечення інклюзивних потреб. Цього року на такі потреби для Чернігова передбачено 5 млн 230 тис. грн. Кошти ділять наступним чином: на зарплату для корекційних педагогів і на придбання додаткового обладнання.

Для того, щоб дитина з особливими освітніми потребами ходила до школи на рівні з усіма, спочатку батькам варто звернутися до міського Інклюзивно-ресурсного центру - розповідає начальник міського управління освіти Василь Білогура.

«Потрібно пройти обстеження для того, щоб фахівці зазначеного центру прописали навчальну програму, на які потреби дитини варто звернути особливу увагу, чи потрібні додаткові заняття, - пояснює він. - Далі батьки обирають собі навчальний заклад, нині немає жодних територіальних обмежень, і за рік до вступу дитини до школи вони звертаються до директора. Це робиться для того, щоб був час підготувати заклад до навчального процесу залежно від потреб дитини».

Кабінет для творчості

Місто змінюється, стає чутливішим до проблем усіх дітей. І побачити ці зміни на власні очі змогла перша леді України Марина Порошенко, яка в останню п’ятницю жовтня завітала до Чернігова. Найперший пункт її візиту в 27-му школу — уже згадана медіатека. У цій сучасній бібліотеці встановлено кілька комп’ютерів, є широкосмуговий Інтернет, мобільні меблі, екран, навчальні посібники, працює спеціальний фахівець, який допомагає максимально задіяти всі корисні прилади. Директорка школи Олена Піун із гордістю розповідає: «Було вкладено трохи більше мільйона гривень: медіатеку створювали з нуля. Це саме те місце, де діти люблять перебувати. Також ми отримали для дітей з інклюзивних класів кошти, на які придбали додаткові дидактичні матеріали, відповідно, у нас є тренажери, які допомагають дітям із певною нозологією здобувати знання. Результати є. Ті діти, які торік пішли в школу, зараз уже мають друзів, вони соціалізовані, активні в шкільному житті, вони вчаться».

Медіатека є ідеальним приміщенням для творчої та дослідницької роботи, окрім цього, її можна підлаштувати під будь-які освітні цілі. Саме тут проходять гурткові заняття, підготовка до різноманітних олімпіад, корекційні заняття.

Тривалість перебування учнів у медіатеці визначає педагог, який веде цей інтерактивний урок, зазвичай ідеться про стандартну академічну годину. За кабінетом закріплений бібліотекар. Не медіатекар, жартома уточнює Світлана Ситникова — саме вона допомагає з підбором літератури, стежить за використанням приладів. Як фахівець пані Світлана зізнається: найчастіше тут працюють саме з наукових питань, у соцмережах ніхто не сидить.

«Ось зараз із нашим завучем Денисом Домоцьким працює над власним проектом шкільний актив», — констатує бібліотекарка.

Що то за проект — з’ясувалося швидко. Денис Домоцький розповів Марині Порошенко: іде робота шкільного прес-центру, а ще — працюють над сценарієм костюмованої вечірки.

«У вас тільки-но запрацювала медіатека. Наскільки вона була вам потрібна?» — допитується перша леді.

«У нас з’явилося багато можливостей для творчості. Ми готуємо тут проекти, малюємо плакати, обговорюємо проведення заходів, спілкуємося», — відповідали учні.

На знак вдячності учні вручили Марині Порошенко букетну композицію, яку «допомагали робити колеги». Окрім того, перша леді завітала і в 1-Б клас, який навчається за системою Нової української школи. Тут учителька відкрито говорить дітям: «Я вас люблю». Першокласник Михайлик Артюшевський розповів Марині Порошенко про свою школу, показав свою парту, підручники і зауважив: «Мені тут усе подобається».

Батьки і школа

Школа стає відкритішою, яскравою, батьки із задоволенням приводять сюди дітей. Є тут і улюблені педагоги. Тетяна Олексіївна Середа просто в шкільному коридорі ділиться з першою леді загальними враженнями про школу: «Мої внучка і внук учаться із задоволенням, навіть ходили в клас до одного педагога. Внучка закінчила, а онук тільки-но пішов. Усе добре».

Але однією медіатекою співпраця з Фондом Порошенка не закінчується. Під час зустрічі з батьками та педагогами пані Марина вручила Типове положення проекту обласної школи «Бути батьками». Ця ініціатива сприятиме включенню батьків учнів з особливими освітніми потребами в навчальний процес, їхній підготовці до виховання і взаємодії з дітьми.

«Проект був започаткований цього жовтня в Мелітополі Запорізької області, він передбачає навчання батьків, як допомагати дітям під час освітнього процесу, як робити з ними вдома вправи, як співпрацювати з учителями, з асистентами вчителя, корекційними педагогами, психологами інклюзивно-ресурсного центру. Я думаю, що саме завдяки такій співпраці ми зможемо підвищити якість навчання дітей з особливими освітніми потребами», — сказала перша леді.

За словами Марини Порошенко, в області спостерігається позитивна динаміка з організації інклюзивного навчання в закладах освіти. Від початку участі в національному проекті понад 300 освітян Чернігівщини пройшли підготовку за програмами спеціалізованих тренінгів фонду Порошенка. Цього року на Чернігівщині кількість дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітніх школах зросла на 30%.

«Нині вже нікого не дивує, коли особлива дитина вчиться разом з усіма», — зауважила пані Марина.

На сьогодні 275 «особливих» дітей відвідують гуртки та секції. Для забезпечення якісних умов навчання в області вже функціонують 11 інклюзивно-ресурсних центрів, створено 17 ресурсних кімнат і 10 шкільних медіатек. Ще один інклюзивно-ресурсний центр відкриється до кінця року в Ріпкинському районі, а також 9 медіатек і 7 ресурсних кімнат у закладах освіти області. Загальна потреба в інклюзивно-ресурсних центрах в області — 16. І вже 2019-го вони запрацюють у повному складі. Таким чином, передбачається, що інклюзивний компонент освіти стане доступним для майже двох тисяч дітей.

Місце, де є все, про що може мріяти дитина

У Чернігові запрацював освітній простір і для розвитку творчих здібностей дітей — в Обласному молодіжному центрі. Це кімната в приміщенні кінотеатру імені Щорса. Проте яка кімната! Тут є все, про що може мріяти сучасна дитина, і навіть більше. Таким чином, відома культурно-освітня ініціатива від Мистецького арсеналу — «Арсенал ідей» — стала доступною і для чернігівських школярів. Керівник Обласного молодіжного центру Ірина Симонова вводить у курс справи батьків. Сюди можна прийти абсолютно вільно — як родинами, так і класами, потрібна лише попередня реєстрація. Графік роботи — цілий тиждень від 8.00 до 18.00. Спеціально, щоб охопити більшу кількість охочих, графік роботи «Арсеналу ідей» продовжили на дві години.

«Нині подібні кімнати вже працюють у 5 містах України. Що тут є? Тактильні картини, інтерактивні програми, освітні посібники, розраховані на різні вікові групи дітей, різноманітні прилади, кінетичний пісок, конструктори, інтерактивний екран тощо», — розповіла Ірина Симонова.
Тут можна пізнавати світ у всій його взаємодії, і робити це легко, буквально граючись. Юним відвідувачам такий освітній простір надзвичайно цікавий. Двоє друзів-однокласників Артем Лемеш і Павло Тосенко кажуть: іще не встигли спробувати все, що тут є. «Поки гралися кінетичним пластиліном, кубиками, у нас у школі такого немає. Тут дуже класно», — констатують школярі.

Але діти в «Арсеналі ідей» не просто граються, а й навчаться. Тут є спеціальні педагоги, у тому числі й для учнів з особливими освітніми потребами. Тут займаються за різними освітніми методиками, серед них і методика Монтессорі. Вихователька Тетяна Гаркава з Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 1 опановує місцеве оснащення: «Тут дуже гарна наочність, показані всі види матеріалів, діти можуть самостійно творити, є приклади яскравих картин. Такі кімнати дуже корисні для розвитку будь-якої дитини. Вони допомагають пізнавати світ через дотик, відчуття, колір, форму».

«Арсенал ідей» у Чернігові став можливим завдяки співпраці багатьох установ і людей: Мистецького арсеналу, Фонду Порошенка, Посольства США в Україні, місцевої влади, першої леді України та народного депутата Сергія Березенка.
Окрім цього, уже з 29 жовтня стартує конкурс відбору учасників у Бюро змін дитячої демократії. Сьогодні, як ніколи, важливо навчати дітей ще змалечку ідеям відкритої демократії, вчитися бути не просто українцем, а й громадянином своєї країни.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини