Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:14:46

Ліс рахують восени

18.10.2017   13:30

Лісові розсадники, теплиці, шкільні відділення та плантації новорічних ялин – лісівники «Ніжинського лісового господарства» підбивають підсумки.

Спеціалісти держпідприємства обстежують не зімкнені лісові культури на площі в понад 1200 гектарів. Перші результати осінньої інвентаризації та атестації свідчать про виконання поставлених завдань. А от із врожаєм жолудів дуба звичайного – не пощастило, цього річ він відсутній по всій Україні. Та все ж сіянців дуба для потреб власного господарства ніжинським лісівникам вистачить.
 
В державному підприємстві «Ніжинське лісове господарство» підраховують вирощене. Спеціалісти лісового господарства рахують садивний матеріал, вирощений у розсадниках, теплицях, коробах, шкільних відділеннях. Рахують і плантації новорічних ялинок.
На часі – інвентаризація та атестація лісових культур та ділянок з  природним  поновленням лісу.

На лісових культурах, віком від одного до трьох років включно, вираховують приживлюваність та клас якості, визначаються з доповненням. По-науковому це називається інвентаризацією. Якщо лісовим культурам більше чотирьох років і вони не переведені у покриту лісом площу, то їх атестують – визначають клас якості та наявність  саджанців головних порід, відповідність культур нормативам, для переводу лісових культур у вкриті лісом землі.

За словами провідного інженера з лісових культур ДП «Ніжинське лісове господарство» Наталії Демочки, лісові культури переводять у вкриті лісом землі, якщо вони досягли певної густоти та  нормативної висоти. Для цього на кожній ділянці закладають пробні площі, визначають  наявність головної породи,супутніх порід, висоту, повноту та  клас якості. Те ж саме стосується й природного поновлення.

В роботі з інвентаризації та атестації задіяне широке коло спеціалістів, включаючи директора ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрія Болоховця, головного лісничого Володимира Костирка, інженерів, лісничих та їхніх помічників, майстрів лісу.

«Роботи чимало, - каже провідний інженер Наталія Демочка. – Обстежуємо ділянки, які підлягають інвентаризації та атестації, загальною площею 1220 гектарів. Частину з них ми вже перевели у лісовий фонд. Звісно, є проблемні культури, пошкоджені травневим хрущем та дикими тваринами – такі ділянки підлягають проведенню додаткових заходів по їх покращенню,  але загалом більшість культур мають добрий стан».

Як пояснила спеціаліст, лісівники досягли планової приживлюваності та повністю забезпечили себе садивним  матеріалом.

«Ми виходимо на рівень минулого року, - пояснює провідний інженер держпідприємства. – Так, у 2016 році ми виростили у власних розсадниках 2 мільйони 680 тисяч сіянців – приблизно порівну дуба та сосни.

Весною цього року реалізували багато сіянців сосни звичайної, а дуб залишали собі на майбутнє».

Сіянці дуба ніжинські лісівники не продаватимуть і восени. Кажуть, через слабкий врожай жолудя.
«По всій Україні таке, - додає Наталія Демочка. – Якщо раніше ми заготовляли до 16 тонн жолудя, то цього річ ситуація склалася дуже критична. Жолудь на дубі хоча і був, але осипався, почервивів, тобто до посіву він не придатний. Тому всі сіянці ми залишаємо для лісовідновлення».

Інвентаризацію та атестацію лісових культур у «Ніжинському лісовому господарстві» планують завершити 10 листопада.
 

За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.