Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:11:12

Децентралізація по-парафіївські: акцент на соціальну сферу та розвиток громади

19.09.2016   08:48

Парафіївська територіальна громада одна з перших в Чернігівській області розпочала процес об’єднання. Вибори голови громади та старост відбулися 25 листопада 2015 року і фактично можна говорити про перші результати та проблеми, що виникли в ході реформування

Стартові позиції та капітал

До Парафіївської об’єднаної територіальної громади увійшли Парафіївська селищна рада, Іваницька, Мартинівська, Петрушівська та Южнянська сільські ради. На території цієї ОТГ проживає шість тисяч населення.

На виборах голови громади із значним відривом перемогла Валентина Федорівна Карпенко, яка 13 років керувала селищною радою у Парафіївці.

За старими розкладами бюджети цих п’яти громад отримували біля 5,5 мільйонів гривень. І якщо Парафіївська та Іваницька громади мали три з половиною мільйони на двох, то Петрушівська, Мартинівська і Южнянська сільради були завжди дотаційними.

Сьогодні бюджет об’єднаної територіальної громади складає більше 20 мільйонів гривень, з яких половина – це власні надходження, а решта субвенції та дотації. Окрім того на розвиток інфраструктури громада отримала 5,5 мільйонів гривень. 

Окрім фінансових надходжень об’єднана громада утримує на балансі три загальноосвітніх школи та одну музичну, п’ять дитячих садочків, п’ять будинків культури, три амбулаторії, чотири ФАПи і чотири відділення Ічнянської районної лікарні у Парафіївці та Іваниці. Як водиться, всі ці об’єкти соціальної сфери вимагають капітального ремонту, реконструкції та грошей.

Перші кроки

Найважчим на перших порах було пояснити людям, як вони працюватимуть після виборів старост та голови ОТГ. Валентина Федорівна розповідає, що в першу чергу її турбувала проблема кадрів (звільнень/переведень) та як житиме новостворена громада у грудні 2015 року, коли громада є, а бюджету нема. Тож всіх працівників сільрад, що увійшли до нової громади, спочатку попередили про звільнення, а потім перевели на роботу до Парафіївської селищної ради. З того часу минув рік, але й досі немає чітких роз’яснень з цього питання.

Також у перші місяці створення було багато сил витрачено на боротьбу з бюрократією та непорозуміння. Наприклад, у грудні казначейство двадцять днів відмовлялося оплачувати рахунки громади, деякі структури вимагали додаткових документів, нових печаток, підтверджень, тощо. Але громада вистояла, і у 2016 році розпочалося нове життя.

В першу чергу вирішили піднімати соціальну сферу. Школи, садочки, клуби, медичні заклади – всі вони збудовані ще за радянських часів і практично не ремонтувалися.

«Треба було соціальну сферу привести у належний стан. У цьому році за рахунок коштів на розвиток інфраструктури ми ремонтуємо шість об’єктів. Робимо ремонтні роботи та замінюємо вікна у дитячих садочках «Сонечко» (с.Іваниця) та «Малятко» (с.Парафіївка), а також у Іваницькій школі. У Парафіївській школі завершуємо ремонт покрівлі, а у Южному ремонт приміщення дитячого садочку. За власні кошти громада ремонтує селищний будинок культури, а також ще один дитсадок. У плані ще реконструкція школи та будинку культури у Южному, а також Мартинівського клубу», - розповіла Валентина Федорівна.

Доходи громади і сплату податків тримають на контролі

Основний вид надходжень громади – податок на доходи фізичних осіб та земельний податок. А також плата за оренду земель. За словами Валентини Федорівни раніше громада не мала можливості контролювати надходження: інформація надходила у район і треба було дзвонити та з’ясовувати.  «Тепер за допомогою спеціальної програми у спеціаліста фінансового відділу і в мене особисто є можливість відслідковувати надходження до бюджету громади. За кожною копійкою ми слідкуємо», - розповіла керівник Парафіївської ОТГ. І додала: «На території громади працює біля десяти сільськогосподарських підприємств. Головне, щоб вони вчасно сплачували податки. Деякі фірми по півтора мільйони сплатили за 7 місяців».

Валентина Федорівна також розповіла, що ці господарства допомагають школам та садочкам. І продукти привозять, і матеріальну допомогу надають.

Образа владців чи саботаж?

Не просто складаються відносини у молодої громади із районною владою. Мабуть не можуть пробачити, що не підтримали ідею «один район – одна громада». На думку районних владців Парафіївська громада мала б відстоювати район, а не йти наперекір. Хоча дехто з експертів вважає, що Ічнянська районна влада сама втратила район: послуги зв’язку та газопостачання надають прилуцькі підприємства, інші послуги ніжинські фірми.

«Два тижні у відділенні Парафіївської лікарні не працює каналізація. І весь цей час з Ічні чекаємо на службу водоканалу, з якою укладено договір на обслуговування. Складається враження, що такий саботаж робиться навмисно, що потім була можливість сказати: «от бачите об’єдналися, а проблем вирішити не можуть». Свою відмову вони пояснюють зайнятістю, плановими завданнями та форс-мажорами», - розповіла Валентина Карпенко.

«Білі» плями на карті

Логічно було якби до Парафіївської ОТГ увійшли Бережівка та Тростянець. Ці дві сільради фактично стали «білими плямами» на карті децентралізації, адже самі утворити спроможну громаду не в змозі. А приєднуватися їм більше ні до кого.

«Їх сільські голови ігнорують реформу. І я знаю, що вони не проводили ні громадських слухань, ні обговорень з цього питання. У Тростянці збирали громадські слухання, але на них навіть не прозвучала наша пропозиція. Вони переконані, щобагаті і самостійно впораються з усіма проблемами. А які ж вони багаті, якщо там бюджет 200-300 тисяч?» - наголошує Валентина Федорівна.

На її думку треба йти шляхом децентралізації, брати на себе певні обов’язки і зрозуміти, що в тих умовах, в яких раніше працювали, працювати не можна.

Плани та перспективи

За перший майже рік існування Парафіївська об’єднана територіальна громада прийняла двадцять програм розвитку в різних сферах та напрямках. Тепер людям послуги надаються не в районі, а у громаді.

«Ривок ми зробили, але є дуже багато проблем. І перше до чого ми прагнемо – це створити комунальне підприємство», - розповідає голова громади.

Основні ставки у неї на сільське господарство та розвиток зеленого туризму, адже на території громади знаходиться знаменитий заповідник Качанівка. А також є надія, що в перспективі на базі цукрового заводу, який припинив своє існування у 2008 році, буде створено підприємство з переробки соняшника.

Реформи та зміни завжди важко сприймаються суспільством у будь-які часи. Для нас стало звичним, що дитячі садочки та школи отримують допомогу тільки під вибори, а на пральний порошок та ремонт у школі гроші несуть батьки. А до села із 100 гривень доходить у кращому випадку 30, і що для того аби купити пачку паперу треба на дві пачки написати доповідну для чого. Реформа децентралізації дає можливість громаді самостійно вирішувати на які потреби витрачати кожну зароблену нею гривню. При цьому кожній громаді доведеться добре попрацювати, щоб стати успішною і економічно спроможною.

Без лідерів, які здатні переконати тисячі людей, реформи не можливі. «Якщо в нас вийде, то за нами підуть інші», - ця фраза стала девізом пані Валентини. І не дарма. Адже їй вдалося стати першою. А отже, і решта планів здійсниться.

Оксана Стельмах

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини