Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:15:16

Нове життя села в новому житті його підприємств

15.04.2015   11:34Агенцiя

Тяжкий стан українського села обговорюється не один рік. Майже кожен уряд затверджує програми з його розвитку, залученню молодих фахівців, його відродженню.

Однак ефект цих обговорень залишається непомітним на державному рівні. І в той час, як у багатьох країнах нелегку функцію соціального розвитку села на себе взяв бізнес, в рамках корпоративної соціальної відповідальності, українське село продовжує з недовірою дивитись на великих аграріїв.

Згідно з чинним законодавством будівництво в сільській місцевості об'єктів освіти, охорони здоров'я, культури і спорту, благоустрій територій, шляхопроводів, різного роду комунікацій, а також житла в Україні покладається на державний і місцеві бюджети. Однак дефіцит держбюджету на 2015 рік становить 63,7 мільярда гривень. А численні заяви чиновників та аналітичні матеріали в ЗМІ свідчать про те, що така галузь як сільське господарство знаходиться, м'яко кажучи, не в найкращому стані, і вимагає підтримки і дотацій з боку держави. Про яку підтримку села може йти мова, коли навіть на посівну кампанію в 2015 році не вистачає, по заявам Міністерства аграрної політики і продовольства, близько 11 млрд грн?

В таких умовах турбота про власне благополуччя покладається на сільські ради, адже держфінансування, як правило, покриває лише заробітну плату і комунальні видатки місцевих бюджетів. Іншими словами, села залишаються один на один зі своїми проблемами, і порятунок потопаючих стає справою рук самих потопаючих.

У ситуації яка склалася, способів наповнення бюджету сільрад не так вже й багато. Деякі з них - отримання плати за оренду невитребуваних паїв та фіксований сільськогосподарський податок - припускають, що землі, які перебувають у відомстві місцевого самоврядування, здані в оренду і за них на регулярній основі в місцевий бюджет надходить плата. Але для цього необхідно здати ці самі землі в оренду і на них повинні прийти ефективні менеджери, здатні якісно управляти. Завдання на сьогодні не з легких.

Втім, є й винятки з правил: сільськогосподарські підприємства, які в минулому понесли певні збитки, зі зміною власника стають успішними та ефективними і починають приносити користь регіону. Подібна історія трапилася з ТОВ «Агрофірма Іванівка АГ». Землі компанії знаходяться на території одинадцяти сільрад Чернігівського району та за минулі роки компанія накопичила серйозну заборгованість перед пайовиками - власниками землі. Гроші не отримували та бюджети місцевого самоврядування.

У 2014 році відбулася купівля підприємства національною агропромисловою групою Agricom Group. Ситуація кардинально змінилася. Почавши роботу в регіоні, компанія відразу ж виплатила борги по оренді землі власникам, підвищила плату за неї в півтора рази до 4,5%. Крім цього, бюджет Краснянської сільради поповнився на 370 тис. грн, Михайло-Коцюбинської сільради на 103 тис. грн, а Слобідської сільради на 46 тис. грн. - як плата за незатребувані земельні паї.

Агроном Агрофірми Іванівка
 
«Для нас дуже важливо встановлювати надійні партнерські відносини і в даному випадку - відносини з громадами, в яких ми працюємо. Адже ми тут не просто працюємо, не просто використовуємо землі - ми також тут створюємо робочі місця, а значить шукаємо кваліфікованих і зацікавлених фахівців, здатних підтримувати і розвивати ефективність нашого бізнесу. Тому розвиток місцевої громади стає важливим фактором розвитку і нашого підприємства. Ми цілком готові підтримувати її», - прокоментував виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник.
 
Дискування АгроІванівка
 
У нелегкі для країни часи, бізнес взяв на себе зобов'язання щодо вирішення проблем соціального характеру. Між «Агрофірмою Іванівка АГ» і сільрадами району були укладені угоди про соціально-економічне співробітництво. Виділені гроші, крім іншого, підуть на першорядні потреби громади: ремонт школи, транспортне обслуговування учнів, благоустрій території.

У Кархівці в квітні відкрився дитячий садок - також за фінансової участі Агроівановки. Відтепер маленькі кархівці отримали змогу здобувати свої перші знання в затишних стінах нового закладу освіти під назвою «Мандаринка», а Agricom Group ще раз довело свою відданість принципам соціально-відповідального ведення бізнесу.


 
Залучення інвестиційного капіталу і, як наслідок, ефективного менеджменту для підприємств регіону - вельми ефективний спосіб для сільських рад вирішити проблему наповнення місцевого бюджету. Соціальна відповідальність бізнесу - саме той рятівний круг для сільських громад, який дозволяє селу не тільки зводити кінці з кінцями, а й розвиватися в соціальному плані.

ДОВІДКА:
Agricom Group - національна агропромислова група, що спеціалізується на виробництві, розробці та дистрибуції продуктів харчування, вироблених на основі зернових культур, використовуючи потужності власних сільськогосподарських, переробних, виробничих і торгових підприємств.
Інвесторами Agricom Group виступають українські і європейські компанії. Акціонери і група впроваджують передові європейські стандарти ведення бізнесу та починаючи з 2013 року проводять аудит всієї діяльності за міжнародними стандартами в одній з передових міжнародних аудиторських компаній.
Торговий дім «Добродія Фудз» - підприємство групи, напрямок діяльності якого продаж бакалійної групи товарів під власною торговою маркою «Добродія».
Чисельність персоналу - більше 350 осіб.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.