Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:18:31

Не здаватися: ми будемо нарощувати поголів’я — Василь Булах

06.02.2015   11:14Агенцiя

Сьогодні в Україні фермери потерпають від занизьких закупівельних цін на молоко.

Василь Булах

Василь Булах

В ситуації, коли дорожчає виробництво, починаючи з пального і закінчуючи ветеринарними препаратами, ціна тримається на рівні минулого року, а з початком сезону «великого молока» — почне падати.  Як вижити й не втратити молочний потенціал — баченням з ІА «Агравері» поділився Василь Булах, власник ПСП «Авангард» (Чернігівська область).

— Якщо рік назад молочарі ще говорили про розширення, то сьогодні більшість задумується про доцільність тримати корови. Дехто говорить про готовність вирізати стадо. Яка ситуація на вашому підприємстві?

— Ми почуваємо себе прекрасно. Так, важко. Добре, що хоча б молоко забирають. Правда, ніхто не говорить за вищу ціну. Та хай вона буде 4,75 грн/л. Головне вберегти те, що є.

Кажете, будуть вирізати корів. Звичайно, виріжуть — ми власники, ми не питаємо когось, що нам робити. Але можна доїти, можна триматись. А от вирізати не можна. Це моє бачення. Навіть навпаки, зараз ми призупинили вирізання та здачу маточного поголів’я. Чому? Раніше ми купували дорогі корми, коли вони були нам доступні. Нині вони подорожчали в зв’язку з курсом долара, в першу чергу пивна дробина, кормові дріжджі. З ними ми доїли 16 л молока. Зараз ми від цього відмовилися. В нас була тенденція: якщо корова дає менше 15 л, то ми її забраковували і здавали. Зараз у нас є корови, які дають по 14 л молока, але на наших, дешевих кормах. Це багаторічні трави, сінажі тощо. Хай буде 15 л, але без дорогих кормів. Ми продамо молоко по 4,80 грн/л.

Наша задача — зберегти робочі місця. Тому ми плануємо збільшувати поголів’я до 1000 дійного (1200 загального). Плануємо будувати (заклали вже фундамент) ще один корівник для дійного стада, там же буде і родильне відділення і утримуватимуться сухостійні корови. Крім того, плануємо переобладнати старі корівники на безприв’язь.

— Які підприємства мають шанс вижити? Якщо ви плануєте розвиватись, то напевне у вас є якийсь запас міцності. Чого зараз потрібно очікувати?


— Звісно, можна прогнозувати скорочення поголів’я. Для фермерів найкращий варіант: вийшли весною, посіяли кукурудзу, зібрали, гроші порахували — і все. Сьогодні виробництво молока неприбуткове, літр повинен коштувати мінімум 8 грн, адже зросла ціна на все абсолютно.

— А яка собівартість у вас виходить?

— В нас вона була 3,30-3,40 грн. Але на даний момент я не можу сказати. Але однозначно піднялась.

— Для сільгосптоваровиробників, які не зможуть перейти на спрощену систему оподаткування, суттєво підвищиться рівень оподаткування земельним податком як одного з видів податку на майно з 0,1% до 1%. Як ви ставитесь до такого рішення?


— В нас зараз орендна плата за землю 6% від грошової оцінки, а якщо ще збільшать податок на землю як майно, то це не дуже добре вплине на нас. Але ми нічого не зробимо, не вплинемо на це. Ще й на село нам треба давати у рік більше 300 тисяч гривень.

— Це ви самі вирішуєте, чи вам сільська рада каже?

— Є угода, меморандум із сільською радою. Залежить від кількості гектарів землі. Для тих, хто займається тваринництвом, менша відсоткова ставка. В нас, здається, 70 тисяч гривень на «Авангард». Але даємо більше:  то 300 тисяч платили, 450 тисяч було, як школу робили.

— Напевне, все село тримається на вашому підприємстві…


— Допомагає той, у кого керівники на місцях. А ті, у кого керівники в Києві, Харкові, Америці, то поки додзвоняться туди, то і допомога не треба вже. В нас загалом 20 підприємств в районі, а тих хто підтримує, 4-5 залишилось.

— Як ви ставитесь до нового керівництва Мінагрополітики і яких змін від них чекаєте? Які реформи зараз потрібні?


— Майдан для чого був? Всі хотіли в Європу. І що думали? Що Європа зараз прийде і все принесе. А я кажу, що Європу потрібно робити на місцях, в себе. Сільський голова — в селі, районне керівництво — в районі. Мер повинен слідкувати за містом, щоб не ми садочками займались міськими, а мер.

— Як ви вважаєте, ви наблизились до стандартів Європи на своєму підприємстві?

— Знаєте, був у Германії, то там навіть простіше, ніж у нас. Були на фермі, і я там нічого дивного не побачив. Єдине, що я побачив, це те, що тюки обмотують целофаном, але зараз і в нас так роблять.

— Чи можуть виробники молока якось вплинути на ситуацію?

— Фінансове становище держави зараз не дозволить їй підтримувати тваринництво, тому хай краще не заважає. І дотацій нам не треба. Бо сьогодні дали дотації, а завтра приїхали із перевіркою. Ми обійдемось без дотацій, але ціна молока має бути 8 грн за літр. Така ціна може бути лише тоді, коли сировини не буде вистачати.

Довідка: ПСП «Авангард» має стадо у 862 корови, із яких 704 дійних. У 2015 році планують збільшувати до 1000 голів дійного стада. Середній надій на корову становить 8300 л в рік. Молоко здають на «Яготинське» і «Бель Шостка Україна». За добу підприємство здає близько 12 тонн молока жирністю 4%, білок становить 3,21-3,24%. Доять тричі на день. Доїльне обладнання — GEA Farm Technologies/Westfalia Surge.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини