Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:27:04

Інтернет-конференція на тему декларування доходів. ОНОВЛЕНО 13:00

28.03.2014   11:00

На ваші запитання відповідатиме заступник начальника Головного управління Міндоходів у Чернігівській області Петро Ничипорович Жабинець. Ви можете задати запитання щодо кампанії декларування доходів за минулий рік.

 Петро Ничипорович Жабинець

Петро Ничипорович Жабинець

Наразі, близько 6 тисяч громадян Чернігівщини вже подали декларації до органів Міндоходів області. Тож для спілкування під час інтернет-конференції була обрана саме ця тема, оскільки, на наш погляд, вона є  актуальною на сьогодні.

Добровільне декларування доходів - це демонстрація взаємної довіри та партнерських відносин між платниками податків та державою. Декларуючи доходи та сплачуючи податки, громадяни роблять свій індивідуальний внесок у добробут держави.

Варто нагадати, що громадяни можуть скористатися сервісом електронного декларування. Декларацію про майновий стан та доходи можна надсилати засобами електронної пошти через інформаційний портал Міністерства доходів і зборів України.

Сподіваюся, що спілкування  протягом години, запланованої на проведення Інтернет-конференції, буде активним і плідним. І чим більше буде від вас запитань, тим менше буде помилок при застосуванні податкового законодавства.
   
Запрошую до спілкування.

Адреси, на які можна надавати запитання:
inform@dpa-ch.org.ua,    cg.monitor@gmail.com
Інформаційно-комунікаційний відділ ГУ Міндоходів у Чернігівській області.
Тел. 652-340.


1. Мій син навчається на третьому курсі університету. У попередні роки ми користувалися податковою знижкою. Чи можна отримати податкову знижку, якщо син працював за цивільно-правовим договором?

Відповідь:
Якщо студент працював та отримував доходи. Відмінні від заробітної плати, то батьки мають право на податкову знижку.

2. Чи надається податкова знижка за навчання на суму коштів, сплачених у звітному податковому році, але за семестри наступного року, якщо ці семестри складають один навчальний рік?

Відповідь:
Сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена до податкової знижки.

3. Доброго дня! Моя донька навчається в інституті. Які документи необхідні подати разом з декларацією до податкової для отримання податкової знижки батькам за навчання дітей?

ВІДПОВІДЬ:
Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п.166.3 ст.166 ПКУ. До даного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абз. першому пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ (суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень), в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (пп.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ).
Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення); тощо.
Для прискорення проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкового органу копії зазначених документів.

4. Я інвалід І групи. Чи потрібно мені подавати декларацію, якщо торік від бабусі у спадок мені дістався будинок у селі, кошти на ощадній книжці часів Радянського союзу та старенький мотоцикл мого діда?

ВІДПОВІДЬ:
Відповідно до  п.179.2 ст. 179 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі -Кодекс) обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 цього Кодексу.
Згідно з пп. «б» пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 172 Кодексу за нульовою ставкою оподатковуються об'єкти у вигляді рухомого та нерухомого майна, коштів при отриманні спадщини особою, яка є інвалідом I групи.
Разом з цим, відповідно до пп. «в» п.174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Кодексу за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.
Таким чином, у разі отримання фізичною особою-інвалідом І групи об'єктів спадщини, які відповідно до ІV розділу Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку, не зобов’язана подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

5. Я слышала, что декларацию про доходы можно подавать через Інтернет. Скажите, как это сделать.

ВІДПОВІДЬ:
Платники податку на доходи фізичних осіб мають змогу подати  податкову декларацію  про майновий стан і доходи до контролюючих органів в електронній формі у режимі реального часу, тобто он-лайн, через офіційний веб-портал Міністерства доходів і зборів України. Для цього платнику необхідно:
- Отримати електронний цифровий підпис. Електронний цифровий підпис безкоштовно  видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів. Або звернутися до віддалених пунктів реєстрації користувачів за місцем податкової реєстрації. На Чернігівщині розміщено чотири віддалених пункти реєстрації користувачів - у центрах обслуговування платників податків ДПІ м. Чернігові, Прилуцькій, Ніжинській та  Менській ОДПІ.

Адреси відділу реєстрації користувачів при ГУ Міндоходів у  Чернігівській області:
м. Чернігів
14000, м. Чернігів, вул.. Кирпоноса, буд. 28, 1-й поверх, кім.14.
Телефон для довідок (0462)774927.
м. Прилуки*
м. Прилуки, вул. Київська, буд. 214, 1-й пов., каб. 6
тел.: (04637) 53265
м. Ніжин*
м. Ніжин, вул. Поштова, буд. 2, 1-й пов., каб. 118
тел.: (04631) 31578
м. Мена*
15600, м. Мена, вул. Леніна, буд. 57, 1-й пов., каб. 4
тел.: (04644) 3-17-86


- Завантажити із сайту АЦСК інсталяційний пакет програмного забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному компютері та виконати необхідні налаштування допоможе Інструкція користувача;
- Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа  та розпочати роботу.
Слід додати, що на сьогодні на допомогу платнику на офіційному веб-порталі функціонує сервіс «Декларування он-лайн», який дає змогу заповнити річну податкову декларацію та зберегти результат у файлі як для друкування, так і надсилання до органів Міндоходів через Інтернет. Скористатися сервісом можна за електронною адресою: http://minrd.gov.ua/incomedecl.

6. Минулого року мені бабуся подарувала квартиру. Чи потрібно подавати річну декларацію про майновий стан і доходи і чи потрібно за це ще й сплачувати податок?

ВІДПОВІДЬ:
За нормами законодавства бабуся є членом сім’ї другого ступеня споріднення, отже в цьому випадку дохід, отриманий від дарування нерухомого майна, підлягає оподаткуванню.
Податковим кодексом визначено, що обов’язок платника податків щодо подання декларації вважається виконаним за умови нотаріального посвідчення договорів дарування, за якими був сплачений податок.
 Оскільки під час нотаріального посвідчення договору дарування податок не був сплачений, платник податків повинен подати декларацію, в якій зазначити суму доходу та визначити податок у розмірі 5 %.

 7. Чи передбачена  відповідальність за несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи?

ВІДПОВІДЬ:
Відповідно до ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку,
- тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Дії, передбачені ч. першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення,
-  тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (в т.ч. при реалізації права на податкову знижку).
     Згідно з п. 5 підр. 1 Розділу ХХ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної пп.169.1.1 п.169.1 ст.169 р.IV ПКУ для відповідного року.

 Я гражданка Украины, нигде не работаю, проживаю с мужем за границей. Скажите, нужно ли мне подавать годовую декларацию?

ВІДПОВІДЬ
: Відповідно до пп.170.11.1 п. 170.11 ст. 170 у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.
Декларацію необхідно подати до 01 травня поточного року.

Ми з чоловіком пенсіонери, отримуємо мінімальні пенсії, але наші діти проживають у Польщі, тож щомісяця висилають нам гроші. Дайте, будь ласка, відповідь чи потрібно нам подавати декларацію про доходи, бо сусіди кажуть що потрібно?

ВІДПОВІДЬ:
Відповідно до пп.170.11.1 п. 170.11 ст. 170 у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.
Таким чином, у разі отримання грошових переказів із-за кордону, сума таких грошових переказів включається до сукупного оподатковуваного доходу платника,  який зобов'язаний подати річну податкову декларацію до 01 травня поточного року.

Петро Ничипоровичу! Минулого року я продала квартиру. Скажіть чи потрібно мені подавати декларацію, якщо нотаріус мене про це не попередив?
 
ВІДПОВІДЬ:
Відповідно до  п.179.2 ст. 179 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі -Кодекс) обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до  ІV розділу Кодексу.
Таким чином, якщо фізичною особою протягом 2013 року здійснено операцію продажу нерухомого майна при нотаріальному посвідченні договору за яким був сплачений податок, то Податкову декларацію за відповідний звітний рік подавати не потрібно.

Доброго дня! Я проживаю в селі неподалік Чернігова, маю власну присадибну ділянку, на якій вирощую городину, а потім її продаю у місці, і таким чином виживаю, бо роботи, як ви знаєте, в селі не має. Чи необхідно мені декларувати доходи від продажу сільгосппродукції?

ВІДПОВІДЬ:
Відповідно до п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі -Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:
-садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
-особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.
Якщо розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому цього підпункту, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абзацах другому та третьому цього підпункту. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.
Форма довідки затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 №32 «Про затвердження Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми».

Добрий день! Я працюю викладачем у вузі, маю дохід від викладацької діяльності, авторські гонорари. Чи потрібно мені в такому випадку подавати до податкової річну декларацію про доходи?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до  п.179.2 ст. 179 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі -Кодекс) обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:
-від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
-виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;
-від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
-у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 цього Кодексу;
- зазначені у пунктах 167.2 - 167.4 статті 167 цього Кодексу, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами цього розділу;
- зазначені у підпункті "є" пункту 176.1 статті 176 цього Кодексу від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.
Таким чином, якщо отримані Вами доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами від двох або більше податкових агентів, не перевищують сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, тобто 137640 грн., то Податкову декларацію за відповідний звітний 2013 рік подавати не потрібно, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Дякую за поставлені запитання! Я намагався максимально повно відповісти на них. Приємно, що ця тема цікавить наших громадян. Я впевнений, що відповіді на запитання будуть корисними не лише для їх авторів, але й для інших відвідувачів сайту. Отже, будемо сподіватися, що кампанія декларування пройде успішно.
До нових зустрічей.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини