Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:35:15

Інформаційний дайджест від податкової

12.06.2013   13:31

У цьому випуску роз’яснення стосуються сплати ЄСВ, електронної звітності, оподаткування спадщини та нерухомості, пільг, а також є інформація про адресу сторінки міндоходів.

Cемінар для платників податків

Відповідно до орієнтовного графіка кущових семінарів, що проводяться  редакцією журналу «Вісник податкової служби України» за участі фахівців Міністерства доходів і зборів України 27 червня 2013 року у місті Одесі буде проводитися семінар для платників податків на тему: «Практика застосування норм Податкового кодексу України. Останні зміни».

Додаткову інформацію можна отримати від філії ДП «Сервісно-видавничий центр ДПС України» за телефоном: 0675065861.

Єдиний соціальний внесок

З 01.01.02011 р. Законом про  ЄСВ запроваджено сплату єдиного  внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що замінила сплату обов’язкових внесків до 4 фондів державного соціального страхування.

Платниками єдиного внеску є такі особи:

-   роботодавці та інші особи;
- застраховані особи – фізичні особи, які відповідно до законодавства підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та сплачують єдиний внесок.

Базою для нарахування та утримання єдиного внеску є суми:

нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та ком пенсійні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці;
винагород фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно – правовими договорами;
грошового забезпечення, оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності;
допомоги або компенсації відповідно до законодавства.
Нарахування єдиного  внеску здійснюється у межах максимальної величини бази нарахування єдиного  внеску, тобто максимальної суми доходу застрахованої особи, що дорівнює 17 розмірам прожитого мінімуму для працездатної особи, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Єдиний внесок нараховується на суми, не зменшені на суму відрахувань  податків, інших обов’язкових платежів.

Фізичні особи – підприємці, що застосовують загальну систему оподаткування сплачують єдиний внесок у розмірі – 34,7% із суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності.

Фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок  – 34,7% суми, що визначається такими платниками самостійно, але не менше за розмір мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий  внесок для фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на 34,7%.

Законом про Держбюджет – 2013 установлено такі розміри мінімальної заробітної плати з 01.01.2013 р – 1147 грн., з 01.12.2013 р. – 1218 грн.

Щоквартальна сплата єдиного внеску фізичної особи –  підприємця за себе:
І квартал (до 20 квітня) – 1194,03 грн. (398,01 х 3 місяці );
ІІ квартал (до 20 липня) – 1194,03 грн.;
ІІІ квартал (до 20 жовтня) – 1194,03 грн.;
IV квартал (до 20 січня) – 1218,67 грн. (398,01 х 2 місяця + 422,65 грн.)

Продано автомобіль

Згідно із Податковим кодексом України під час проведення операцій з відчуження об’єктів рухомого майна, нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку.

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, від операцій з продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими було сплачено податок.

Отже, якщо фізична особа у 2012 р. продала легковий автомобіль і сплатила при цьому податок на доходи фізичних осіб, податкову декларацію у 2013 р. подавати не потрібно.

Різні форми навчання в  одному закладі

Сімейним кодексом встановлено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Якщо повнолітні діти продовжують навчатися і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Права володіння, користування та розпорядження  своїм майном, у тому числі коштами, належать його власникові (ст.317 Цивільного кодексу), а неповнолітні діти за згодою батьків можуть вчиняти деякі право чини (ст.32 цього Кодексу), зокрема проводити розрахункові операції щодо укладення на їх ім’я договору на навчання. Таким чином, один з батьків має право доручити своїй дитині здійснити право чин у вигляді проведення розрахунку (сплати коштів) за навчання належними йому коштами. При цьому фактичні витрати на оплату вартості навчання несуть батьки дитини, яка навчається. Отже, якщо дитина навчається в одному вищому навчальному закладі одночасно за різними формами навчання (державна та за контрактом), батьки можуть скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини за умови додержання всіх вимог ст.166, 176 Податкового кодексу ( у тому числі надання до податкового органу договору про навчання дитини, укладеного між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи тощо). При цьому у договорі про навчання має бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка безпосередньо навчається (дитини).

Пільгу з  податку на нерухомість можна  застосувати лише до одного з об’єктів

Фізична особа - платник  податку може скористатися пільгою  зі сплати податку на нерухоме майно. А саме – зменшити базу оподаткування  об'єкта житлової нерухомості, що перебуває  у власності: для квартири - на 120 м2, для житлового будинку - на 250 м2. 

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якому фізична  особа - платник податку зареєстрована  в установленому законом порядку, або ж за вибором платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Якщо ж платник податків виявить  бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності, йому потрібно надати до 1 липня 2013 року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.

За наявності у платника податку  кількох об'єктів оподаткування  база оподаткування визначається окремо за кожним з таких об’єктів.

Максимальний термін проведення планової перевірки платника податків

Відповідно до норм Податкового  кодексу терміни проведення планової перевірки платника податків залежать від категорії платника податків (великі, малі та інші), а також від  інших факторів, що встановлюються у ході проведення перевірок.
Так, для великих платників податків термін проведення планової перевірки не повинен перевищувати 30 робочих днів, суб’єктів малого підприємництва - 10 робочих днів, інших платників податків - 20 робочих днів.
Разом з цим, Податковим кодексом передбачається можливість продовження строків проведення перевірок, для великих платників податків – на 15 робочих днів, суб’єктів малого підприємництва - на 5 робочих днів, інших платників податків - на 10 робочих днів. Також слід зазначити, що Податковим кодексом передбачається можливість зупинення проведення документальної виїзної планової та позапланової перевірки великого платника податків на термін – 30 робочих днів.
Крім того, терміни проведення перевірки  можуть бути перенесені у зв’язку із відновленням платником податків втрачених (пошкоджених або достроково знищених) документів, а також у випадках необхідності отримання документів у правоохоронних та інших органів у разі їх вилучення (ст. 85 Податкового кодексу).

У мережі з’явилося офіційне Інтернет-представництво Міндоходів

Розпочав роботу офіційний сайт Міністерства доходів і зборів. Відтепер вся інформація про роботу відомства  оприлюднюватиметься на Інтернет-майданчику, розміщеному за адресою minrd.gov.ua.
Звертаємо увагу платників податків та інших користувачів офіційних  веб-ресурсів Міністерства, що сайти  Державної податкової та митної служб  більше не оновлюватимуться.
Новий сайт має низку переваг: зручна навігація та панель керування, оптимізовані алгоритми пошуку необхідної інформації, мультимедійна галерея, підписання на новини, інтеграція з соціальними  мережами тощо.
На сайті також розміщено  діюче податкове і митне законодавство, нормативно-правові акти щодо єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Відвідувачі зможуть завантажити електронні форми всіх документів та отримати рекомендації фахівців щодо оформлення звітності.
Для зручності користувачів законодавство та нормативна документація представлені за категоріями платників –  "Фізичним особам", "Юридичним особам", "Самозайнятим особам", "Великим платникам". Крім того, додано календар, що інформує про дату подання звітності та сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).
Банер „Митне оформлення” надасть  корисну інформацію громадянам та суб’єктам  зовнішньоекономічної діяльності, що перетинають кордон України.
Для якісного обслуговування платників  на сайті Міндоходів функціонують чимало електронних сервісів: "Реєстр платників ПДВ", "Митна статистика", "Дізнайся більше про свого бізнес партнера", "Електронна митниця", "Акредитований центр сертифікації ключів", "Пульс",  "Анульовані свідоцтва платників ПДВ", "Адреси масової реєстрації",  "Електронна звітність", "Перевірка свідоцтва платника єдиного податку", "База знань", "Декларування он-лайн".
Сайт  містить також повну інформацію про становлення та діяльність Міністерства доходів і зборів України, структуру та напрямки його роботи, відомості про керівництво.
Найближчим часом офіційний  сайт Міндоходів  об’єднає у собі 28 веб-сторінок територіальних органів відомства.

Звітуємо вчасно через Інтернет
 
Головне управління Міндоходів у Чернігівській  області нагадує, що з 1 січня 2013 року користувачі касової техніки повинні обов'язково подавати електроні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв'язку, які розміщуються на контрольній стрічці у пам'яті реєстраторів розрахункових операцій або у пам'яті модемів, приєднаних до них, та інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або у безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам'яті.
Варто нагадати, що у представників бізнесу, які використовують у своїй діяльності касові апарати, залишилося менше місяця для її приведення у відповідність до законодавства. Інакше з 1 липня настає відповідальність за неподання звітності в електронному вигляді згідно з п. 9 ст. 17 Закону №265.

Користувачам РРО для придбання сучасних та переобладнання старих необхідно обов’язково звертатися до Центрів сервісного обслуговування або виробників РРО.

Також звертаємо увагу, що до Міністерства доходів і зборів України надходять численні запити від платників податків щодо неможливості виконання вимог Закону №265 з передачі контрольно-звітної інформації у зв'язку з відсутністю каналів зв'язку.

Разом з тим, Законом  №265 передбачена можливість передачі контрольно-звітної інформації від  РРО, як дротовими так і бездротовими каналами зв'язку. Тобто можуть бути використані засоби стільникового  зв'язку, дротового інтернету, телефонні мережі тощо. Можливість користування конкретними каналами зв'язку передбачається виробником РРО та модемів для передачі контрольно-звітної інформації.

За інформацією наданою  операторами мобільного зв'язку, в  тому числі розміщеної на їх офіційних сайтах, мережі мобільного зв'язку покривають понад 97 відсотків території України. Крім того, технічні можливості операторів зв'язку дозволяють забезпечити у разі необхідності та відповідного звернення платників податків надання послуг по всій території України.

Відповідно до п.п.26 п.39 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 №295 оператори, провайдери зобов'язані усунути пошкодження телекомунікаційної мережі та відновити доступ до послуг в строки, визначені Адміністрацією Держспецзв'язку.

Згідно з наказом Адміністрації  державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України від 28.12.2012 №803 нормативний час усунення пошкодження телекомунікаційної мережі та відновлення доступу до послуг з встановленими значеннями показників якості - не більше, як одна доба.

До речі, вже більше тисячі користувачів касової техніки Чернігівської області оцінили переваги застосування РРО нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини