Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 21:32:44

16-те липня — важлива дата для українців і України як суверенної держави. ВІДЕО

16.07.2016   11:15Агенцiя

Саме цього дня 26 років тому було проголошено Декларацію про державний суверенітет України. Цей документ став передвісником проголошення Акту незалежності України роком пізніше, 24 серпня 1991-го року. Але саме 16-го липня українці відзначили свій найперший День незалежності. До речі, не останню роль у складенні Декларації відіграли наші земляки. Хто саме – про це говоримо далі в сюжеті.

КОР: Декларація про державний суверенітет України – один із найважливіших документів держави і одна з передумов, власне, виникнення суверенності. Протягом трьох тижнів чернігівці зможуть переглянути сторінки цього документа у обласному архіві.

ІНТ: Наталія Лобанова, заступник директора Державного архіву Чернігівської області (там викладено поняття про суверенітет України, верховенство народу і що влада належить народу, цілісність держави, закладено вищість Закону України над законодавством СССР)

КОР: Виставка відкрилась в переддень визначної дати – проголошення Декларації – 16-го липня. Першу річницю незалежності українці відзначали також 16-го липня, про що і свідчать документи. Наприклад, привітання з Днем незалежності в газетах, або відомості про перевибори, перейменування, передачу відомчих закладів та інше. Усього ж на виставці представлено 20 документів та копій.

ІНТ: Наталія Лобанова, заступник директора Державного архіву Чернігівської області (що цікаво, перший подібний документ датований січнем 1990 року, тобто ще до проголошення Декларації)

КОР:. Важливий вклад у процес складання й проголошення Декларації зробили й наші земляки.

ІНТ: Наталія Лобанова, заступник директора Державного архіву Чернігівської області (двоє з них – Тетяна Якеєва та Сергій Семенець, депутати ВР, були ініціаторами складення й проголошення Декларації)

Дана експозиція повинна зацікавити громадськість, переконані архівісти. На відкриття виставки вони запросили не лише журналістів, а й студентів-істориків.

Сама по собі Декларація – документ невеликий, усього кілька сторінок. Проте про його важливість можна говорити годинами. Тим паче сьогодні, коли суверенітет, проголошений 26 років тому, під реальною загрозою.

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.