Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 4 травня, 01:56:39

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія”

23.04.2024   10:39Агенцiя

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Навесні 1999-го року новостворений чернігівський симфонічний оркестр виступив вперше — і не деінде, а у Національному палаці “Україна”. Так 25 років тому почалася історія Академічного симфонічного оркестру “Філармонія”, який створив і яким донині керує заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. Чвертьвіковий ювілей оркестр відзначив великою двочасною концертною програмою на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру.


25 років тому “Філармонія” складалася передусім з молодих музикантів. Вже тоді вони разом зі своїм диригентом керувалися гаслом “Тільки краще!”. За чверть століття було підготовлено безліч різноманітних концертних програм. За честь грати з оркестром під орудою Миколи Сукача вважали і вважають, без перебільшення, сотні солістів, диригентів і колективів світу. З оркестром “Філармонія” виступали капела “Думка”, Микола Сук, Олег Криса, Анатолій Баженов, Фудзіко Хеммінг, Девід Андре, Чіє Савада... Микола Сукач диригував такими відомими колективами як симфонічний оркестр Національної опери України, Національний симфонічний оркестр України, симфонічний оркестр Національної філармонії України. Творча мапа “Філармонії” — це, власне, весь світ: від Японії до США, від сходу до заходу.
Великий ювілейний концерт Академічний симфонічний оркестр “Філармонія” розпочав з вшанування жертв тієї страшної війни, яку зараз веде проти загарбників український народ. Микола Сукач нагадав глядачам основні віхи в історії колективу, яким він керує. І підкреслив головне: “Якби не прихильність глядачів, якби не їх бажання душею відгукуватися на роботу оркестру, мабуть, не все б в нас склалося. Тож дяка всім, хто поділяє з нами почуття, які ми намагаємося донести своєю музикою!”.
Привітали оркестр з ювілеєм колеги, друзі, почесні гості.
У першому відділенні програми прозвучали “Влтава” Бедржиха Сметани, Увертюра до опери “Севільський цирульник” Джоаккіно Россіні, Увертюра до оперети Франца фон Зуппе “Легка кавалерія”, “Танок диявола” Йозефа Хельмесбергера (молодшого). І, що дуже символічно, — твори Сергія Борткевича: частини Концерту для скрипки з оркестром тв. 22 (соліст — народний артист України, лауреат Шевченківської премії Анатолій Баженов) і Симфонії №1 ре мажор “Моя Батьківщина”. Ім’я і творчість видатного композитора повернув мистецькому світу саме художній керівник та головний диригент оркестру “Філармонія” Микола Сукач. Диригували оркестром у першому відділенні разом з очільником колективу начальник військового оркестру військово-музичного центру Сухопутних військ ЗСУ Роман Павлів та другий диригент оркестру, заслужений артист України Андрій Шевчуковський.
У другому відділенні концерту була виконана Симфонія №1 Йоганнеса Брамса — шедевр, який, за словами Миколи Сукача, втілив всю гаму людських почуттів.
З ювілеєм!

 


Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини