Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:06:32

Відбувся обласний семінар-практикум з фольклорного жанру

07.08.2015   09:33

4-5 серпня 2015 року Чернігівським обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій було проведено дводенний семінар-практикум для керівників колективів та методистів з фольклорного жанру.

Цей захід став для поціновувачів пісенного фольклорно- автентично мистецтва справжнім святом творчості та обміном професійними напрацюваннями у даному жанрі. В роботі семінару прийняло участь 48 керівників, методистів, а також творчі колективи з області.
Зі словами відячності за участь у заході відкрила семінар директор обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Надія Заваліна та побажала колегам з районів плідної роботи, цікавого та потрібного практичного досвіду, успіхів у творчих починаннях, а також гарних вражень від теоретичних та практичних занять семінару.

Розпочалася робота даного заходу з творчої зустрічі із лауреатом обласної премії ім. Василя Полевика Вікторією Лемещенко та народним аматорським фольклорним колективом «Горлиця» Прилуцького МБК. Даний пункт роботи семінару проходив у формі творчого спілкування, а саме учасникам подавалася інформація про старовинні пісні Прилуцького краю, манеру їх виконання, методичні поради у роботі з цими автентичними піснями. Також гарно сприйняли семінаристи відмінне виконання старовинних пісень колективом «Горлиця».

Наступним пунктом роботи заходу було важливе та потрібне теоретичне та практичне заняття на тему «Методика та послідовність розшифрування пісень первинного фольклору». Дане заняття проводили фахівці навчально-методичного центру: головний хормейстер Ольга Коцур та провідний методист з фольклорного жанру Оксана Пронченко.

Впродовж заняття були розкриті питання опрацювання первинного або автентичного фольклору, методичні поради керівникам при розшифровці матеріалу, представлені практичні поради колегам в роботі над мелодичною лінією та приділено увагу питанням послідовності вивченню даних творів.

Далі семінар продовжив свою роботу у концертному залі Палацу художньої творчості дітей, юнацтва та молоді міста Чернігова. Для учасників та гостей заходу відбулася творча та повна нових мистецьких вражень і значна подія у фольклорному напрямку – презентація збірки фольклорних пісень «Ой, пайду я проти сонця», записаних у с. Дніпровське Чернігівського району за участю місцевих виконавиць Галини Герещенко, Оксани Власенко та Марії Кравченко, тріо «Калита» м. Чернігів та фольклорного колективу «Горлиця» с. Шестовиця Чернігівського району.

Другий день роботи семінару розпочався на території Талалаївщини на районному святі народної творчості «Над прозорою криницею». Після Божественної літургії та освячення води нам представили виставу виробів декоративно-прикладного мистецтва «Талалаївщина – край майстрів» з відмінним тематичним супроводом та виступами фольклорних колективів району.

У вітальному слові від учасників семінару та гостей з Чернігова директор ОНМЦКіМ Надія Заваліна подякувала начальнику відділу культури і туризму Талалаївської РДА Сергію Копилову та оргкомітету свята за запрошення на свято «Над прозорою криницею», гарну організацію дійства та вручила почесну грамоту, примірники видання «Ой, пайду я проти сонця» та подарунки на добру згадку гостинним колегам.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.