Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:20:10

"Козацьке. Матеріали до історії рідного села над Супій-річкою і його найближчої округи"

28.04.2015   10:48Агенцiя

Написати книгу-дослідження про рідне село член Національної спілки журналістів України Микола Гринь задумав давно.

А родом він з Козацького Бобровицького району. Матеріалу накопичилось багато, та впорядкувати його і підготувати до видання, як кажуть, руки не доходили. Але настав момент, коли зрозумів: відкладати далі нікуди. Три роки клопіткої напруженої праці — і ось результат: в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Короленка відбулась презентація книги Миколи Гриня «Козацьке. Матеріали до історії рідного села над Супій-річкою і його найближчої округи.»

«Ой Козацьке село та над річкою». Воно добре відоме не лише у своєму Бобровицькому районі. Засновано у другій половині 16-го століття, і з того часу живуть тут люди мудрі, гостинні, працьовиті. А ось хто був першими поселенцями, і досі точно не встановлено. Серед місцевих побутує думка, що це представники давнього козацького роду. Інакше, звідки б такій назві взятися?

А дійсно, звідки? І хто все ж таки першим звернув увагу на ці благодатні землі і заснував тут невеличке поселення, від якого власне і бере початок село? Цими питаннями ще зі шкільних років переймався і Микола Гринь – відомий нині журналіст, сам родом з Козацького. Задум про створення літературно-історичного літопису рідного села на основі архівних і документальних матеріалів, спогадів односельців виник давно. Та його втілення відкладалося раз по раз через певні життєві обставини. І ось нарешті час настав. Ось воно: «Козацьке. Матеріали до історії рідного села над Супій-річкою і його найближчої округи». Микола Гринь, член Національної спілки журналістів України: «Я три зими просидів в архівах Чернігова і Києва, перелистав тисячі документів. На четверту зиму почав писати. Це було кілька великих рукописних зошитів і врешті все це увійшло до цієї книги».

Видання солідне за обсягом (понад 500 сторінок), але, як зазначив під час його презентації в обласній бібліотеці імені Короленка автор Микола Гринь, ще недосконале. І насамперед через недостатність архівних матеріалів та неможливість в окремих випадках отримати до них доступ. Микола Гринь: «Архіви Запорізької Січі наші братики-росіяни вивезли до себе і не дозволяють з ними працювати нашим науковцям та історикам. А в наших архівах багато матеріалів знищено, багато взагалі плутанини. Я молю Бога, щоб знайшлися послідовники і продовжили мою справу».

Та й при виході книги у світ не обійшлося без ложки дьогтю. Микола Гринь: «Я хотів зробити 500 екземплярів і безкоштовно роздати в кожну хату на селі. Але деякі товариші з повними кишенями пророкували, що вона нікому не треба і буде валятися під магазинами. Знайшов кошти лише на 300, тепер весь у боргах. А книги розійшлися в одну мить».

Цілком логічно чекати збільшення тиражів. Але за чий рахунок? Самому авторові на його журналістську пенсію цього явно не потягнути (ще за перше видання у боргах по вуха). Може доцільно підключитися до справі всій Козацькій територіальній громаді? Бо це, насамперед, її історія.


http://chodtrk.com.ua/?p=22340

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини