Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:19:42

"Студентська Свобода" перевірила використання української в громадських закладах харчування Чернігова

23.02.2015   12:19

21 лютого активісти Чернігівської "Студентської Свободи" провели перевірку закладів харчування на предмет дотримання гарантованого права україномовних клієнтів на обслуговування та отримання інформації державною мовою. Захід присвятили Міжнародному дню рідної мови.

Націоналісти перевірили шість закладів: "Шарлотка", "Абажур", "Сушимі" , "Фальварек", "Океан" та "Кофеманія". У більшості закладів офіціянти спілкувалися державною мовою з україномовними клієнтами. Натомість меню українською відсутнє в п'яти закладах: "Шарлотка", "Абажур", "Сушимі", "Фальварек" та "Океан".

Лише кав'ярня "Кофеманія" повністю відповідала критеріям перевірки. Крім того, що в закладі наявне меню державною мовою й офіціянти спілкуються з клієнтами українською, у холі розміщена скринька для збору коштів бійцям-фронтовикам.

Після моніторингу націоналісти написали скарги в книзі пропозицій про виявлені порушення.
"Мовний, культурний та ментальний кордони не менш важливі, ніж кордон фізичний. Недарма ж російські окупанти завжди так затято боролися з українською мовою. І в наш час Путін прийшов у ті регіони, де більшість населення була зрусифікована. Тому нас надзвичайно обурює, що в більшості закладів міста ігнорують права україномовних клієнтів", – зазначив свободівець Ігор Гавриленко.

Подібні перевірки свободівці здійснювали раніше, однак керівництво закладів принципово ігнорує права україномовних споживачів. Оскільки відповідних рішень не було ухвалено, націоналісти скерують скарги в інспекцію з питань захисту прав споживачів.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.