Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:54:53

День Соборності України у Борзні та Ніжині на Чернігівщині

23.01.2015   13:36

З Днем незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 року, Днем Соборності України 22 січня 1919 року,

242-им днем героїчної оборони Донецького аеропорту українськими захисниками від російського агресора привітав борзнянців і ніжинців від імені Українського інституту національної пам’яті та особисто його голови Володимира В’ятровича представник Інституту у Чернігівській області Сергій Бутко.

22 січня 2015 року він виступив у місті Борзна, а потім у місті Ніжин Чернігівщини на урочистих зібраннях з нагоди Дня Соборності України, які проведено за участю представників місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, політичних партій, освітніх, культурних та інших установ і організацій районів, військових, журналістів. Історика запросили до Борзни районна держадміністрація, районна рада, районний військовий комісаріат і народна рада, а до Ніжина – райдержадміністрація.

До теми: Соборність України: історичні передумови та сучасні виклики

У Борзні на урочистому зібранні привітали учасників із святом в.о. голови райдержадміністрації Ігор Леусов, голова районної ради Борис Силко, Борзнянський міський голова Анатолій Койда та вручили кращим працівникам почесні грамоти. Були покладені живі квіти до пам’ятних знаків Тарасу Шевченку у районному центрі.

У Ніжині урочисте зібрання проведено як мистецький та водночас науково-просвітницький захід. Перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак привітав учасників із святом. Талановиті співаки – працівники відділу культури району Валентина Панас, Тетяня Гавриляко та Сергій Юскевич виконали (наживо!) чудові пісні про золоту Київську Русь, захисників нашої Вітчизни в АТО, Україну. Після завершення заходу учасники поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку на знак вшанування усіх борців за волю та незалежність України.

В обох районних центрах крім виконання Державного Гімну України учасники зібрань хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Героїв – захисників України.
Представник Українського інституту національної пам’яті розповів про історичні передумови соборності починаючи з 9-го століття, обставини проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР, боротьбу українського народу за незалежність та соборність впродовж 20-го століття.

Нагадав, що їхні земляки займають гідне місце у національній пам’яті Українського народу як патріоти і соборники. Борзнянці та ніжинці зі зброєю в руках боролися в лавах Армії УНР, українському визвольному русі 1920–1930-х років, під час Другої світової війни і в другій половині 20-го століття.

Так, Осип Твердовський, уродженець Ніжина, зі своїми побратимами з рідного міста на чолі загону Вільного козацтва взяв участь у легендарному бою під Крутами, в лавах Армії УНР командував бронепоїздом. В еміграції став одним із засновників Організації українських націоналістів.

Кращі представники громад Борзнянщини і Ніжинщини вже після загибелі багатьох місцевих українських патріотів у 1920–1930-ті роки у боротьбі проти російсько-більшовицької терористичної окупації вже на початку 1942 року вступили до лав підпільних осередків революційної ОУН. Новим симпатиках визвольної організації ніжинець, який мав фальшиві документи на ім’я Романа Геращенка, наголошував, що їхнім завданням є боротьба за самостійну Україну, проти кого – байдуже. Він загинув від рук нацистських катів. У 1944 році тільки під час однієї масштабної операції комуністична держбезпека заарештувала 35 українських патріотів, які пішли у національно-визвольне підпілля у Бахмацькому, Ніжинському, Борзнянському районах області.

С. Бутко згадав і про діяльність у 1947–1949 роках у селі Конашівка Борзнянського району молодіжної підпільної групи ОУН під проводом Василя Теребуна. До неї входило 4 члени і 8 співчуваючих.

Всі вони віддали своє життя за відновлення незалежної, соборної української держави.

ДО теми:

97 метрів Соборності
Урочистою ходою громадськість Чернігова відзначила День Соборності України

У «живому» ланцюзі від Львова до Києва 21 січня 1990 року до 71-ї річниці Злуки УНР і ЗУНР взяли участь делегації не тільки з Чернігова, а також із Ніжина.
Сьогоднішнє покоління українців вже у незалежній, соборній державі Україна героїчно захищає свою Вітчизну від навали російського агресора, гідно продовжуючи славетні традиції наших предків. Представник Українського інституту національної пам’яті повідомив, що вже 75 захисників України з Чернігівщини віддали своє життя за право українців бути вільними господарями своєї власної долі у своїй державі. Ми пам’ятаємо і шануємо всіх українських Героїв.

Історик наголосив, що зараз вирішується доля всієї України: «Це боротьба за те, щоб ми, українці, нарешті – раз і назавжди – стали господарями своєї долі».

Сергій ГОРОБЕЦЬ
Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини