Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:55:51

Проект "Знайдено в Україні": пункт призначення №19 - Снов'янка

05.09.2014   10:28Агенцiя

Так сталося, що нашим крайнім місцем огляду знову стала Чернігівська область, село Снов’янка. Точніше, сосновий ліс поблизу села. І знову річка Снов.

Це не звичайний огляд, бо він крайній. Тому в ньому буде багато емоцій і наших думок як вони є.

Отже, Снов’янка, Чернігівська область.

До Снов’янки ми добиралися із Седнева насичені як слід культурним спадком Лизогубів. 14 км по нічній дорозі ― і от ми на місці, у казковому сосновому лісі, в готелі «Шишкін», де все у вогнях і різнокольорових ліхтариках, майже як на Різдво.

Читайте також: Про Чернігівщину в рамках проекту "Знайдено в Україні". Частина 1

Тут, мабуть, треба було написати приблизно такий текст: «І от ми життєствердно прямуємо, обвішані ніконами, олімпусами і диктофонами, досліджувати таємниці снов’янського лісу».

Але протягом усієї нашої подорожі ми були чесними з вами, дорогі наші друзі і читачі, до останньої літери.

Тому напишу правду.



Ми паркуємося, і, поки я намагаюся віддерти ногу від педалі газу, Андрій вивантажує з багажника важелезні валізи з технікою. Іванка, у свою чергу, віддирає сонного Гіві від пляшки «Боржомі» і ми всі четверо повземо до рецепції.

― Якщо ми не поїмо хоча б раз за сьогодні, завтра знімати схід сонця прокинеться тільки Гіві, ― чуємо слушне зауваження Андрія.

― Уруру, ― відзиваємося ми з Іванкою і даємо себе погодувати.

Вечеря абсолютно точно була смачною ― я пам’ятаю ніжність сирників.

А потім, майже одразу, світанок.

Протягом усього шляху, всіх цих 16000 км, ми зустрічали кожен світанок і проводжали кожен захід сонця. Я знаю, що майже у кожному регіоні України світанок настає між 5:12 і 5:15. Це були різні світанки: на річці, у лісі, на озері, на горі, на морі, на лавці, на піску, на мінеральних джерелах, на дельфінах, на плоту, яхті і човні, на останньому метрі між ліжком і дверима.

Світанок дарує силу і розкриває сутність речей і навіть почуттів.



Цей останній світанок першого сезону ми зустріли на мосту через річку Снов ― з води піднімався туман, відчувався запах сосен і смак першого ковтка вранішньої кави.

Ну, добре, кави не було. Але вона дуже просилася на кінець рядка. Якщо нас зараз читає хтось із «Шишкіна», відповідайте ― чому у вас не готують каву на світанку? Наприклад, на Ворсклі в цей час люди вже п’ють шампанське і купаються голяка.

Так от, про світанок.

Ви тільки уявіть: ти прокидаєшся не від перших несміливих променів сонця, як пишуть у красивих книжках, а від жахливого дзвінка будильника, підповзаєш до вікна, щоб оцінити «режим світла», відсовуєш штору, а там… А там сосни висотою у сосни, всі ці доріжки із жовтої цегли, пташки співають і така неймовірна краса, що ти дуже швидко вискакуєш із номера і вже абсолютно не хочеш спати, і втома нескінченних доріг відступає, наче і не було її.

Серед живих душ о 5:15 лише одинокий рибалка на маленькому пірсі, він кожні п’ять хвилин когось виловлює, і все, що менше відра, одразу ж відпускає. «Яка ж краса!» ― рибалка посміхається і підморгує.



А потім ми багато годин каталися на велосипедах. Це небачена розкіш. Не в усякому місці так зручно їхати, ні про що не думати, нікуди не звертати, по гарній рівній доріжці, прокладеній між сосен спеціально для цієї мети.

Узагалі-то, я катаюся не дуже. Майже всі фотографії «Лала на велосипеді» зроблені або за секунду до падіння, або через хвилину після. Тому що я можу або посміхатися, або крутити педалі ― а все разом для мене складно. От Андрій їздить дуже круто, а Іванка ― то й казати нічого.

Тому вони обирали місця лісового слалому, а я просто намагалася не відставати. Але ви знайте: для будь-якого велосипедиста у Снов’янці знайдеться своя дорога.

Перед від’їздом ми ще купалися, а потім їли, а потім ще трохи каталися на велосипедах, а потім трохи посиділи і подумали про життя, і ще покупалися.

Це місце створене спеціально для того, щоб можна було сісти на березі або на лавці, чи взагалі у гамаку, і написати багато листів. Листів різним людям, яким ви весь час забуваєте сказати щось хороше.

А потім ми приблизно годину плакали разом з адміністратором «Шишкіна» Галею, тому що її друзі зараз на війні, ТАМ, і вона хвилюється. І весь персонал «Шишкіна» збирає гроші і гуманітарку ТУДИ.

А поки ми сідаємо по місцях і вирушаємо в дорогу додому, трохи гарячих фактів для вас.



Проживання: спецпакет для родини з трьох чоловік обійдеться приблизно у 3500 грн. за тиждень зі сніданками.

Харчування: краще заздалегідь подивитися меню і спланувати свої витрати: ресторан готелю «Шишкін» не дешевий. Годують смачно.

Інфраструктура: знайдеться все. В тому числі різноманітне і прекрасне СПА. Масажі, догляд, усі ці релаксаційні і молодильні речі ― все є. Прокат велосипедів ― 50 грн. за годину.

Ну, от поки й усе. Останні кілометри. Остання картка WOG на 20 літрів мустанга. Остання чашка латте.

Але далі… Далі буде!

Спасибі кожному з вас за підтримку. Навіть на мовчазну.

Тиснему руку кожному. Завжди ваші.

Проект "Знайдено в Україні"

Про проект.
За один місяць три мандрівники проїхали на автомобілі майже 10 тисяч кілометрів по Україні.
18 червня у Києві стартував проект «Знайдено в Україні», у рамках якого поетеса Лала Тарапакіна, фотограф Андрій Горб і художниця Іванка Яковина проїдуть через всю країну у пошуках нових місць для відпочинку.
«В силу обставин цього літа понад 4 мільйони українців не знають, де провести відпустку, — говорить організатор проекту і мама трьох дітей Лала Тарапакіна. — Наша мета запропонувати українським сім’ям альтернативні варіанти, знайти поєднання води, гір і різноманітних історичних пам’яток та позначити їх на новій туристичній мапі України. Крім того, кожне місце, куди ми приїдемо, отримає оцінку за 10-бальною шкалою по кількох критеріях: співвідношення ціна-якість, сервіс, інфраструктура, розваги і т.ін. У результаті ми сподіваємося допомогти усім, хто шукає подорож по кишені, підібрати прийнятний варіант».
Загалом із 18 червня по 18 липня мандрівники відвідали понад 15 місць: від узбережжя Азовського моря до околиць Кам’янця-Подільського, від озера Синевир до Актовського каньйону.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини