Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 03:29:58

Скарби Княжої Гори у зібранні Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

05.07.2013   11:06Агенцiя

175-річчю Василя Васильовича Тарновського

Під час розкопок, які проводив на Княжій Горі на замовлення В.В. Тарновського М.Ф. Біляшівський, було знайдено п’ять скарбів. На думку дослідників, вони були похапцем заховані, коли на місто Родень, з яким ототожнюють городище, на початку ХІІІ ст. напали орди Батия. Окремі предмети постраждали від пожежі, яка охопила місто, в одному зі скарбів частина речей розплавилася, утворивши суцільний зливок. На сьогоднішній день один скарб втрачений цілком, чотири інших частково збереглися.

Скарби Княжої Гори – це насамперед жіночі прикраси, виготовлені у традиційній для київських ювелірів ХІІ–ХІІІ ст. техніці. Майже всі вони мають ознаки тривалого використання, потертості, сліди ремонтування. На деяких нанесені графіті – знак власності. В усіх скарбах виявлені переважно однотипні прикраси – скроневі кільця.

Виняток становить скарб № ІІІ, знайдений у 1891 р. неподалік валу городища. Попри те, що він постраждав найбільше, і нині він вражає  розмаїттям і кількістю речей. До складу скарбу належать: 4 срібні шийні гривні; 2 срібні браслети, один з яких – з привісками; золотий, прикрашений емаллю колт; 2 персні, ланцюжок, 2 скроневі кільця, 2 прикрашені сканню лунниці, 2 намистини – із золота; камяний хрест-“корсунчик”, бронзова ніжка чаші, прикрашена золоченим зображенням крину, 7 бронзових свічників, деталь хоросу; сплав срібних прикрас.

Серед коштовних речей цього скарбу привертають увагу 2 круглі золоті медальйони барм (барми – це чоловіче намисто з металевими медальйонами, прикрашеними зображеннями, камінням, перлами, яке було частиною парадного князівського вбрання). На вставних щитках технікою перегородчастої емалі на одному зображена Богоматір, на іншому – Іоанн Богослов. І хоча від вогню емаль перегоріла, перли розсипались, скло оправи зруйнувалось, барми і тепер мають гарний, елегантний вигляд.

 
http://prostir.museum/ua/post/30603

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.