Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:11:00

Відкриття виставки "Нові археологічні дослідження Чернігівщини"

12.04.2013   15:30Агенцiя

12 квітня о  15-30 до Міжнародного Дня пам’яток  і визначних місць у Чернігівському  історичному музеї імені В.В. Тарновського відкривається виставка «Нові археологічні дослідження Чернігівщини», яка вже стала традиційною і довгоочікуваною подією. Вона презентує матеріали розкопок польового сезону 2012 року на території Чернігівської області:

– Шестовицької Міжнародної  археологічної експедиції (керівники  В.П. Коваленко, О.П. Моця, Ю.М. Ситий, В.М. Скороход) на городищі та посаді в урочищі Коровель біля с. Шестовиця Чернігівського району;
– експедиції Чернігівського національного  педагогічного університету імені  Т.Г. Шевченка (керівник О.М. Веремейчик) на у смт Любеч Ріпкинського району;
– експедиції Інституту Археології НАН України та ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка (керівники О.П. Моця, В.М. Скороход, Ю.М. Ситий) на Виповзівському давньоруському археологічному комплексі у Козелецькому районі;
– експедиції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Інституту археології НАН України (керівники І.С. Кедун, О.Є. Черненко) на території м. Новгород-Сіверський.

Серед експонатів виставки ряд унікальних речей: іконка XV–XVI cт. із зображенням Георгія Змієборця та висла печатка ХІІ–ХІІІ ст. із розкопок на Замковій Горі у Любечі; підвіска Х ст. у вигляді щита та намистини з досліджень біля с. Шестовиці.
З Виповзівського археологічного комплексу  до зібрань музею потрапили: дирхем початку Х ст., скандинавські псалій і бутероль та набір різноетнічних прикрас, серед яких найцікавішими є сережка волинського типу, чотири однотипні персні зі вставками з агату, шумляча підвіска.
Під час розкопок у Новгороді-Сіверському  був знайдений незвичайний культовий  предмет кінця Х– початку ХІ ст. – вирізана з рогу невелика копія вістря списа із прокресленим на одному з боків хрестом.
Загалом на виставці, яка працюватиме до кінця травня експонуватиметься більше 140 предметів.

Останні новини Чернігівщини

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей