Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 17 травня, 09:41:51

Компенсації за громадські перевезення у Чернігові: на які суми розраховують окремі приватні перевізники

02.05.2024   15:13Агенцiя

За березень 2024 року маршрутні автобуси приватних перевізників у Чернігові проїхали 649 700 кілометрів. Вартість цих послуг становить 26,8 мільйона гривень, з пасажирів перевізники змогли зібрати 17,5 мільйона гривень, при цьому запит на компенсацію становив дев'ять мільйонів гривень.
Про це повідомив директор "Чернігівської транспортної компанії" Артем Тарасенко на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, запит на компенсацію в березні більший, ніж та сума, яку виплатили перевізникам у лютому.

    "В лютому фактично здійснена транспортна робота становила 608 900 кілометрів, вартість послуг 24,5 мільйона гривень, зібрано від пасажирів 15,2 мільйона гривень. Розрахункове відшкодування було на 9,3 мільйона гривень. Але у лютому начальник МВА Брижинський підписав платіжне доручення і перевізники отримали доплату у розмірі 8,7 мільйона гривень без виникнення питань чи занепокоєнь", — йдеться у повідомленні.

Які приватні компанії перевозять чернігівців

Як йдеться на сайті Чернігівської міської ради, протягом 2022-2023 років у Чернігові повністю перезапустили транспортну сферу, зокрема провели конкурс та обрали чотирьох перевізників для обслуговування автобусних маршрутів: "Пассервіс", "Таксосервіс", "Епітранс" та "Тревел Експрес".

    "Пассервіс" належить Олександру Вакуленку, а серед засновників компанії вказане ТОВ "Чернігів-Автосервіс". До цього кінцевими бенефіціарами компанії були інші члени родини Вакуленків, зокрема Сергій, який був депутатом Чернігівської міської ради від партії "Наш край" та ще раз балотувався туди у 2020 році від партії "Слуга народу", але не пройшов.
    "Таксосервіс" з 2010 року належить Олексію Захарченку. Підприємство заснував його батько Микола Захарченко ще в 1994 році, йдеться у матеріалі "Наші Гроші".
    "Епітранс" зареєстроване у Білій Церкві на Київщині. Компанією володіє Наталія Нестерчук.
    "Тревел Експрес" заснували депутат Чернігівської міської ради Володимир Коваленко та Михайло Рапута.

На який розмір компенсації розраховують окремі перевізники

За інформацією Артема Тарасенка, у лютому після затвердження Брижинським загальної компенсації у розмірі 8,7 мільйона гривень, перевізники отримали такі суми:

    "Пассервіс" — три мільйони гривень;
    "Таксосервіс" — 0,85 мільйона гривень;
    "Епітранс" — 2,35 мільйона гривень;
    "Тревел Експрес" — 2,5 мільйона гривень.

У березні ж перевізники виконали послуг на суму 9 336 000 гривень, але заблокована Брижинським компенсація розрахована на рівні дев'яти мільйонів гривень. За словами начальника міського управління транспорту Олександра Рижого, цифра зросла, у порівнянні з лютим, у зв'язку з придбанням перевізниками шести автобусів, які відповідають критеріям цієї програми, а також більшої кількості днів у місяці:

    "Пассервіс" — 3,15 мільйона гривень;
    "Таксосервіс" — 1,05 мільйона гривень;
    "Епітранс" — 2,45 мільйона гривень;
    "Тревел Експрес" — 2,35 мільйона гривень.

30 квітня ввечері, в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако звернувся до містян та повідомив, що протягом 1-2 травня у Чернігові частина громадського транспорту може не виїхати на маршрути. Це пов'язано з тим, що з 19 квітня нема оплати часткової компенсації за здійснені в березні громадські перевезення — дев'ять мільйонів гривень. Через це з чотирма перевізниками, які обслуговують міські маршрути Чернігова, не можуть розрахуватися за паливо, кредити та лізинг, а також виплатити заробітні плати водіям та іншим співробітникам.

Водночас начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський у своєму відеозверненні пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові. Це рішення він аргументує нібито збільшенням прибутку тих самих перевізників на 20% за рахунок зростання вартості проїзду у громадському транспорті, розраховуючись готівкою та банківською карткою. Брижинський також сказав, що готовий підтримати виділення 6 мільйонів гривень на компенсації, як це передбачено у бюджеті. Водночас дев'ять мільйонів гривень він пов'язує із задоволенням інтересів окремих перевізників, зокрема, Володимира Коваленка — депутата від фракції "Рідний дім".

Своєю чергою Олександр Ломако вважає, що начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський блокує виплату компенсації перевізникам через земельні інтереси свого радника Максима Черненка.

Начальник управління транспорту Олександр Рижий розповів, що за програмою компенсації перевізникам у бюджеті Чернігова передбачено 75 мільйонів гривень на рік. У місяць виплата становить 6 250 000 гривень. У березні ж перевізники виконали послуг на суму понад дев'ять мільйонів гривень. За словами Рижого, цифра зросла, у порівнянні з лютим, у зв'язку з придбанням перевізниками шести автобусів, які відповідають критеріям цієї програми, а також більшої кількості днів у місяці.

Зранку 2 травня на маршрути виїхали 58 тролейбусів та п'яти автобусів комунального підприємства "Чернігівське тролейбусне управління". На міських автобусних маршрутах — 0 одиниць транспорту.

Також начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус доручив правоохоронним органам розібратися з проблемою транспорту у місті, а профільному департаменту ОДА розглянути можливість збільшити кількість транспортних одиниць на приміських маршрутах, що курсують містом

 

Суспільне.Чернігів.

Останні новини Чернігівщини

Олександр Ломако виступив перед депутатами Київради з проханням фінансово підтримати роботи з розбудови фортифікаційних споруд довкола Чернігова 08:32

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні, 16 травня, взяв участь у ІII сесії Київської міської ради ІХ скликання, під час якої звернувся до депутатського корпусу стосовно підтримки нашого міста у частині зміцнення довкола нього існуючих фортифікаційних споруд та будівництва нових.

Сесія Чернігівської обласної ради – понад 50 важливих рішень для життєдіяльності області 08:30

Вчора, 16 травня, відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, його заступники, керівники профільних структурних підрозділів.

Діє програма, яка інвестує в інклюзивність підприємств

Діє програма, яка інвестує в інклюзивність підприємств 08:27

Йдеться про компенсаційну програму від служби зайнятості для роботодавців за облаштування робочих місць працевлаштованих людей з інвалідністю, за якою на сьогодні можна отримати до 106,5 тис.грн.

17 травня: цей день в Україні і світі

17 травня: цей день в Україні і світі 08:18

ДЕНЬ 814 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 814 RUSSIAN AGRESSION

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку 14:37

Близько чотирьох тисяч дітей в Україні щороку залишаються без батьківського піклування. З війною ця проблема набула особливого значення. Діти, на жаль, втрачають батьків, але жоден заклад не здатен замінити дитині сім'ю, забезпечити тепло і родинний затишок, подарувати дитинство.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини