Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 10:38:40

29 березня: цей день в Україні і світі

29.03.2024   09:22Агенцiя

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

29 березня відзначають День фокусника, День народження Кока-коли, Міжнародний день русалки.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Марка.

День фокусника

Фокусник - цирковий майстер, артист, який демонструє публіці різноманітні трюки, секретом яких є обман зору і спритність рук.

Завдяки ілюзії фокусники створюють враження порушення фізичних властивостей предметів. Часто ілюзіоністи відволікають увагу глядача, наприклад, за допомогою асистентів.

Міжнародний день русалки

Свято було створено в кінці 2017 року американським телеканалом Freeform, в зв'язку з прем'єрою їх нового драматично-фантастичного телесеріалу "Сирена".

За сюжетом, біля прибережного міста Брістоль-Коув колись жили русалки. Одного разу тут з'являється таємнича блакитноока дівчина. Комусь зустріч з нею принесе смерть, а для когось вона відкриє старі таємниці провінційного міста.

Мета створення свята полягала в тому, щоб спонукати людей подивитися перший сезон серіалу. Для прем'єри телеканал Freeform навіть об'єднався з PopSugar (американська медіа-технологічна компанія), щоб створити чотириденний музей русалок в Голлівуді, в якому була жива русалка.

Взагалі, русалки зустрічаються в фольклорі багатьох культур. У давньогрецькій міфології різновидом русалок були сирени. Вони були наполовину птахами, наполовину людьми, які заманювали моряків на смерть гіпнотичними піснями.

Зрештою, схожі на риб сирени перетворилися в русалок і використовувалися в класичних європейських казках, таких, наприклад, як "Русалонька" Ганса Християна Андерсена. Русалка також з'явилася в "Пітері Пені" Дж. М. Баррі.

День народження кока-коли

Один із найбільш популярних газованих напоїв, створений американським фармацевтом Джоном Пембертоном 1886 року. Чоловік приготував напій, в якому використовував листя рослини коки, для лікування головного болю і нервів. У перших кока-колах містилися вино і кокаїн, пізніше їх вилучили, а напій зробили газованим.

Ще цього дня:

1910 - У Марселі піднявся в повітря перший гідроплан, пілотований Альбером Фабром;

1933 - Після нелегальної поїздки Радянським Союзом валлійський журналіст Гарет Джонс випустив пресреліз, у якому заявив про Голодомор в Україні;

1967 - Арешт діячів Українського Національного фронту (УНФ) Дмитра Квецька, Зеновія Красівського, Михайла Дяка, Ярослава Лесіва;

1974 - Китайські фермери поблизу Сіаня виявили поховання імператора III ст. до н. е. Цинь Ши Хуан-ді - знамениту Теракотову армію;

1991 - У Києві відбувся перший вечір поетичної групи "Бу-Ба-Бу" (Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Віктор Неборак);

1998 - У Португалії відкрито 16-кілометровий міст "Вашку да Гама" через річку Тежу. Його будівництво коштувало $1 млрд;

2004 - В Україні створили Громадянську кампанію "Пора!";

2004 - Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина і Словенія вступили в НАТО;

2014 - В Англії та Уельсі зареєстровано перший одностатевий шлюб.

Церковне свято

Преподобний Марк був єпископом у Сирії в IV столітті. У ті часи правив Костянтин Великий, який підтримував християнство. З дозволу імператора Марк зруйнував кілька язичницьких храмів. Коли на престол зійшов імператор Юліан Відступник, Марка змусили відбудувати знищені капища. Преподобний відмовився. Тоді його схопили і довго катували. Марк стійко виніс усі муки і помер кількома роками пізніше.

Іменини: Іван, Кирило, Марк, Михайло, Пилип.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.