Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 00:31:12

Як уберегти своє кохання та стосунки від ВІЛ?

14.02.2024   13:09Агенцiя

«Від самого початку, як тільки познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, я знала, що він живе з ВІЛ. За весь час нашого спільного життя я вже багато дізналась про цю хворобу. Навіть постійно нагадувала йому про прийом ліків у визначений час», – каже пані Людмила в кабінеті соціального працівника. Тож, за словами чернігівки, цей діагноз не став для неї неочікуваним.

Вочевидь, жінка більш-менш спокійно сприйняла позитивний результат тесту на ВІЛ, з розумінням поставилася до перспективи пожиттєвого лікування. Щиро кажучи, настрою та налаштуванню пані Людмили можна тільки позаздрити. Зазвичай люди, які вперше дізнаються про свій ВІЛ-позитивний статус, реагують інакше. «Як на мене, це не найстрашніша хвороба, такі люди живуть роками, причому живуть активно та повноцінно, працюють, кохають», - зауважує наша співрозмовниця.

На саме тестування жінка прийшла разом зі своїм чоловіком Дмитром. Він уже деякий час перебуває на диспансерному обліку в Обласному СНІД-центрі. Тому час від часу тестування проходила і пані Людмила. «Я чудово розумію наслідки. Ну що ж, як сталося - так сталося. Можна сказати навіть, що це дрібниці у порівнянні з тим, що ми пережили у березні 22-го року, коли перебувала у зоні бойових дій», - продовжує вона свою розповідь.

Наша співрозмовниця згадує, як під час бойових дій спочатку в їх двір прилетів снаряд, але не розірвався, а потім, коли вони перебували у будинку знайомих і тільки-но вийшли до сусідів погодувати котів, як у той будинок, з якого вони щойно вийшли, влучив черговий снаряд і вщент зруйнував його. «Якщо Бог уберіг мене тоді, може, я ще трохи поживу, можливо, я ще потрібна тут. Просто буду тепер приймати ліки тепер разом з чоловіком» - резюмує Людмила.

Для соціальних працівників це один із прикладів усвідомленого ставлення до діагнозу «ВІЛ-інфекція». Втім, варто зауважити, що жінка у цьому випадку отримала зараження саме через те, що її чоловік мав пропуски у прийомі ліків. І саме це дало змогу вірусу знову розмножитися в його організмі, і тому він передав його своїй партнерці.

У інших же випадках, коли ВІЛ-позитивна людина щоденно сумлінно, в певний визначений час приймає антиретровірусну терапію (АРТ), її імунітет поступово відновлює свої захисні функції. Крім того, така людина повністю безпечна для свого статевого партнера. Ба, більше, в таких парах можуть народжуватися цілком здорові діти. Про це нам нагадують у ГО «Відродження нації». В цій організації можна отримати безкоштовну консультацію з питань ВІЛ-інфекції або замовити слинний тест на ВІЛ просто до себе додому.

Про що ще важливо пам’ятати?

Вірус імунодефіциту людини не передається через:

обійми та поцілунки;
чхання та кашель;
спільне користування предметами на кухні, у ванній кімнаті, наприклад, через спільне користування рушником, постіллю, посудом, виделкою чи ложкою;
воду в басейні.
Отже, зігрівайте кохану людину в теплих обіймах та будуйте взаємини на довірі, підтримці та розумінні одне одного!

Звертайтеся до Чернігівської громадській організації «Відродження нації» за адресою м. Чернігів, вул. Шевченка, 43А, телефон для довідок: (073) 47 25 165.

 

Вероніка Приходько

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини