Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 16:26:21

єВідновлення: власники зруйнованого майна на Чернігівщині вже використовують житлові сертифікати

12.02.2024   11:53Агенцiя

Координаторки проєкту "Житло для життя: комплексні рішення для ВПО" зустрілися з приватним нотаріусом Олександром Красногором – одним з нотаріусів області, який оформлює угоди купівлі-продажу за житловий сертифікат.

За результатами зустрічі зібрали відповіді щодо укладання угоди на придбання житла за рахунок є-сертифікату, які стануть в пригоді жителям Чернігівщини, постраждалим внаслідок бойових дій та обстрілів.

- Скільки угод Ви вже допомогли укласти?

– Загалом за нашою статистикою за період з кінця грудня 2023 року до сьогодні нами укладено 6 договорів, тобто на 6 об’єктів нерухомості. Це об’єкти в межах територіальних громад Чернігівського району. Варто сказати, що на один об’єкт нерухомості може бути використано декілька сертифікатів, якщо це родина (чоловік, жінка, інші родичі), тобто сертифікати можна об’єднувати. Але за один сертифікат придбати декілька об’єктів неможливо. Із 6 угод ми провели купівлю-продаж 5 квартир та 1 приватного будинка.

- Як виглядає сама процедура, щоб скористатися сервісом?

- Необхідно подати заяву в Дії про зруйноване майно. Далі комісія органу місцевого самоврядування опрацює її та визначить суму компенсації. Інформацію про це дізнаєтеся в житловому сертифікаті, який підтягнеться в застосунку. Після цього можете вибрати житло. Це може бути будинок, садовий будинок, квартира чи інвестиції в майбутню нерухомість (поки інформація про реалізацію сертифіката за цією процедурою в Чернігові нотаріусу невідома). Після того як виберете нове житло й домовитеся з продавцем, використайте житловий сертифікат для купівлі цієї нерухомості. Для цього потрібно в оновленому застосунку Дія забронювати кошти. Протягом 5 робочих днів у застосунку надійде підтвердження про те, що кошти заброньовані. Після цього необхідно припинити право власності на знищене житло. Це можна зробити в нотаріуса чи державного реєстратора. Далі зможете оформити угоду купівлі-продажу на нову домівку. Зробити це потрібно протягом 30 днів у нотаріуса, який має доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Упродовж 5 днів після угоди кошти надійдуть продавцю нерухомості.

- Що потрібно зробити продавцю?

– Відкрити рахунок в банку, адже кошти проходять за безготівковим розрахунком. А також мати весь пакет документів на нерухомість для проведення угоди. Якщо серед продавців є люди, які мають дітей, повинні враховувати, що грошей за нерухомість під час проведення угоди вони не отримають. Кошти надходять на рахунок протягом 5 днів після проведення угоди. Це важливий нюанс для засідань опікунської ради й реалізації прав дітей.

- Які податки сплачує покупець?

– Вони сплачують обов’язкові 2% від суми операції. А загалом у Постанові Кабміну №600 від 30 травня 2023 року «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна» немає виключень щодо цього. Вказано, що оплата за проведення оцінки нерухомого майна, за вчинення нотаріальних дій, адміністративний збір за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, інші обов’язкові податки, збори та платежі не можуть бути оплачені за рахунок наданої компенсації. Нотаріальною Палатою підіймалося питання щодо звільнення від сплати пенсійного збору, адже ці люди – постраждалі й потребують підтримки держави. Але поки рішення не розглянуто.

- Чи достатньо акту огляду про пошкоджене майно для погашення права власності?

- У нотаріуса робиться спеціальна заява, у якій покупець просить погасити власність на майно. І має бути довідка від експерта з технічної інвентаризації про знищення майна. Були внесені зміни до Постанови, які дозволили погашати власність на основі акту огляду. Акти повинні бути з відміткою, що об’єкт не підлягає відновленню. Документи були сформовані у 2022 році, жоден із актів, з якими люди зверталися до нас за консультаціями, такого запису не мають. Тому реєстратори та нотаріуси для погашення власності все-таки вимагають довідку.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року Міністерство цифрової трансформації України повідомило про можливість для власників зруйнованого через російську агресію майна використати житлові сертифікати в Дії для купівлі нової домівки.

Після того, як власник житлового сертифіката обере бажану нерухомість і подасть заяву на бронювання коштів в застосунку Дія, державні реєстратори чи нотаріуси вносять відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна, перевіряють припинення права власності на зруйнований об'єкт та оформлюють угоду купівлі-продажу на придбане житло.

Оформити угоду купівлі-продажу за житловий сертифікат можуть виключно ті нотаріуси, які підключились до електронного кабінету в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. З переліком цих нотаріусів можна ознайомитись за посиланням

Якщо ваше житло знищене або пошкоджене внаслідок воєнної агресії російської федерації і ви не знаєте як отримати тимчасове соціальне житло, які є можливості та що потрібно зробити для відновлення власного житла, як отримати доступ до постійного житла — звертайтеся за номером +380934033635 з 10.00 до 17.00 або пишіть на пошту ngowf.office2019@gmail.com

Нагадаємо ГО "Жіночий формат" є регіональним координатором проєкту створеним КМО ВГО Громадянська мережа ОПОРАОПОРА Київ @ЖИТЛО завдяки отриманому гранту від Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні у межах фінансової підтримки British Embassy Kyiv. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alertі у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини