Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 23:17:50

Соціально-економічний розвиток Чернігівщини: в пріоритеті – підтримка бізнесу та ВПО

19.12.2023   12:19Агенцiя

Широкомасштабна збройна агресія російської федерації, терористичні атаки на об’єкти критичної інфраструктури негативно позначились на соціально-економічному становищі регіону.

З метою забезпечення соціального діалогу з питань регулювання трудових, соціальних, економічних відносин учора відбулось засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Його провів перший заступник голови ОДА, співголова територіальної ради Костянтин Мегем.

    «Через війну Чернігівщина стикнулась з рядом викликів, які ми маємо подолати. Необхідно звертати увагу на процеси, які впливають на діяльність підприємств та соціально-економічний розвиток регіону. Важливе завдання – створити всі необхідні умови для того, щоб громадяни, які виїхали під час активних бойових дій поверталися на Чернігівщину. Ми завжди готові до співпраці та консолідації зусиль у всіх галузях для розвитку області», – зазначив Костянтин Мегем

Про відновлення реального сектора економіки області розповів заступник директора Департаменту економічного розвитку ОВА Юрій Сухомлин.

Під час бойових дій та протягом періоду окупації території області близько 500 суб’єктів підприємництва були пошкоджені або зруйновані, з них – майже 60 промислових та більше 60 сільськогосподарських підприємств.

Наразі найголовніше завдання – відновлення: критичної інфраструктури, логістичної, закладів соціальної сфери, житла для громадян тощо.

Особливої уваги потребує й бізнес, який зазнає втрат у конкурентоспроможності порівняно з більш безпечними регіонами, які наближені до західних ринків збуту.

Фінансову підтримку бізнес Чернігівщини може отримати завдяки державним грантовим програмам в рамках реалізації проєкту «єРобота». Так, за підсумками 20 хвиль у 2023 році отримали гранти 146 суб’єктів на загальну суму майже 35 млн грн.
 

Навіть після завершення війни Чернігівщина матиме спільний кордон з двома недружніми країнами. Тож для повноцінного відновлення з боку держави мають застосовуватися спеціальні стимулюючі інструменти.

Наразі в області розроблено стратегічний документ «Чернігівщина – від відновлення до розвитку» та працюють над Програмою комплексного відновлення області із залученням фахівців команди проекту EGIS Ukraine.

Ще одне важливе питання – підтримка внутрішньо переміщених осіб, яких в області налічується понад 69,5 тисяч.

З метою забезпечення та захисту їх прав та інтересів у сфері соціального захисту, забезпечення житлом та зайнятості, психосоціальної, медичної та правової допомоги та з інших питань в області діє Рада з питань внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, на сайті Чернігівської обласної державної адміністрації розміщена важлива корисна інформація для ВПО ­– https://cg.gov.ua/index.php?id=477297&tp=page.

Про надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних  та безробітних із числа ВПО розповіла директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник. Детальніше про них можна дізнатись на сайті Державного центру зайнятості за посиланням – https://bitly.ws/36rT2.

Також члени тристоронньої соціально-економічної ради підтримали продовження терміну дії територіальної угоди про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин на 2024 рік.

    «Хотілось би подякувати соціальним партнерам, зокрема активній бізнесовій спільноті нашого регіону, за конструктивний діалог. Переконаний, що спільними діями та зусиллями ми будемо сприяти економічному відновленню та наближенню перемоги. Адже успішна реалізація соціально-економічної політики, як у цілому в державі, так і в області зокрема, неможлива без консолідації зусиль органів виконавчої влади всіх рівнів, роботодавців і профспілок, без конструктивного діалогу та тісної співпраці між ними», – наголосив Костянтин Мегем.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини