Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 19:34:30

Чотири надкластерних та кластерних лікарні Чернігівщини надають безоплатну стаціонарну реабілітаційну допомогу

16.10.2023   16:19Агенцiя

Наразі у Чернігівської області військові та цивільні можуть безоплатно пройти стаціонарну реабілітацію у чотирьох кластерних та надкластерних лікарнях із дев'яти.

До кінця 2023 року, на виконання доручення міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, така допомога стане доступною і в решті лікарень відповідного рівня.

Всього по Україні неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в 228 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. В кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня.  Вони охоплять:

    пацієнтів із травмами спинного мозку;
    людей, які потребуватимуть психологічного відновлення;
    людей із важкою нейротравмою;
    пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації;
    людей, яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Мета реалізації проєкту – формування близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Доказову та ефективну реабілітацію мають надавати мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Відповідні фахівці зобов’язані послуговуватись принципами доказовості під час надання реабілітаційної допомоги. Це, зокрема, прописано в ліцензійних умовах для реабілітаційних центрів та відділень будь-якої форми власності. Електрофорез, магнітотерапія, дарсонваль та низка інших фізіотерапевтичних методів – не мають жодного стосунку до реабілітації.

Реабілітація – не про фізіотерапевтичну “магію” пасивної “реабілітації”. Оскільки жоден в світі прилад не допоможе пацієнту відновити втрачені функції. Доказова активна реабілітація – важка щоденна робота пацієнта й команди над поступовим поверненням втрачених функцій та/або компенсацією втраченого функціоналу. Такий вид реабілітації включає заняття на спеціальних тренажерах, чітко визначені фізичні вправи, напрацювання нових механік взаємодії із оточуючим світом. І все це під наглядом фахівців.

При цьому доказова реабілітація — безоплатна для людей та повністю покривається НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

Міністерство охорони здоров'я України
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:57

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 аварійну ситуацію на системах життєзабезпечення та 2 пожежі.

7 протоколів про адміністративне правопорушення Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Чернігівщині

7 протоколів про адміністративне правопорушення Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Чернігівщині 10:55

Більше половини виявлених порушень відшкодовано в ході ревізії Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Чернігівщині.

Мешканці м.Чернігова повідомлено про підозру  в умисному вбивстві батька

Мешканці м.Чернігова повідомлено про підозру в умисному вбивстві батька 10:40

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури погоджено повідомлення про підозру жительці м.Чернігова в умисному вбивстві свого батька (ч.1 ст.115 КК України).

Ексдепутата Чернігівської міської ради судитимуть за сприяння незаконному переправленню військовозобов’язаних за кордон через систему "Шлях" 08:43

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно ексдепутата Чернігівської міської ради за фактами сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчиненому з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, повторно, перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 114-1, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 3 ст. 332 КК України).

Підтримку від міста отримають ще 53 чернігівські сім`ї з малюками

Підтримку від міста отримають ще 53 чернігівські сім`ї з малюками 08:39

Загальна сума виплат – 470 тис. грн. Відповідне рішення прийняте на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 7 травня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини