Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 02:52:20

На Чернігівщині розпочали прибирати безхазяйні пестициди

07.10.2023   10:46Агенцiя

Цього тижня в області розпочато роботи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

Більше 7 тонн небезпечних речовин вже прибрали на території Бахмацької територіальної громади в селах Калинівка та Біловежі Перші.

«Загалом цього року планується вивезти майже 45 тонн безхазяйних пестицидів з 16 складів, що розташовані на території 10 громад області. На сьогодні всі громади провели процедури публічних закупівель в системі Prozorro і уклали договори з виконавцями робіт», – повідомила директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА Наталія Грудницька.

Зазначені природоохоронні заходи реалізуються в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2023 роки за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на умовах співфінансування із місцевих бюджетів. На ці потреби з фонду передбачено більше двох мільйонів гривень, ще стільки ж – з місцевих бюджетів відповідних громад – Бахмацька (2 склади), Варвинська (2), Новобілоуська (1), Носівська (3), Парафіївська (1), Ріпкинська (2), Семенівська (2), Сновська (1), Срібнянська (1), Сухополов’янська (1).

Нагадаємо, за результатами проведеної на початку року інвентаризації, в області залишалися неутилізованими 233,8 тонни непридатних до використання пестицидів. Стан 47 складів, де вони зберігаються, – незадовільний, а отже отрутні речовини на прилеглих територіях є джерелом забруднення довкілля – ґрунтів, підземних водоносних горизонтів, повітря.

Варто зауважити, що роботи з утилізації ХЗЗР є дороговартісними (близько 100 тисяч гривень за тонну), а можливості фінансування з місцевих бюджетів наразі обмежені, тому прийнято рішення – ліквідовувати цю отруйну загрозу поступово.  


За повідомленням Департаменту  екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини