Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 21:38:30

Послуги служби зайнятості учасникам бойових дій

03.10.2023   14:56Агенцiя

Державна служба зайнятості має в арсеналі широкий спектр послуг, у тому числі для воїнів, які повернулися з фронту.Про це наша розмова з заступником директора Чернігівського обласного центру зайнятості Сергієм Роговцем.

-    Сергію Вікторовичу, чи легко сьогодні знайти роботу на Чернігівщині?

-    Що стосується Чернігівської області, то вона, як прикордонна з країною-агресором, входить до рейтингу найбільш постраждалих регіонів України. На жаль, через втрату значної кількості підприємств, вакансій суттєво поменшало.Так, за оперативними даними,у січні-вересні цього року служба зайнятості мала 6,2 тис. вакансій – на 18%  менше аналогічного показника минулого року. А у порівнянні з довоєнним 2021 роком пропозицій роботи поменшало майже вдвічі. На початок жовтнявідроботодавців області налічувалось939 вакансій, а безробітних було у 4 рази більше (4,1 тис. осіб) – тобто на кожне вільне робоче місце претендували 4 особи.
Однак, служба зайнятості працює на засадах рекрутингу, тобто на відкритому ринку праці. Рекрутери, окрімвласної інформаційно-аналітичної бази,  також використовують  вакансії з інших джерел: сайтів пошуку роботи, ЗМІ, соціальних мереж. Отож, пропозицій для шукачів роботи значно більше.
Роботодавці області на сьогодні гостро відчувають брак «чоловічих рук» і постійно потребують водіїв, трактористів, слюсарів, електромонтерів, електрозварників, фрезерувальників, верстатників деревообробних верстатів, операторів верстатів з програмним керуванням, яким, до речі, готові платити немалі зарплати.

-    А якщо людина не має затребуваної у роботодавців професії, то що пропонуєте, зокрема і вчорашнім воїнам?

-    Існує можливість отримати новий фах цілком безкоштовно, за сприяння служби зайнятості, й таким чином підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці. Так, діють програми з професійного навчання та перекваліфікації, зокрема, якшляхом видачі сертифікатів безробітним, так і з наданням ваучерів для окремих категорій громадян, в тому числі учасників бойових дій.
Ваучер - це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію за затвердженим Мінекономіки Переліком із 123 професій та спеціальностей. Його вартість не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на сьогодні – це 26 840 грн.  Заявку на отримання ваучера віднедавна можна подати й онлайн на окремо створеній платформі.
Жителі нашої області за виданими ваучерами навчались за такими професіями: кухар, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, електромонтер, тракторист-машиніст, машиніст автокрану, а також за спеціальностями: медсестринство, психологія, дизайн, харчові технології, агрономія, будівництво та цивільна інженерія, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка тощо.
З початку року вже 339 громадян області отримали ваучери від служби зайнятості.

-    А що Ви можете сказати про нещодавно запроваджений урядом експериментальний проект щодо професійного навчання ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни?

-    Кабінет Міністрів України затвердив Порядок реалізації експериментального проекту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Уряду 15 вересня 2023 року (Постанова КМУ № 984).
Пілот спрямований на підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, а також сприятиме подальшому працевлаштуванню ветеранівта осіб з інвалідністю внаслідок війни.  Координаторами проекту є Міністерство економіки та Державний центр зайнятості. Джерелом фінансування є кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
Згідно із затвердженим порядком, вищеназвані категорії громадян зможуть проходити як первинну професійну підготовку, так і перепідготовку або підвищення кваліфікації. Вони зможуть самостійно обирати професії або програми підвищення кваліфікації з переліку, який розміщено на сайті Державного центру зайнятостіhttps://is.gd/3OXW6g
Крім того, громадянам, які навчатимуться не за місцем проживання, а також, які супроводжуватимуть особу з інвалідністю внаслідок війни І групи, передбачено компенсацію витрат на проїзд до місця навчання та у зворотньому напрямку, а також надання місця проживання на період навчання.

-    А які це заклади профтехосвіти Державної служби зайнятості, де зможуть проходити професійне навчання ветерани та особи з інвалідністю внаслідок війни?

На сьогодні діє 8 Центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості(Одеський, Полтавський, Сумський, Рівненський, Львівський, Івано-Франківський, Дніпропетровський, Харківський), які здійснюють навчання за 95 ліцензованими професіями та 365 освітніми програмами. Серед професій, які ними пропонуються – токар, фрезерувальник, електрозварник, слюсар-ремонтник, водій, муляр, штукатур, лицювальник-плиточник, монтажник гіпсокартонних конструкцій, верстатник, оператор верстатів з програмним керуванням, налагоджувальник верстатів тощо. Є й рідкісні – коваль,бляхар, бондар, бджоляр, рибовод, вишивальник, виноградар тощо.

-    А чи реально сьогодні тим, хто повернувся з війни, започаткувати свій бізнес?
-    Цілком реально, адже для старту та розвитку власної справи можна отримати фінансову підтримку від держави. У рамках реалізації урядового проєктуєРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатися у тому числі учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя.
Так, за програмо «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тис. грн. Ще одна програма  ˗ «Грант для ветеранів», яка стартувала цього року, передбачає надання грантів від 250 тис. грн до 1 млн грн.
Ключовою вимогою обох програм є створення нових робочих місць. Повернення грантових коштів державі передбачається у вигляді сплачених податків і зборів у процесі діяльності впродовж 3 років.
Процедура отримання грантів не складна: потрібно подати заяву та бізнес-план через портал «Дія», пройти онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.

-    Чи багато мешканців області скористалися грантовими програмами для розвитку бізнесу і чи є серед них ветерани або їх дружини?
У поточному  році за  програмою «Власна справа» позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу  отримали 109 мешканців області, бізнес-плани яких передбачають створення 240-ка робочих місць. Сума фінансової підтримки від держави склала близько 26 млн грн.Також вже маємо 4-х переможців за програмою «Грант для ветеранів».
Так, в області будуть розширені 5 швейних виробництв (у Чернігові та Прилуках), запрацюють спеціалізований центр для дітей з особливостями розвитку, куряча екоферма, фермерське господарство, комплекс з розведення свиней, автомийка, відкриється виробництво фруктово-ягідної пастили та екоснеків, твердопаливних котлів, поліпропіленових мішків, нові заклади торгівлі, громадського харчування, надання фізкультурно-оздоровчих послуг, дозвілля, сфери побутових та медичних послуг, автосервісу тощо.
Як приклад, можу назвати чернігівську родину Чуєнків. Чоловік до повномасштабного вторгнення вже відкрив у місті 2 кав’ярні. Коли прийшов ворог, став на захист країни, вступив до лав ЗСУ. Однак улюблену справу покидати не збирався – разом зі своєю дружиною вони отримали мікрогранти за програмою «Власна справа» та дали роботу ще 4-м людям.
Ще один чернігівець, учасник бойових дій Євген Смага став переможцем за програмою «Грант для ветеранів». Він планує відкрити мийку самообслуговування. А дружина ветерана – чернігівка Марина Поліщук також завдяки участі у цій програмі планує відкрити косметичний салон.
-    Ще одне болюче на сьогодні питання: люди внаслідок війни та й не тільки нерідко втрачають своє здоров’я, отримують інвалідність і їм, напевно, найважче отримати роботу?
-    Аби вирішити цю проблему, держава фінансово стимулює роботодавців брати на роботу громадян цієї категорії. Їм гарантованакомпенсація фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, а саме:
-    за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю І групи — до 100,5 тис.грн (15 мінімальних зарплат);
-    за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю ІІ групи - до 67 тис.грн (10 мінімальних зарплат).

Компенсуються фактичні витрати за облаштування робочого місця, зокрема за придбання: меблів, транспортерів, брайлівських клавіатур та портативних пристроїв тощо.

-    Як роботодавцю отримати таку компенсацію?
-    Необхідно протягом 90 календарних днів після працевлаштування особи з інвалідністю подати до центру зайнятості, розташованого за місцем провадження його господарської діяльності, в паперовій або електронній формі заяву щодо надання компенсації та копії документів, які підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця тощо.

Розмову вела Світлана Шеремет
 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини