Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 15:50:34

Органам місцевого самоврядування можуть дозволити виділяти кошти на оборону. Як це буде?

10.09.2023   13:02Агенцiя

На час воєнного стану депутати хочуть дозволити сільським, селищним і міським радам надавати фінансову та матеріальну підтримку органам безпеки й оборони. У Центрі спільних дій розповіли, які проблеми місцевих управлінців вирішить цей законопроєкт.

Згідно з проєктом закону №9559-д, виконавчі органи місцевих рад зможуть створювати та запускати програми для підтримки оборонної галузі. Їм дозволять купувати обладнання та спорядження для військових (машини, тепловізори, бронежилети тощо), допомагати місцевій теробороні або військовим частинам.
 
«Законопроєкт дає змогу фінансувати оборонний сектор без встановлення обов’язкової частки від місцевого бюджету, яка має бути передана на потреби оборони. Це одночасно дозволяє громадам підтримувати оборону держави, але не вилучати надто багато коштів місцевого бюджету», – пояснює Оксана Заболотна.  
 
Також голів громад зможуть призначати начальниками військових адміністрацій без попереднього звільнення з виборної посади. А обласним радам дозволять призначати додаткових заступників голови ради під час воєнного стану. Це, на думку аналітиків, допоможе вирішити кадрові питання, які виникли в роботі органів місцевого самоврядування в умовах війни.
 
Крім того, на період воєнного стану і протягом 30 днів після його завершення засідання місцевих рад та їхніх комісій можуть проводитися онлайн (за винятком питань, які потребують таємного голосування). Якщо питання онлайн-сесій не регламентовано, то їхній порядок має визначити голова громади. Для участі депутати мають перебувати в Україні, на підконтрольних територіях, та перед засіданням ідентифікувати себе. Якщо з'ясується, що хтось із учасників був за кордоном або на тимчасово окупованих територіях, протягом пʼяти днів складається відповідний протокол, а голос депутата анулюється.  
 
На дистанційних зборах місцевих рад можна розглядати такі питання:  
 
- невідкладне внесення змін до бюджету;  
 
- ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій;  
 
- виконання повноважень в галузі оборони;
 
- усунення з публічного простору російської імперської символіки.
 
Водночас, онлайн буде заборонено приймати рішення щодо розпорядження земельними та природними ресурсами.  

Аналітики Центру спільних дій позитивно оцінили пропоноване рішення. Оскільки законопроєкт дозволяє проводити дистанційні засідання щодо найважливіших питань, він сприятиме систематичній роботі місцевої влади в умовах постійних воєнних загроз.

Центр спільних дій

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини