Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 18:20:35

21 серпня - цей день в Україні та в світі

21.08.2023   08:27Агенцiя

ДЕНЬ 544 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 544 RUSSIAN AGRESSION

21 серпня відзначають Міжнародний день пам'яті і поминання жертв тероризму.

Православна церква вшановує пам'ять єпископа Мирона Критського.

Міжнародний день пам'яті і поминання жертв тероризму

Міжнародний день пам'яті і поминання жертв тероризму засновано резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2017 року. Мета дати, що відзначається 21 серпня, - віддати належне жертвам тероризму та особам, які постраждали від нього, і стати імпульсом для підтримання їх і сприяння захисту та повному здійсненню їхніх прав і основних свобод.

Резолюція підтверджує, що заохочення і захист прав людини та верховенство права на національному та міжнародному рівнях відіграють важливу роль у запобіганні тероризму та боротьби з ним. Цей документ став підсумком зусиль Генеральної Асамблеї, Комітету з прав людини та Ради з прав людини в сфері захисту та здійснення прав жертв тероризму.

Ще цього дня:

1911 - З Лувру (Париж) викрадено картину Леонардо да Вінчі "Мона Ліза" ("Джоконда"), яку було знайдено лише за два роки в Королівстві Італія;

1914 - Засновано футбольний клуб "Васко да Гама";

1914 - Ян Нагурський здійснив перший у світі політ в Арктику;

1919 - 2-й корпус УГА, очолюваний Арнольдом Вольфом, під час наступу на Київ звільнив від червоних Житомир;

1932 - У Венеції відбувся перший міжнародний кінофестиваль;

1944 - У Вашингтоні відкрилася міжнародна конференція, яка підготувала пропозиції, що лягли в основу Статуту Організації Об'єднаних Націй;

1968 - Країни Варшавського Договору ввели війська в Чехословацьку Соціалістичну Республіку для придушення "Празької весни".

1996 - Засновано нагороду Президента України - орден "За мужність";

1996 - На Київській універсальній біржі відбулися перші торги в гривні за ф'ючерсними контрактами;

2005 - Блаженніший Любомир Гузар офіційно змінив свій титул на "Верховний Архієпископ Києво-Галицький" і переніс резиденцію до Києва;

2011 - В Олевську Житомирської області було відкрито пам'ятний знак на честь 70-річчя від дня створення Олевської республіки.

2013 - У громадянському конфлікті в Сирії війська підтриманого Росією сирійського диктатора Башара Асада застосували хімічну зброю проти опозиції. По житлових кварталах передмістя Дамаска м. Гута вони завдали ракетних ударів із використанням зарину. Загинуло, за різними даними, від 350 до 1700 осіб.

Церковне свято

Православні цього дня відзначають пам'ять єпископа Мирона Критського. За переказами, він був напрочуд доброю людиною, і з його ім'ям пов'язано безліч легенд. Розповідають, що коли Мирон ще був простим хліборобом, він побачив, як злодії, які залізли в його комору, складають зерно в мішки. Він не лише не став їм заважати, а й допоміг підняти ношу на плечі. Присоромлені такою добротою і лагідністю злодії звернулися до чесного життя і повернули все раніше вкрадене власникам. Це вважається першим чудом Мирона.

Жителі Криту, знаючи про добросердечність Мирона, одностайно обрали його єпископом, і після цього він почав творити справжні дива. Так, коли річка Тритон вийшла з берегів і загрожувала місту великою повінню, одним рухом жезла священнослужитель повернув її до русла.

Іменини: Герман, Григорій, Омелян, Йосип, Леонід, Мирон, Мойсей, Микола, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини