Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 17:26:17

Пошкоджена російською авіабомбою бібліотека у Чернігові отримала нові книги та завершує "велике будівництво"

07.08.2023   09:51Агенцiя

27 лютого 2022 року за кілька метрів від Центральної бібліотеки у Чернігові впала російська авіабомба. Будівля була пошкоджена, а бібліотечний фонд зазнав серйозних втрат. Втім, чернігівські бібліотекарі фактично відремонтували споруду. Тим часом національна книжкова платформа Yakaboo запропонувала свою допомогу в оновленні фонду бібліотеки, йдеться у сюжеті "Ранку Вдома".

Маріуполь, Харків, Гостомель, Ірпінь, Буча, Чернігів. У перші місяці війни ці назви звучали майже всіма мовами світу. Частина українських міст була вщент знищена російськими військами, частина потрапила в окупацію, але всі вони зазнали великих пошкоджень через постійні артилерійські та ракетні обстріли. Серед зруйнованих окупантами будівель є церкви й пологові будинки, дитячі садочки, школи, лікарні та багато іншого. Також постраждало одне з найвідоміших місць Чернігова — Центральна бібліотека імені Коцюбинського. 27 лютого 2022 року за кілька метрів від її стін впала російська авіабомби.

"Будівля була дуже сильно пошкоджена, зруйнований повністю дах, пошкоджено другий поверх, сходи. Руйнування складали майже 70%. Були вибиті всі двері, знищена система опалення. Це відбулося наприкінці лютого. Вже з квітня вийшли працівники бібліотеки і почали розгрібати завали, рятувати книжки та техніку, яку, можна було ще врятувати. На початку літа бібліотека запрацювала", — повідомила директорка Чернігівської централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Незламні чернігівські бібліотекарі встигли майже повністю відремонтувати будівлю. Тут і зараз триває своє "велике будівництво", а про влучання ракет нагадують лише дірки від уламків у стінах. Але в бібліотеці головне не стіни і дах, а книжки.

"Багато книжок були посічені, деякі втрачені через негоду. Не було даху тож книги просто залило водою. Не було опалення. Через перепади температури теж багато книжок втрачені. Ми й зараз деякі екземпляри беремо в руки, а з них випадає скло або ми бачимо, що вони посічені. Багато книг ми списали й намагаємось оновити фонд", — провадить Ганна Пушкар.

Національна книжкова платформа Yakaboo запропонувала свою допомогу в оновленні фонду Чернігівської центральної бібліотечної системи. Нещодавно до Чернігова передали понад дві сотні нових книжок сучасних, закордонних та українських авторів.

"Про Чернігівську бібліотеку писали ЗМІ, на телебаченні розповідали цю історію. Ми, просто подивившись на цю інформацію, зрозуміли, що повинні допомогти з книжками. Вони дали нам замовлення. Так, як у нас є широкий асортимент, то нам вдалося повністю задовольнили запит бібліотеки Чернігова", — зізналася СЕО національної книжкової платформи Yakaboo Олена Безугла.

Національна книжкова платформа Yakaboo планує і надалі допомагати постраждалим від війни бібліотекам та розвивати свої соціальні напрями.

 

kanaldim.tv

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини