Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 13:51:08

21 червня - цей день в Україні та в світі

21.06.2023   08:08Агенцiя

ДЕНЬ 483 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 483 RUSSIAN AGRESSION

21 червня відзначають Міжнародний день йоги, Всесвітній день гідрографії, Всесвітній день гуманізму, Всесвітній день жирафа, Всесвітній день рукостискання, Свято музики, Міжнародний день скейтбордингу, День денного світла.

В Україні - День працівника служби контролю за регульованими цінами, День скіфської пекторалі, у Канаді - День корінних народів, у Польщі - День підприємця, у Німеччині - День сну, у США - День штату Нью-Гемпшир.

Православна церква вшановує пам'ять великомученика Феодора Стратилата.

День пекторалі

Пектораль із Товстої могили або Золота пектораль - нагрудна прикраса скіфського царя IV століття до н.е., вагою 1150 грамів, діаметром - 30,6 см.

На думку вчених, пектораль була виготовлена грецькими майстрами-торевтами на замовлення скіфської знаті в другій чверті IV століття до н.е. в ювелірних майстернях Афін або Пантікапея.

Пектораль знайшли 21 червня 1971 року під час археологічних досліджень центрального поховання в кургані скіфського періоду Товста Могила поблизу міста Покров Дніпропетровської області. Керували експедицією українські вчені-археологи Борис Мозолевський та Євген Черненко. Вони виявили у двох гробницях численні золоті прикраси, серед яких була і пектораль. Її, разом із залізним мечем у піхвах, оздоблених золотою пластиною, батогом і горитом, знайшли в короткому коридорі, що з'єднував похоронну камеру із вхідною ямою.

Національний музей історії України оголосив 21 червня Днем пекторалі.

Ще цього дня:

1963 - Кардинал Джованні Монтіні обраний понтифіком Римської католицької церкви Папою Павлом VI.

Іменини: Марта, Василь, Єфрем, Костянтин, Павло, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини