Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 13:39:42

15 червня - цей день в Україні та в світі

15.06.2023   07:35Агенцiя

ДЕНЬ 477 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 477 RUSSIAN AGRESSION

15 червня відзначають Всесвітній день вітру, Всесвітній день пожертвувань, в Україні та в світі – День захисту літніх людей.

В Азербайджані – День національного порятунку, у Вірменії – День прапора, в Іспанії – фестиваль електронної музики Sonar.

Православна церква вшановує пам’ять святого Никифора.

Всесвітній день вітру

Засновниками свята стали Європейська асоціація вітроенергетики та Всесвітня рада з енергії вітру. А його мета - привернення уваги громадськості до величезного потенціалу вітроенергетики.

На думку експертів, розвиток вітроенергетики допоможе розв'язати чималу низку проблем не лише енергетичного, а й економічного, а також екологічного характеру. Зокрема, активна робота в цьому напряму може призвести до скорочення величезних сум, які щорічно вкладаються в енергетику. У результаті, не так гостро стоятиме проблема обмеженості ресурсів викопного палива, світ зможе подолати кризу глобальної зміни клімату.

Всесвітній день поширення інформації про зловживання стосовно людей похилого віку

Генасамблея ООН у 2011 році своєю резолюцією 66/127 оголосила про заснування Всесвітнього дня про поширення інформації про зловживання щодо літніх людей. З цього часу 15 червня щорічно відзначається ця міжнародна дата, коли весь світ висловлює свою незгоду зі зловживаннями щодо представників старших поколінь.

За прогнозами ООН, у період 2019-2030 років кількість осіб віком 60 років і старше зросте на 38% - з 1 млрд до 1,4 млрд осіб - і перевищуватиме чисельність молоді в усьому світі. Глобальна чисельність людей віком 60 років і старше більш ніж подвоїться - з 900 мільйонів осіб у 2015 році приблизно до 2 мільярдів осіб у 2050 році. Причому це зростання буде найбільшим і найшвидшим у країнах, що розвиваються, тому зростає необхідність приділяти більше уваги конкретним проблемам, що стосуються людей похилого віку, зокрема у сфері прав людини.

Серед проблем, з якими стикаються люди похилого віку, погане поводження в домашньому середовищі з боку рідних і близьких, що стає причиною психологічних травм і страждань. Крім психологічного тиску, який можуть відчувати на собі люди похилого віку, до зловживань, проти яких виступили Генеральна Асамблея ООН і Всесвітня Організація Охорони Здоров'я, віднесли також фізичне насильство, сексуальний і фінансовий тиск, що виражаються в недоброзичливому й недбалому ставленні з боку персоналу медичних установ, органів соціального захисту.

До того ж під час пандемії COVID-19 літні люди опинилися в одній з основних груп ризику. Рівень смертності серед літніх людей через наслідки цієї хвороби загалом вищий, а для людей, старших за 80 років, він уп'ятеро перевищує середній світовий показник.

Заклик до всього світу згадати про людяність і терпимість і не дати людям, які ще нещодавно так потрібні були сім'ї, суспільству і державі, відчути себе покинутими, самотніми і нікому не потрібними людьми, - завдання, яке ставила перед собою ООН, засновуючи цей важливий Міжнародний день.

Ще цього дня:

1924 - Керівником ФБР призначено Едгара Гувера, який пробув на цій посаді наступні 48 років, аж до своєї смерті в 1972 році;

1940 - Червона армія окупувала Литву;

1999 - У Бельгії заборонено продаж "Кока-Коли" через підвищений рівень хімікатів у ній;

2007 - Прем'єрний показ першого українського анімаційного мультсеріалу "Лис Микита";

2014 - Уперше в історії чемпіонатів світу з футболу під час гри Франція-Гондурас, довела свою ефективність уперше запроваджена на ЧС-2014 автоматична система визначення голу 'GoalControl'.

Церковне свято

Сьогодні день пам'яті святого Никифора. Жив він у Константинополі за часів правління імператора Лева Вірменина, коли язичники активно боролися з християнами. Позбавив правитель Никифора сану і всіх належних йому привілеїв і відправив його в заслання. У в'язниці святий провів 13 років і помер там у 828 році. Його мощі знайшли нетлінними за кілька років і передали Константинополю.

Іменини: Іван, Дмитро, Никифор, Костянтин, Олена, Уляна, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини