Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 11:38:10

14 червня - цей день в Україні та в світі

14.06.2023   08:36Агенцiя

ДЕНЬ 476 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 476 RUSSIAN AGRESSION

14 червня відзначають Всесвітній день донора крові, Міжнародний день блогера, Всесвітній день в'язання, День кавових зерен.

У США - День прапора, у Литві - День жалоби і надії, в Естонії - День жалоби і пам'яті, у Вірменії - день пам'яті жертв радянських репресій.

Православна церква вшановує пам'ять Юстина Філософа.

Всесвітній день донора крові

У травні 2005 року, під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, міністри охорони здоров'я різних країн світу одностайно ухвалили заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони ухвалили 14 червня кожного року проводити Всесвітній день донора крові, дата якого приурочена до дня народження Карла Ландштейнера (1868-1943) - австрійського лікаря та імунолога, Нобелівського лауреата, який відкрив групи крові у людини.

Міжнародний день блогера

Ідея проведення цього свята народилася в 2004 році. Одразу 500 людей із понад 40 країн, об'єднавшись, вирішили, що їм потрібен свій день - своєрідний символ дружніх стосунків між мережевими блогерами усього світу.

Блогер - людина, яка самостійно веде й адмініструє свій інтернет-щоденник, де регулярно розповідає про події свого життя, ділиться світлинами, висловлює свої думки, та власний погляд на нагальні проблеми.

Поряд із Міжнародним днем блогера у світі щорічно відзначають і так званий День блогу (Blog Day). Він проводиться 31 серпня. Цього дня кожен блогер публікує на своїй сторінці п'ять посилань на інші щоденники, присвячені різним темам.

У США - День прапора

14 червня 1885 року 19-річний шкільний учитель Бернард Сігранд уперше в історії США влаштував урочисту церемонію підняття американського прапора в маленькому містечку неподалік від Фредонії. Цього ж дня 1894 року губернатор Нью-Йорка наказав вивісити прапор на всіх громадських будівлях міста і закликав американців узяти участь у церемонії підняття прапора.

Незабаром з'явилася асоціація Дня американського прапора, яка закликала зробити це свято загальнонаціональним. У 1916 році американський президент Вудро Вільсон офіційно оголосив 14 червня Днем американського прапора.

13 червоно-білих смуг на американському прапорі означають тринадцять штатів, які спочатку об'єдналися і створили 1776 року США, а кількість зірок на синьому полі прапора відповідає числу штатів країни.

Ще цього дня:

1942 - На екрани США вийшов мультфільм Волта Діснея "Бембі";

1944 - За позовом Свідків Єгови Верховний суд США визнав незаконною обов'язкову процедуру віддання салюту американському прапору;

1951 - У Вашингтоні надійшов у продаж перший комп'ютер, створений у США - UNIVAC I;

1966 - Римська курія оголосила про припинення видання офіційного переліку книг ("Index librorum prohibitorum"), читання яких заборонено під загрозою відлучення від католицької церкви. Перелік видавався з 1559 року;

1982 - Закінчення Фолклендської війни, перемога Великої Британії.

1984 - Палата громад британського парламенту ухвалила нове законодавство про шлюб, яке дозволяє подружжю розлучитися за рік після одруження.

1985 - У Шенгені (Люксембург) було підписано договір між п'ятьма європейськими державами, що дістав назву "Шенгенської угоди".

1997 - На аукціоні "Сотбі" в Нью-Йорку примірник книги коміксів "Бетмен" 1939 року продається за $68 500;

1999 - Верховний суд США скасував 65-річну заборону на телерекламу казино;

2014 - Біля Луганського аеропорту бойовики ЛНР збивають літак Іл-76 ВПС України (загинули 49 військових, які перебували на борту);

2017 - У Лондоні у 27-поверховому будинку сталася пожежа, 12 людей загинули, близько 80 осіб поранено, інші зникли безвісти.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує святого Юстина Філософа (Юстин Великий, Юстин Римський) - ранньохристиянського мученика. Він першим прищепив християнській релігії поняття грецької філософії і поклав початок богословському тлумаченню історії. Юстин загинув, проповідуючи Святе Письмо в Римі.

Іменини: Василь, Віра, Вікторія, Гавриїл, Давид, Денис, Іван, Павло, Харита.

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини