Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:19:58

В області створюють систему підтримки людей, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного з війною

09.06.2023   14:08Агенцiя

Жінки та діти складають переважну більшість серед тих, на кому негативно позначаються збройні конфлікти, включаючи біженців і вимушених переселенців. Чернігівська область є прикордонною. В регіоні велись активні бойові дії, частина території перебувала в окупації. Тому тема підтримки постраждалих від сексуального насильства є дуже актуальною.

Презентація проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною» відбулась сьогодні в Чернігівській ОВА за участі Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, представників профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та громадських організацій.

Його мета – створення ефективної цілісної системи підтримки людей, зокрема, жінок, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного з війною (СНПК). Це дасть змогу постраждалим отримати необхідну допомогу з урахуванням міжнародного досвіду та регіональних особливостей, а також ефективно захищати свої права в судах.

    «Проблема сексуального насильства не оминула нашу область. Маємо 4 таких випадки – це звернення від жінок та дітей. На регіональному рівні затверджено новий План дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», яка пов’язана із захистом жінок у конфліктах та підвищенням їх ролі у мирних процесах, на період до 2025 року. В процесі актуалізації та виконання плану дуже важливим є залучення інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій, інших партнерів та організація ефективної взаємодії з органами влади», – зазначила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Проєкт працює в трьох ключових напрямках. Зокрема передбачається створення регіональних коаліцій  1325 – майданчиків для комунікацій та покращення координації дій на місцевому та регіональному рівні. На Чернігівщині такого майданчика ще немає, але його створення планується.

Ще один напрямок проєкту — тренінги та навчальні курси для надавачів допомоги постраждалим від сексуального насильства. Завдяки цьому спеціалісти отримають інформацію та навички роботи з постраждалими з урахуванням їхніх конкретних потреб та травм.

Також важливим є питання розробки нормативно-правової бази для ефективного реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною — з акцентом на впровадження процесу репарацій.

Крім того, учасники зібрання обговорили основні проблеми формування державної політики у сфері підтримки постраждалих від сексуального насильства. Серед них: неетичне поводження з постраждалими, низький рівень взаємодії суб’єктів, які надають таку допомогу, недостатня кількість інформаційних кампаній, необхідність навчання фахівців та відсутність визначення сексуального насильства.

    «До сексуального насильства відноситься не лише зґвалтування, а й широке коло протиправних злочинних заходів. На сьогодні не вистачає  розуміння поняття сексуального насильства, перш за все, у постраждалих. Це заважає наданню допомоги людині та не сприяє тому, щоб злочини фіксувались правоохоронними органами та збиралися матеріали для системи національного законодавства та міжнародних судових інституцій», – наголосила Катерина Левченко.

Довідково. Проєкт «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною» виконує Міжнародний благодійний фонд «Український Жіночий Фонд» в партнерстві з ГО «Ла-Страда Україна»,  ГО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Він охоплює всю Україну з фокусом на 14 областях. Ініціатива спрямована на зміцнення передумов для більш ефективного функціонування системи реагування на сексуальне насильство з акцентом на постраждалих та з урахуванням їх досвіду, потреб і перспектив.

Якщо ви постраждали від насильства, звертайтеся:

    15 47 - гаряча лінія для жертв домашнього насильства
    0 800 500 335 або 116 123 - національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації
    0 800 500 225 або 116 111 - національна гаряча лінія для дітей та молоді
    0 800 213 103 - контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.