Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 18:49:49

Прилуцькі поліцейські здійснили мрію хлопчика, який постраждав від російської агресії

07.06.2023   10:41Агенцiя

Ювенальні поліцейські Прилуцького районного відділу поліції втілили в життя дитячу мрію 12-річного Сашка Радчука, пораненого росіянами у Маріуполі на початку російського вторгнення. Бабуся Людмила наважилася вивезти онука з-під окупації, подолавши чотири кордони.

Від моменту повернення бабусі з врятованим онуком до Ічнянської громади ювенальні поліцейські Прилуччини постійно тримають в полі зору цю родину, опікуються долею хлопчика.
— Ми втілили в реальність дитячу мрію Сашка, подарувавши йому боксерську грушу та рукавички. Ми завжди на зв’язку  із цією родиною, всіляко намагаємось допомагати та підтримувати, – каже начальниця сектору ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко.
А ось вражаюча історія 12-річного Олександра Радчука з селища Дружба Ічнянської громади Чернігівщини.
Хлопець народився на Ічнянщині, тут же відучився у початковій школі. Згодом родина переїхала в Маріуполь. Виявилося, це було зовсім незадовго до початку російського вторгнення в Україну.
Від російських обстрілів хлопчик з мамою Сніжаною та 3-річною сестричкою Вікою переховувався в підвалі сусіднього будинку. Проте одного дня Сашко невчасно опинився за межами підвалу, коли неподалік знову залунали вибухи.
— Я відчув, що в око мені попало щось гаряче, око дуже пекло, і це був уламок, — згадує підліток. – Ми пішли з мамою шукати українських військових, щоб вони відвезли нас на завод Ілліча, де були лікарі. Згодом армія російської федерації оточила завод і сказали всім здаватися. Після цього нас з мамою відвезли на машині у фільтраційний табір. Там я востаннє бачився з мамою.
Сашко розповів поліцейським, що його від мами забрали і навіть не дали попрощатися.
— росіяни сказали, що я мамі не потрібен і вони мене везуть в дитячий будинок. Потім мене усиновить інша родина. Пізніше я дізнався, що мою маму забрали в полон, бо ми були разом з нашими військовими, і росіяни вирішили, що мама теж військова. А мене привезли в Донецьку травматологічну лікарню. Там мені лікували око, - розповідає Сашко.
Хлопчик наполегливо повторював медичному персоналу, що в нього є бабуся, вона проживає в Україні, і що він дуже хоче до неї. Це подіяло на медиків, і вони зрештою вчинили всупереч початковій волі окупантів: допомогли Сашкові розмістити оголошення про розшук бабусі в соціальній мережі.
— Так я дізнався бабусин номер телефону. По вайберу я зателефонував їй і повідомив, де я. Соціальні працівники сказали бабусі збирати документи, щоб мене забрати, - каже Сашко.
Бабуся Людмила проїхала чотири країни та під обстрілами змогла забрати онука. У квітні 2022 року вони удвох таким же далеким і непростим шляхом повернулися з Донецька до селища Дружба на Ічнянщині. Долю Сашкової мами їм дізнатися не вдалося. Людмила вірить, що її донька Сніжана жива і згодом обов’язково повернеться.
На Ічнянщині Сашко пішов навчатися до Дружбинського ліцею. Наразі закінчив сьомий клас. Каже, що з усіх навчальних предметів найбільше полюбляє алгебру. А в дорослому житті мріє стати рятувальником, як його дядько — гасити пожежі та рятувати людей.
Хлопцю дуже подобається займатися спортом. Не може відмовитись від такої активності навіть попри застереження лікарів, адже наслідки поранення ока даються взнаки. Залюбки грає з однолітками у футбол та волейбол, виконує вправи на турніку.
Попереду літні канікули. Сашко у передчутті тривалого відпочинку, хоче купатися і грати на свіжому повітрі з друзями. Та це ситуативні бажання, а найголовніше — незмінне:
— Мрію, щоб скоріше закінчилася війна, і побачити маму та сестричку, яка залишилася з вітчимом. При зустрічі хочу маму міцно-міцно обняти.

 

Поліція Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.