Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:55:08

Ветерани назвали проблеми, з якими стикаються при працевлаштуванні. Дані опитування

01.06.2023   15:13Агенцiя

Українські військовослужбовці та ветерани також розповіли, як держава може сприяти їхньому професійному розвитку.

Про це йдеться в дослідженні, що його провів Український ветеранський фонд Мінветеранів. Це перше комплексне дослідження потреб і запитів ветеранів та діючих військових, проведене в Україні з 2014 року.

Один із блоків запитань для ветеранів у рамках фокус-груп було сконцентровано на темі зайнятості ветеранів в цивільному житті. Ветерани відповідали на питання щодо: проблем/перешкод у сфері зайнятості та кар’єрного розвитку, з якими стикаються ветерани війни; ідеї ветеранського бізнесу та його перспектив в Україні; потреб ветеранів в сфері зайнятості, які могли б задовольнити держава та суспільство.

Так, серед проблем/перешкод при працевлаштуванні, на яких акцентували ветерани є зокрема такі:

Небажання працедавців брати ветеранів на роботу. На думку учасників фокус-групи це може бути зумовлено певними пільгами ветеранів в сфері зайнятості, зокрема додатковою відпусткою, що робить ветеранів як працівників нерентабельними.
 
Нестача можливостей для перекваліфікації. Учасники фокус-групи апелювали до неефективної роботи Центрів зайнятості та нестачу актуальних можливостей для освоєння нової професії після військової служби.
 
Особистісні зміни, через які проходять учасники бойових дій. Як зауважили ветерани, на війні військові перебувають в обмеженому середовищі та екстремальних умовах, що провокує переоцінку цінностей, зміну пріоритетів, розширення особистих кордонів. Ці особистісні зміни можуть зокрема відображуватися у небажанні надалі працювати найманим працівником, або залишатися на роботі, яка досі не приносила задоволення.
Відповідаючи на питання: “Що для професійного розвитку ветеранів може зробити держава?”, ветерани надали декілька, на їхню думку, можливих рішень:

на державному рівні зобов’язання працедавців надавати певну кількість резервних робочих місць для ветеранів
 
надання державних преференцій, зокрема шляхом держзамовлення, для підприємств, які працевлаштовують ветеранів
 
створення спеціалізованих центрів для ветеранів, де в межах однієї будівлі ветерани могли б отримати допомогу щодо оформлення пільг та інші послуги, зокрема й допомогу у працевлаштуванні
 
надання пільгового кредитування для ветеранів, які бажають відкрити та розвивати власну справу та надавати робочі місця для інших ветеранів.
На думку учасників фокус-групи, ветерани зможуть себе реалізувати в будь-якій сфері, яка буде для них цікавою, адже сприймають працевлаштування, особистісний та кар’єрний розвиток, як один з невід’ємних елементів ресоціалізації, переходу від військової справи до цивільної та відновлення після участі в бойових діях.

У цьому контексті ветерани позитивно реагують на можливості розвитку ветеранського бізнесу, вважають корисними громадські проекти з коучингу, проектного менеджменту та менторства для ветеранів.

Нагадаємо, що Український ветеранський фонд підтримує бізнес ветеранів і їхніх родин. Так Фонд профінансував уже 256 проєктів на суму 39 691 473: кошти отримали ветерани-підприємці, які перемогли у конкурсних програмах Варто та Варто 2.0. та громадські організації, які допомагають ветеранам та їхнім родинам.

Довідково:
Дослідження “Потреби ветеранів” є продовженням комплексного дослідження “Портрет ветерана”, проведеного Українським ветеранським фондом Мінветеранів улітку 2022 року. Дослідження “Потреби ветеранів” проводилося з січня по квітень 2023 року, та складалося з двох частин.
Дослідження має на меті стати практичним гайдом по потребах ветеранів для держави і зокрема для міністерств, органів місцевої влади, соціальних служб, центрів зайнятості, новостворених фондів та громадських організацій, що займаються ветеранами. Команда аналітиків Фонду, що проводила дослідження, опрацювала досвід іноземних країн, зокрема США, Великої Британії, Канади, Хорватії. А також актуалізували потреби ветеранів станом на сьогодні, дослідили досвіди користування та ставлення  ветеранів та ветеранок до пільг, як вони оцінюють наявні можливості для ветеранів та перешкоди під час отримання різноманітних пільг та послуг.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини