Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:02:34

Десна та Віслока: прямуємо разом

09.03.2023   14:18Агенцiя

Висловлюючи добру волю обох Сторін до довготривалої співпраці на спільне благо та розвиток: чотири українські громади з Чернігівщини та чотири польські гміни з Підкарпаття одночасно підписали документи про співпрацю (одну умову та три меморандуми).

Подія сталася 8 березня 2023 р. в місті Ясло, що на півдні Польщі, участь у церемонії взяли українські та польські посадовці місцевого самоврядування, місцеві мешканці, які зібралися у Будинку культури.

Йдеться про Городнянську, Добрянську, Ріпкинську, Сновську територіальні громади та гміни Сколишин, Бжиська, Дембовець, Тарновець відповідно. З української сторони – це чотири північні територіальні спільноти-сусіди, що знаходяться на кордоні або  поруч із країнами-агресорами – росією та білоруссю, частина знакового для взаємин наших народів історико-географічного та етнографічного макрорегіону Полісся. З польської сторони – це південна частина, також прикордоння, але з Україною та Словаччиною. А ще, частково, колишня Лемківщина, з відчутними для зовнішнього ока деталями. Обидва регіони багаті лісом та водними ресурсами, у своїх країнах вони відомі рекреаційними потенціалами, багатою та різноманітною історико-культурною спадщиною, розвинутим сільським господарством. До речі, їхні лідери, Жешув та Чернігів, в 2022 р. також підписали договір про співпрацю.

Нинішня церемонія стала помітною суспільною подією. Тому на прохання польських партнерів українці розповіли присутнім про опір рашистам на території своїх громад, реакцію місцевих мешканців на їхні дії та показали тогочасні фото- відеоматеріали.

До чого домовилися: поширювати інформацію один про одного, розвивати контакти в освіті, медицині, охороні навколишнього середовища, енергетиці, спорті. Також – обмінюватися досвідом у сферах громадської безпеки та оборони, соціальної допомоги, підтримувати  діяльності з надання допомоги постраждалим від війни та гуманітарної кризи. Серед пріоритетів – сприяння розвитку сільськогосподарського та промислового сектору, малого та середнього бізнесу, взаємне міжнародне просування місцевого бізнесу. Окремо відзначена співпраця у сфері інвестиційного та проєктного менеджменту, здійснення спільних ініціатив із подання проєктних заявок на фінансування з фондів ЄС та національних програм.

Подібні документи підписуються не вперше – ще в 2019 р. так зробили Бжостек – Батурин та Плиски, Пільзно – Сосниця, Мена – Жиракув, а минулого року – місто Дембіца та Ніжин. Всі названі польські гміни належать до Асоціації гмін басейну річки Віслока, яка об`єднує двадцять дві базові адміністративно-територіальні одиниці Підкарпатського та Малопольського воєводств. Це стало можливим завдяки попередньому знайомству та інтенсивним контактам, що зав`язалися. Після початку нового етапу російсько-української війни польські друзі швидко та щиро відгукнулися, надавши як партнерським громадам, так і іншим територіальним спільнотам чималу термінову гуманітарну допомогу. А гміна Бжостек організувала та провела у себе фінальну частину міжнародного конкурсу з історичних знань «Спільна спадщина/ Wspólne dziedzictwo» (для учнів шкіл партнерських гмін та громад).

Допомагають і тепер, але зміст змінився – відповідно до потреб. Скажімо, Батуринська громада отримала пожежну машину з драбиною, а Сосниця, Батурин та Плиски – генератори електричного струму. Наприкінці минулого року дев`ять громад півночі Чернігівщини звернулися до Асоціації гмін басейну річки Віслюка з проханням про надання низки технічних засобів. З огляду на специфіку території (багато лісу) польські колеги вирішили подарувати п`ятнадцять професійних бензопил (відповідно в акції взяли участь п`ятнадцять гмін). Їхня передача стала частиною зустрічі в місті Ясло.

Втім справа значно ширше. Голова правління Асоціації Анджей Чарнецький зазначив: «Ми дуже цінуємо наші контакти та дружбу. Україна переможе й ми  разом реалізовуватимемо багато цікавих проєктів, що відбудують Україну та служитимуть її мешканцям. Партнерські угоди відкривають шлях до реалізації таких завдань». Асоціація відома своїми крупними екологічними проєктами (очищення русел річок) та з використання відновлювальних джерел енергії – сонячної (насамперед, але не лише). Всі згадані українські громади належать до басейну річки Десна. Тож проглядаються дуже цікаві та корисні для обох стін напрями співпраці в сенсі післявоєнного розвитку територій.

Володимир Бойко

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини