Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 12:25:54

В.о. міського голови Олександр Ломако провів зустріч з єпископом Чернігівським і Ніжинським ПЦУ Антонієм Фірлеєм

20.02.2023   12:56Агенцiя

В.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако 17 лютого у стінах муніципалітету провів зустріч з новопризначеним керуючим Чернігівською єпархією Православної церкви України Антонієм Фірлеєм та секретарем Чернігівської єпархії Романом Кіником.

Нагадаємо, що 2 лютого на засіданні Синоду ПЦУ було прийняте рішення про призначення Преосвященного Антонія (Фірлея) єпископом Чернігівським і Ніжинським, якого було звільнено від обов’язків вікарія Київської єпархії. Преосвященний Євстратій, який до цього очолював Чернігівську єпархію, обраний керуючим єпархією архієпископом Білоцерківським.
Під час спілкування у міській раді мова йшла про актуальні питання із життя міста та стан справ у релігійній сфері. Обговорили учасники зустрічі і напрямки співпраці задля добробуту міста Чернігова. В.о. міського голови запевнив, що ПЦУ завжди може розраховувати на підтримку органів місцевого самоврядування.
— Для всіх нас, для міської влади та мене особисто, Чернігівська єпархія — рідна. Ми завжди співпрацювали по всім питанням, де були до нас звернення. Ми з повагою ставилися і до вірян, і до питань церкви.
Очевидно для всіх, що зараз питання церкви — не тільки питання віри, але й питання національної безпеки. Тому, неправильно й не може бути такого, коли церква держави-агресорки має вплив на людей через цей інститут, просуває наративи «руського міра».
Питання віри й віруючих — без питань. Люди мають право ходити в храми, які їм ближчі. У нас всі конфесії рівні і всі віросповідання рівні. Але, якщо тут включається питання націбезпеки, питання наративів, якогось впливу на суспільну думку і не тільки на суспільну, а ми знаємо багато публічних прикладів, то ми, як влада, тільки одну лінію маємо займати.

У Чернігові ми приймали звернення до Верховної Ради України з цього питання декілька місяців тому. Для нас головне, щоб цей процес відбувався максимально коректно, з повагою до громадян міста, щоб не було у місті протистоянь на фоні релігії, бо це завжди дуже складні протистояння, як показує історія. Тому, люди мають зрозуміти все.

Я думаю, що ваша основна задача, і наша, як цивільної влади — провести таку політику грамотну, щоб люди все розуміли і не було у нас у цьому протистоянь. Але, в результаті церква має бути українською. І ніяка інша стороння держава, особливо та, яка на нас нападає і вбиває наших людей, знищує храми, в тому числі, і хоче знищити нашу духовність та ідентичність – не має мати жодного впливу на нас, — сказав під час зустрічі Олександр Ломако

 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.